lørdag 7. desember 2013

Lettbent julekalender - luke 5

Tema for årets lettbente kalender er rett og slett "løp". Bak de 24 lukene skjuler det seg favorittløp, løp utenom det vanlige, norske løp, utenlandske løp, korte løp og lange løp, samt heftige drømmeløp.

LUKE 5: Grete's Great Gallop - Galopp uten hest i Central Park
Det er flere ting ved dette halvmaratonløpet som gjør at det er med i denne lettbente løps-julekalenderen. At det å lese bakgrunnen for løpet gir meg gåsehud er antakelig den viktigste:

"Memorial Sloan-Kettering's Fred's Team Grete's Great Gallop er mer enn et veldedighetsløp, halvmaraton og barneløp. Det er en feiring av to ikoner og deres unikt sammenvevde legater. Fred Lebow var med og grunnla New York City Marathon, og bygde det opp til det løpet det er i dag. Grete Waitz ble en legende på gjennom å vinne New York City Marathon imponerende ni ganger. Med dette løpet i Central Park ærer løperne dem begge. En kurv med blomster blir plassert ved foten av Fred Lebows statue i erkjennelse av det ekstraordinære båndet mellom de to." (Kilde: New York Road Runners)
Blomster blir plassert ved Fred Lebow s statue også i forbindelse
med New York Marathon.

Det var takket være Fred Lebow at Grete Waitz i det hele tatt fikk stille i sitt første New York Marathon i 1978. Foruten terrengløp hadde Grete aldri løpt løp på lenger enn 3.000 meter. Hun hadde egentlig tenkt å legge opp da hun bestemte seg for å undersøke muligheten for å få en invitasjon til New York City Marathon. Hun ringte Fred Lebow. Sekretæren som svarte ville vite hva Gretes beste maratontid var, og la på da Grete svarte at hun aldri hadde løpt maraton tidligere. Som alle vet ender ikke historien der. Sekretæren hadde notert Gretes navn på en lapp. Lebow så senere navnet på lappen, visste hvem hun var, fikk historien fra sekretæren og - på tross av Gretes manglende maraton-bakgrunn - inviterte han henne til å komme og løpe.

Så gikk hun altså hen og vant. Ikke bare i 1978, men hele ni ganger! Den bragden gjorde henne til en stor stjerne i New York. I tillegg ble Grete Waitz og Fred Lebow veldig gode venner.

I 1992 løp og fullførte Grete New York Marathon sammen med en kreftsyk Fred Lebow. Det ble Fred Lebows siste maraton. Han døde to år senere. Grete Waitz' historie kjenner vi.
Grete kommer i mål sammen med Fred i 1992 på tiden 5:32:34
- antakelig Gretes aller tøffeste maraton.

Bakgrunnen for, og formålet med, dette løpet er en viktige årsak til at jeg har lyst til å løpe det. At det i tillegg arrangeres i New York, og i Central Park, bidrar også godt.

Løypa er ganske krevende. Det er faktisk en del bakker i og rundt Central Park, spesielt på vestsiden. Starten går inne i parken nære Conservatory Pond. Derfra løper man først til syd-enden av parken, svinger så mot vest og tar etterhvert opp den bakkete West Drive helt til nordenden av parken. Så går løypa tilbake til startstreken før man legger ut på runde nummer to.

FAKTA OM GRETE'S GREAT GALLOP
Distanser: Halvmaraton, 1,7 mile "Norway Run"
Barneløp: Ja, "Troll Stroll"
Arrangør: New York Road Runners (NYRR)
Antall deltakere: ca 5.500
Dato: Oktober 2014
Nettside: Omtale på NYRRs sider
Kort fortalt: En ganske krevende halvmaraton i herlige Central Park til minne om "vår egen" Grete Waitz.

Løpet som skjuler seg bak luke nummer seks ligger forholdsvis nære Grete's Great Gallop, både geografisk og på kalenderen...