mandag 16. desember 2013

Lettbent julekalender - luke 16

Tema for årets lettbente kalender er rett og slett "løp". Bak de 24 lukene skjuler det seg favorittløp, løp utenom det vanlige, norske løp, utenlandske løp, korte løp og lange løp, samt heftige drømmeløp.

LUKE 16: Lidingöloppet - Verdens største terrengløp
Gjennom femti år (jubileum i 2014) har løpere slitt seg halvt i hjel gjennom denne 30 kilometer lange og særs harde løypa. Lidingöloppet har gjennom årene blitt en av Sveriges absolutt største løpsutfordringer. Det går gjetord om hvor krevende løypa er, og arrangøren advarer på sine nettsider om at man skal være riktig godt trent både i kropp og sjel, og i tillegg nokså sta, for å takle alle bakkene. "Abborrbacken" som man møter ved ca 25 kilometer skal, med sine 48 høydemeter fordelt på litt over en halv kilometer, være den tøffeste.

Løypa går hovedsakelig på brede stier, men enkelte kortere partier går på grusveier eller asfalterte sykkel- og bilveier. Abborrbacken er kanskje den tøffeste, men delen mellom 16,5 og 21,5 er kanskje den mest krevende med mange korte bakker opp og ned.
Beryktet for å ta knekken på løperne - selv på eliten. Hvorfor i all verden
dras man mot denslags?

Lidingölopp-løypa er markert hele året, så man kan bryne seg på runden også utenom arrangementet.

Lidingöloppet tilbyr mye mer enn den krevende 30-kilometer-løypa. Man kan nøye seg med halve distansen, stafett, stavgang eller barneløp. Her er det noe for alle, og det har nok bidratt godt til det høye deltakerantallet. I 2013 var det over 43.000 påmeldte.

Om man er lysten på å begi seg ut på en stor svensk utfordring kan man ta Lidingöloppet som en del av En svensk klassiker. Da må du i løpet av en tolvmånedersperiode gjennomføre:

Det er også mulig å gjøre en halv variant av klassikeren.

For egen del er jeg ikke så sugen på klassikeren, men - på tross av at jeg er en uhelbredelig asfaltløper - har Lidingöloppet i flere år stått på ønskelisten. Årsaken til at jeg ikke har deltatt så langt er at det arrangeres i samme periode som Oslo og Berlin Marathon. Men én eller annen gang skal jeg definitivt bryne meg på Lidingös krevende bakker.

FAKTA OM LIDINGÖLOPPET
Distanser: 30 km, 15 km, 10 km (jenteløp), stafett, stavgang mm
Barneløp: Lilla Lidingöloppet (1,7 - 6 km) og Knatteloppet (1,7 km)
Arrangør: IFK Lidingö Friidrottsklubb og IFK Lidingö Skid & Orienteringsklubb
Antall deltakere: ca 43.500
Dato: 26. - 28. september 2014
Kort fortalt: Verdens største terrengløp som arrangeres på Lidingö ved Stockholm. Svært krevende løype med mange bakker.

Hvilket løp som skjuler seg bak luke 17 har jeg faktisk ikke helt bestemt meg for ennå...