fredag 13. desember 2013

Lettbent julekalender - luke 13

Tema for årets lettbente kalender er rett og slett "løp". Bak de 24 lukene skjuler det seg favorittløp, løp utenom det vanlige, norske løp, utenlandske løp, korte løp og lange løp, samt heftige drømmeløp.


LUKE 13: Big Five Marathon - Løp for livet?
Å løpe på den afrikanske savannen, blant sebraer, giraffer og antiloper, og gjennom territoriet til en løveflokk mistenker jeg at byr på minner for livet.

The Big Five Marathon® byr på hel og halv maraton i et av reservatene som huser alle de fem store (løve, elefant, leopard, neshorn og bøffel). Her er det ingen gjerder eller elver som skiller løperne fra dyrene, man er virkelig midt blant dem!
Sikkerheten er ivaretatt.
Foto: Big Five Marathon®

Selvfølgelig er det forholdsvis trygt. Jeg har så langt ikke funnet informasjon om at noen deltakere har blitt offer for noen av de fem store - eller andre dyr for den del, men en villere og tross alt overkommelig opplevelse enn dette finner man knapt. Jeg innbiller meg også at løpet er en overkommelig opplevelse for dyrene. Visstnok flyttes tidspunktet for starten dersom dyrene befinner seg for tett på løypa, man flytter ikke på dyrene.

Løpet arrangeres i det private Entebeni-reservatet i Limpopo-provinsen mellom Johannesburg og Kruger nasjonalpark. Start og mål ligger ved en av lodgene i reservatet. Løypa er en rundløype med et par vendingssløyfer underveis og har en løypeprofil som jeg vil tro bidrar godt til å  mørne løperne for de ville dyrene...
Løypeprofilen for maraton (øverst) og halvmaraton.

Fra høyden man starter på, løper man ned en bratt og smal dal, Yellow Wood Valley, til platået nedenfor. Her går løypa en runde i løvenes territorium før man returnerer opp dalen igjen. Tilbake oppe følger man "The Loop", seks kilometer gjennom en liten, vakker dal. Arrangører oppfordrer til å løpe videre - stille - dersom man skulle møte på neshorn i disse traktene.

Videre løper man litt ned igjen før løypa går bratt opp, på krevende, ujevn steinete grunn, resten av veien mot målet.

Dette er definitivt ikke noe løp for Chewbacca-måloppnåelse, men for en fantastisk opplevelse det må være! Her får man bare ta tiden til hjelp - og ta med fulladet kamera.
Klassisk foto-safari-maraton.
Foto: Big Five Marathon®

Temperaturen ligger gjerne på 15 - 20 grader, men med variasjoner basert på sol og skygge, vind og høyde.

Deltakelse i dette løpet kombinerer man naturligvis med mer tradisjonelle safariopplevelser. Man kan velge mellom pakker på syv og fem netter.

En deltaker omtalte løpet som "mer krevende enn Comrades", det beryktede 88-kilometer lange ultraløpet, så det er ganske sannsynlig at jeg "drømmer over evne" her...

(Mette: Big Five 2020?)


FAKTA OM BIG FIVE MARATHON
Distanser: Maraton, Halvmaraton
Barneløp: Tviler på det
Arrangør: Albatros Travels
Antall deltakere: ca
Dato: 21. juni 2014
Nettside: www.big-five-marathon.no
Kort fortalt: Eventyrløp blant "dyrene i Afrika", men i forholdsvis trygge former.

For løpet som skjuler seg bak luke 14 bærer det over til et av de andre kontintentene på A...

Janicke

Ingen kommentarer: