lørdag 21. desember 2013

Lettbent julekalender - luke 20

Tema for årets lettbente kalender er rett og slett "løp". Bak de 24 lukene skjuler det seg favorittløp, løp utenom det vanlige, norske løp, utenlandske løp, korte løp og lange løp, samt heftige drømmeløp.

LUKE 20: Göteborgsvarvet - Verdens største halvmara

Fra en fest til en annen, og denne gangen er festen å finne hos vår nærmeste nabo. Mens Stockholm og Lidingö med Lidingöloppet har bygget opp verdens største terrengløp, må vi til Göteborg for å finne verdens største halvmaraton.

Göteborgsvarvet så dagens lys i 1980. Arrangøren takker svenskenes boksemester, Ingemar Johansson, for at det vokste seg så stort så fort. Fra 3.500 påmeldte i 1983, da "Ingo" deltok for andre gang til så mange som 14.800 påmeldte året etter. Grete Waitz vant forøvrig varvet i 1981 og 1982.

De senere årene har Varvets hatt vanvittige 70.000 påmeldte. Mange faller av før startstreken, men nær 45.000 fullførende er et imponerende tall.
Varvsarrangøren har blant annet skjønt at nervøse løpere må på do
opptil flere ganger før løpet.

Det er naturligvis ikke tilfeldig at Göteborgsvaret har blitt så stort; Denne halvmara'en, som arrangeres i midten av mai, er virkelig en fest av et løp! I tillegg til at organiseringen er svært god har de klart å skape skikkelig liv rundt arrangementet, både i start-/målområdet og langs løypa. I Göteborg får løperne stadig musikalske innslag, mer enn femti steder underveis bys det på forskjellige rytmer. Her er det ingen god idé å kjøre egen musikk - det er bare å trekke ut proppene og la livet i løypa stå for motivasjonen. For i tillegg til musikken er det mye publikum langs store deler av løypa. Og de heier! Folk har rigget seg til, laget plakater og byr på enda mer musikk.
Fornøyd i 2010 selv om målet om jeg med tiden 1:48
i et veldig varmt Göteborg ikke nådde målet om sub 1:45.

Det gjør meg glad å høre at Oslo Maraton skjeler til nettopp Göteborgsvarvet når de nå satser og skal bygge opp Norges hovedstadsmaraton til noe mer enn et nokså traust gateløp. De har fremdeles en vei å gå, men det er tydelig at ting er på gang.

Også mange nordmenn tar turen ned til Göteborg for å være med på moroa. Og slitet. For løypa har sine krevende partier, blant annet er det et par tøffe broer som man må over. I tillegg er midten av mai en periode hvor sommeren plutselig kan få et innfall og by på uvant høy temperatur.

Både sportsmessen tilknyttet løpet, med utdeling av startnummer, og starten for løpet er lagt ved idrettsområdet på Slottsskogvallen litt i utkanten av Göteborg. Med startnummer eller startbevis reiser man gratis på trikker og busser på løpsdagen. Under løpet stiller faktisk også drosjene opp. Taxi Göteborg kjører deg gratis til mål dersom du må bryte løpet. Det er jo en super service, selv om det kanskje gjør terskelen for å bryte lavere…
Enda mer fornøyd i 2011 da målet om sub 1:40
ble nådd med 27 sekunders margin.

Fra starten på Slottskogvallen går løypa en fin og variert runde i parkområder, boligområder, langs kaier og inne i paradegaten Avenyen. Her er løypa tett omkranset av jublende tilskuere, noe som kommer godt med når man skal kjempe seg opp den slakke og – i alle fall opplevd – lange bakken. På varme dager får man utdelt våte svamper på toppen av Avenyen, før man vender og løper nedover Avenyen igjen i motgående felt. Den siste etappen, et par, tre kilometer gjennom Vasastan, tilbake mot Slottsskogvallen, husker jeg mest som ren lidelse. I 2010 gikk jeg tom for krefter 5-6 kilometer før mål, og i 2011 holdt jeg på å snuble i en malt veistripe ! Men det er rart hvordan det alltid er noen krefter å hente frem når man kommer inn på selve idrettsbanen og løper en knapp halvrunde på tartanen der før man krysser målstreken.

De to siste årene har jeg vært påmeldt men endt opp med DNS. Ettersom løpet arrangeres 17. mai neste år har jeg ikke engang meldt meg på, men i 2015 skal jeg tilbake til festen i Göteborg!

FAKTA OM GÖTEBORGSVARVET
Distanser: Halvmaraton
Barneløp: Ja, Mini (0-6 år), Lilla (7-13 år) og Mellan (14-19 år)
Arrangør: Göteborgs Friidrottsforbund
Antall deltakere: ca 60.000
Dato: 17. mai 2014
Kort fortalt: En fest av et halvmaratonløp i en herlig by!

Vi forflytter oss til et annet land, men fortsetter med enda et festpreget løp i luke 21.