søndag 8. desember 2013

Lettbent julekalender - luke 8

Tema for årets lettbente kalender er rett og slett "løp". Bak de 24 lukene skjuler det seg favorittløp, løp utenom det vanlige, norske løp, utenlandske løp, korte løp og lange løp, samt heftige drømmeløp.

LUKE 8: Midnight Sun Marathon - Norsk løp med internasjonal schwung
På sportsmessene tilknyttet de forskjellige store, internasjonale løpene er det alltid en del andre løp representert for å markedsføre sine arrangement. Den norske løpsrepresentasjonen er gjennomgående liten, men er det ett norsk løp som benytter anledningen så er det Midnight Sun Marathon (MSM). Markedsføringen bærer også frukter; løpere fra over 60 land er reiser til Tromsø for å løpe maraton, halvmaraton eller 10 km i midnattssol.

MSM har til og med kommet med som et av de nøye utvalgte løpene i boken "Verdens maratoner" av Hugh Jones og Alexander James.
Midnattsolen gir løpet en helt spesiell stemning.
(Foto: MSM)

Også for nordmenn i søndre del av landet er det eksotisk å delta i verdens nordligste AIMS-sertifiserte maraton. Selv denne søringen av en bloggende løper, hvis innebyggede kompass har hektet seg opp på S, kjenner en dragning nordover.

MSM-løypa er en rundløype som består av to "vendingssløyfer". Starten går fra sentrum av Tromsø, sydover til Sydspissen før man tar nordover og løper langs Sandnessundet til vendingspunktet på 10 kilometer. Herfra bærer det tilbake til sentrum, og rett etter passering av sentrum, og deretter halvmaraton, går løypa over Tromsø-broen og gir løpernes mørnede ben litt å bryne seg på. Deretter går flesteparten av de resterende kilometerne i en ny vendingssløyfe på østsiden av Tromsøysundet. Førti kilometersmerkt passeres på Tromsø-broen på vei tilbake til sentrum, hvor man lykkelig kan krysse målstreken, få sin medalje og forberede seg på banketten.

At MSM i 2014 feirer 25-årsjubileum og har NM i maraton er bare enda et par grunner til å ta turen.

Dato: 21. juni 2014
Kort fortalt: Eksotisk, internasjonalt maraton i vårt eget land. Løypa inviterer kanskje ikke til personlige rekorder, men byr til gjengjeld på midnattssol og flotte omgivelser.

Midnight Sun Marathon i Kondis terminliste

Bak morgendagens luke skjuler det seg et løp som vekker litt blandede følelser...