lørdag 14. desember 2013

Lettbent julekalender - luke 14

Tema for årets lettbente kalender er rett og slett "løp". Bak de 24 lukene skjuler det seg favorittløp, løp utenom det vanlige, norske løp, utenlandske løp, korte løp og lange løp, samt heftige drømmeløp.

LUKE 14: Boston Marathon - Himmel og helvete
Løpsjulekalenderen kommer ikke utenom dette løpet. Å få få plass i legendariske Boston Marathon er for veldig mange løpere den ultimate drømmen. Det er noe ekstra med et løp som man må kvalifisere seg til, spesielt når det i tillegg er verdens eldste årlige marathon - og attpåtil et av de seks løpene i World Marathon Majors-serien.

Det var maratonløpet i de Olympiske Leker i Aten i 1896, den første maratonkonkurransen i moderne tid, som inspirerte til oppstarten av Boston Marathon i 1897. Den gang stilte 18 løpere på startstreken. Nå for tiden ligger deltakerantallet på 20 - 25.000.

For å løpe i Boston må man kvalifisere seg*, så for mange er Boston en motiverende gulrot å jobbe mot over tid. I løpet av et tidsvindu på ca 18 måneder må man ha løpt et annet (godkjent) maratonløp på en tid innenfor kvalifiseringsrammene. Kvalifiseringsgrensen varierer med kjønn og alder.
Kvalifiseringstidene for Boston Marathon 2014.
(Kilde: Wikipedia)

Men man er ikke garantert plass dersom man er innenfor kvalifiseringskravet heller. I år endte "cut off" på 1:38. Det vil si at bare de som hadde kvalifiseringstider på minst ett minutt og 38 sekunder raskere enn kvalifiseringskravet i sin alder/kjønn-kategori kom med.

Etter årets hendelser i Boston ble det diskutert hvorvidt man skulle åpne Boston Marathon mer. Hvorvidt alle skal ha mulighet til å løpe dette løpet, uavhengig av hvor fort de løper. Konklusjonen ble at Boston Marathon skal henge høyt også fremover.
Tidlig morgen i Boston på Patriots Day. Rundt 25.000 løpere
tar buss 42,2 kilometer ut av byen for å løpe tilbake

Boston Marathon-løypa er en A til B-løype med målgang i sentrum av Boston. Løperne blir busset til startområdet i de karakteristiske amerikanske, gule skolebussene. Alt går veldig ordentlig og godt organisert for seg. De som skal starte tidligst blir oppfordret til å ta buss først. Det tar jo faktisk litt tid å kjøre 4,2 mil ut av byen...

Starten går på hovedgaten i Hopkinton. Byen har ca 15.000 innbyggere, så det er ganske heftig når Boston Marathon bringer 25.000 løpere inn til byen.

I begynnelsen bærer det utfor. Boston Marathon er en løype som hovedsakelig går nedover, 140 meter fra start til mål, og kan i tillegg ofte by på en behjelpelig medvind. Løpet er derfor ikke godkjent for verdensrekorder. Litt kjedelig for Geoffrey Mutai som løp på 2:02:03 i 2011.

Man skal alltid være forsiktig med farten i starten av maratonløp. Å starte i nedoverbakke øker risikoen for at optimismen får råde, spesielt når man er proppfull av adrenalin og glede over å være igang med et løp man lenge har drømt om.
Fort gjort å bli i overkant ivrig i den første delen av Boston Marathon...

Løypa går gjennom åtte byer: Hopkinton, Ashland, Framingham, Natick, Wellesley, Newton, Brookline og Boston. Inne i byene er det bra med publikum og herlig stemning, og i den såkalte "scream tunnel" ved jente-colleget i Wellesley oppfordrer studinene gutta til å kysse seg. Godt med underholdning underveis med andre ord.

Frem til drøyt 25 kilometer er i grunn Boston Marathon grei skuring, men så må mange betale for iveren i nedoverbakkene i starten. Bein som så lett og ledig hamret asfalten i god fart de første 7-8 kilometerne, har en lei tendens til å gå til streik når de får smake de beryktede Newton Hills. Dette er en serie på fire bakker som ligger mellom løypas 32. og 34. kilometer, og den siste av dem har fått det passende navnet "Heartbreak Hill". Bakkene er ikke så ille i seg selv. Heartbrak Hill har en stigning på 27 meter over 0,6 kilometer. Problemet er bare at de skal forseres når glykogenlagrene i musklene er i ferd med å gå tomme. Et klassisk "møte-veggen"-punkt.

Takler man de fire Newton Hills er resten av løpet (igjen) grei skuring. Man følger brede fine gater nedover mot sentrum av Boston, og i Boylston Street kan man endelig krysse den berømte målstreken. Den fjernes aldri, friskes bare opp med ny maling hver år i forkant av løpet.

Maraton-været i Boston kan veksle enormt fra år til år. I 2012 var det så varmt at arrangøren advarte folk mot å delta med mindre de var ekstremt atletiske. I 2013 var det mer normalt, med bare et par, tre plussgrader på morgenen.

Det går ikke å skrive om Boston Marathon uten å nevne årets løp da arrangementet ble rammet av grusomme handlinger, og tre unge menneskeliv gikk tapt. Boston-målstreken, som vanligvis er et åsted for stor glede og jubel, ble med ett et rent helvete. Mange fikk sine liv totalt endret, og veldig mange må leve resten av sine liv med fysiske og psykiske arr etter bombene.
Dagen etter løpet, og bombene, dukket det opp støtteerklæringer i mange
former rundt om i Boston.

Men bomber og terror er langt fra det Boston Marathon egentlig dreier seg om. For å skape riktigere assosiasjoner, både med den sjarmerende byen og det fantastiske løpet som Boston Marathon er, reiser jeg tilbake i 2014.

FAKTA OM BOSTON MARATHON
Distanser: Maraton
Barneløp: Nei
Arrangør: Boston Athletic Association
Antall deltakere: ca 25.000
Dato: 21. april 2014 (Patriot's Day)
Kort fortalt: Det eldste årlige, og et av verdens mest kjente, maratonløp. Løypa byr på netto fall, men kombinasjonen av nedoverløping i starten, og en serie oppoverbakker godt ut i løpet er nokså krevende for beina.

For løpet som skjuler seg bak luke 15 tar vi turen tilbake over Atlanteren.

Janicke

* Alternativt løpe for veldedighet eller skaffe plass gjennom en løpsreiseleverandør.