mandag 9. desember 2013

Lettbent julekalender - luke 9

Tema for årets lettbente kalender er rett og slett "løp". Bak de 24 lukene skjuler det seg favorittløp, løp utenom det vanlige, norske løp, utenlandske løp, korte løp og lange løp, samt heftige drømmeløp.

LUKE 9: UltraVasan - Sjukt långt!
I 2014 arrangeres dette ultraløpet for aller første gang. Mer enn en million skiløpere har de siste hundre årene staket seg frem løypa som nå skal løpes av en horde gale løpere. Deriblant meg.

Vasaloppet ble arrangert første gang i 1922 og er i dag det eldste, lengste og største skirennet i verden. Når interessen for å løpe latterlig langt har tatt av er det naturlig å lage et løp av dette store og lange løpet; UltraVasan. Arrangøren har fått ultraløperen Jonas Buud til å hjelpe til med utformingen av løpet. Buud som kommer fra trakten og derfor kjenner området godt, må kunne sies å ha en viss erfaring med ultraløp; han har vunnet Swiss Alpine Marathon syv år på rad og tok andreplassen i Ultra Trail du Mont Blanc 2012 og i Comrades Marathon i 2013.

Starten går i Sälen klokken 05:00 den 23. august. Da har man 15 timer på seg til å forsere de 90 kilometerne over myrer, forbi elver og gjennom skog frem til Mora. Underlaget i UltraVasan er terreng og består av alt fra grusvei til mindre stier. Det er enkelte tekniske partier, hovedsakelig mellom ti og 35 km. Totalt har løypa 867 meter stigning. De siste 19 kilometerne er imidlertid løypa flat og "snabbløpt". 

Så får vi se hvor raskt man er i stand til å løpe etter å ha tilbakelagt drøyt syv mil... For egen del er jeg i det hele tatt usikker på om jeg kommer så langt. Påmeldingen var et resultat av en kort stunds overmot - eller skal vi si mangel på selvinnsikt. Og litt press fra Mette som tydeligvis har fått blod på tann etter Rallarvegsløpet.
Forholdsvis kjapp avgjørelse da Mette spurte 
om vi skulle løpe UltraVasan.

Nuvel, press og press. Men i ettertid finner jeg det skremmende å skulle løpe 90 kilometer på én dag. Ni mil er en distanse jeg er fornøyd med å ha tilbakelagt i løpet av en uke!

Inntil videre forsøker jeg å ikke tenke for mye på akkurat dette løpet, men det er hevet over enhver tvil at UltraVasan vil by på store, nye opplevelser av flere slag neste år. Derfor fortjener den en luke i julekalenderen.

FAKTA OM ULTRAVASAN
Distanser: 90 km, 45 km
Barneløp: neppe
Arrangør: Vasaloppet
Antall deltakere: Maks 850 (fulltegnet)
Dato: 23. august 2014
Nettside: ultra.vasaloppet.se
Kort fortalt: Et ultralangt terrengløp i samme løype som det tradisjonelle Vasaloppet. Stort mer er det ikke å fortelle kort om den saken.

Løpet som skjuler seg bak luke ti er i grunn langt nok.

Janicke

4 kommentarer:

Martin sa...

Hei!
Til luke nummer 10 kan vi invitere til et kortreist løp. Vi vil gjerne invitere deg og alle SkiLøpere til Sportsklubben Ryes felles intervalltrening inne i varmen på Bislett Stadion. Vi samles hver tirsdag hele året for å løpe intervaller sammen. Gjennom vinteren løper vi inne i kjelleren på Bislett. Våre treninger er åpne for alle å delta i og det vil være veldig hyggelig om dere har lyst på en pause fra kulden og bli med! Mvh Martin, løpegruppeleder SK Rye http://www.sportsklubbenrye.no/node/19609

lettbent sa...

Hei Martin, Tusen takk for invitasjon. Ser ikke bort fra at en delegasjon SkiLøpere tar turen en tirsdag for innendørs-økt med dere! (c:

Anne-Brit sa...

Oj sann, du er jammen tøff! 9 mil er laaaaangt! Selvsagt vil du klare det, målbevisst og dyktig som du er! Det er bare å stå på videre!

lettbent sa...

Takk for tilliten Anne-Brit, men vi får nå se. Tiden vil vise om jeg er tøff/sterk/utholdende nok til denne galskapen. Sc: