onsdag 11. desember 2013

Lettbent julekalender - luke 11

Tema for årets lettbente kalender er rett og slett "løp". Bak de 24 lukene skjuler det seg favorittløp, løp utenom det vanlige, norske løp, utenlandske løp, korte løp og lange løp, samt heftige drømmeløp.

LUKE 11: Berlin Marathon - Mitt løpende livs berg- og dalbane
Fra mørke avgrunn til euforiens strålende topp! Dette rekordraske maratonløpet kommer for alltid til å ha en helt spesiell betydning for meg.

Berlin Marathon feiret 40-årsjubileum i år, og er med rundt 45.000 deltakere et av de største maratonløpene. Frem til 2012 var det forholdsvis greit å få startplass, men så skylte løpebølgen for alvor over oss. Til jubileumsløpet i 2013 gikk startplassene unna på et par timer, og for 2014-utgaven ble det innført lotteri. Godt over 70.000 håpefulle registrerte seg for de noen-og-førti-tusen plassene som ble lagt i lotteriet.

Én viktig grunn til at Berlin Marathon har blitt så populær er at de siste fem (!) verdensrekordene har blitt satt her:
  • Khalid Khannouchi, USA, med tiden 2:05:38 i 2002
  • Paul Tergat, Kenya, med tiden 2:04:55 i 2003
  • Haile Gebrselassie, Etiopia, med tiden 2:04:26 i 2007
  • Haile Gebrselassie - igjen - med tiden 2:03:59 i 2008
  • Patrick Makau, Kenya, med tiden 2:03:38 i 2011
  • Wilson Kipsang fra Kenya, med tiden 2:03:23 i september år

Det er ikke mange løpere som reiser til Berlin for å forsøke å tukte disse tidene, men i maratonhelgen kan man nærmest kjenne den søte, rosa drømmen om nye personlige bestetider fylle lufta.

Starten går på storslått vis midt i Tiergarten, og optimistiske løpere kan sende selvsikre smil til den gullbelagte og skinnende seiersgudinnen på toppen av Siegesseule i det man drar i vei. Neste gang man får et tilsvarende godt blikk på henne er man straks i mål.
Bare å følge de blå markeringene.

Ute på den store rundturen i Berlin er man omgitt av løpere, men gatene er såpass brede at man stort sett slipper trengselen man kan oppleve i andre store løp. Jublende horder av tilskuere bærer løperne frem stort sett hele veien. Her ser man ikke forknytt og selektiv publikums-oppførsel, som observert i Oslo Maraton tidligere i år. Tilskuerne heier høylytt og på alle. For en stemning!
Bare oppløpet på Unter den Linden igjen...

Den storslåtte starten følges opp med storslått avslutning. Oppløpet går på paradegaten Unter den Linden og man løper gjennom Brandenburger Tor, tilbake mot seierssøylen som et symbol på (beklager at jeg blir litt svulstig her) at vi alle er vinnere.

Tilbake til fakta: Berlin Marathon er svært velorganisert, og været har en tendens til å være perfekt for maratonutfordringen. Byen Berlin er dessuten hipp, historisk (om enn stort sett bare nyere historie) og vel verdt et besøk i seg selv.

Ja, og så er det noen av oss som er ute etter å løpe alle World Marathon Majors (WMM) løpene. Berlin er - sammen med Chicago, New York, London, Tokyo og Boston - ett av de seks løpene som inngår i serien.

Det var ikke WMM som trakk meg første gang jeg meldte meg på Berlin Marathon i 2009. Det var heller et ønske om å reise tilbake til en by som på flere måter hadde gjort sterkt inntrykk da jeg besøkte den i 2000. Berlin fikk jeg sett, men en betennelse i hofta satte stopper for maraton det året. Småleit men greit (nesten lettet).

I 2010 hadde jeg for alvor kommet igang med løpingen og blikket var stivt festet på Berlin Maraton og den magiske lettbent-grensen; sub 3:30. Hvorvidt formen var god nok til å klare målet allerede i 2010 får jeg aldri vite. Få dager før løpet ringte legen og sa at jeg ikke skulle anstrenge meg. Den absolutte nedtur!
Endelig - Berlin Marathon 2011.

Alle gode ting er tre, og i 2011 debuterte jeg endelig i Berlin Marathon. Lettbent-tidsmålet ble ikke nådd, men jeg var glad for å ha løpt min andre maraton på en god tid. Gleden i 2011 kan imidlertid ikke måle seg med den totale euforien som oppnåelse av lettbent-målet brakte med seg i Berlin i år.
Finfin medalje og lettbent-målet endelig innkassert. Überglucklich sammen med
SkiLøperne-kompisene Stig, Knut og Frode (Sportsmanden).

I september 2014 bærer det tilbake til Berlin igjen, da som Springtime-leder med en stor norsk delegasjon. Mange av dem med spenstige mål. Mye spennende skal skje før den tid, men jeg gleder meg allerede stort til et nytt Berlin-eventyr!


FAKTA OM BERLIN MARATHON
Distanser: Maraton
Barneløp: 500-1000 meter, og mini-maraton (4,2195 km) for tyske skolebarn
Arrangør: Berlin Marathon
Antall deltakere: ca 45.000
Dato: 28. september 2014
Nettside: www.bmw-berlin-marathon.com
Kort fortalt: En rask, velorganisert, geografisk nær og hyggelig World Marathon Major med veldig god publikumsstemning.

Løpet som skjuler seg bak luke 12 vet jeg egentlig veldig lite om...

Janicke

Ingen kommentarer: