fredag 6. desember 2013

Lettbent julekalender - luke 4

Tema for årets lettbente kalender er rett og slett "løp". Bak de 24 lukene skjuler det seg favorittløp, løp utenom det vanlige, norske løp, utenlandske løp, korte løp og lange løp, samt heftige drømmeløp.

LUKE 4: Rallarvegsløpet - Eventyr og prøvelse
Arrangøren av løpet i gårsdagens luke, Two Oceans Marathon, påstår at det er "verdens vakreste løp". Et av løpene som kan utfordre den tittelen er definitivt Rallarvegsløpet. Fra starten i Flåm via mål i Finse dag én og endelig målgang på Haugastøl dag to nyter man storslått, nasjonalromantisk natur. Ok, det skal vel innrømmes at man kanskje ikke nyter like intenst hele veien, men stort bedre kulisser når man først skal løpe 81 kilometer finnes ikke!

Lite visste SkiLøperkollega Mette og jeg om hva vi egentlig ga oss ut på da startet gikk fra Flåm den siste lørdagen i juli 2013. Vi forventet en spennende styrkeprøve og heftig naturopplevelse. Rallarvegsløpet bød på akkurat det vi forventet. Og enda litt til.
Jadda, allerede flere hundre meter tilbakelagt. Bare drøyt 53 km igjen.
(Bilde lånt av Kondis.)

Starten går altså helt nede i Flåm. De første åtte til ti kilometer går på asfalt innover i dalen fra bebyggelsen. Det er en ganske snill start, med mange flate partier, og selv om feltet spredte seg raskt var dette den mest sosiale biten av Rallarvegsløpet.
Mette har tatt fatt på hårnålssvingene.

Den virkelig heftige stigningen kommer etter 17 kilometer. Fra starten i Flåm som ligger helt nede på havnivå tar 21 hårnålssvinger løperne opp til rundt 800 meter over havet. 

Ved Vatnahalsen ligger første delmål: løpets eneste depot. Arrangøren bringer løpernes sekker og poser opp hit, så her får de fleste i seg en matbit og drikke. Etter dette må løperne bære med seg det de vil ha de resterende 34 kilometerne til Finse. Det vil si, arrangøren serverer Coca Cola i nærheten av løypas aller høyeste punkt, 1343 meter over havet. Egen erfaring: Aldri før har Cola smakt så godt...

Med mindre man har lagt opp til å ha følge med noen hele veien, løper man Rallarvegsløpet stort sett alene. Av og til tar man igjen noen, eller blir tatt igjen av noen. Kanskje tar man følge en bit og slår av en prat før man splitter opp igjen. Etterhvert møter man også på syklister som følger Rallarvegen den lettere veien.

Å løpe alene i denne naturen er nesten en del av opplevelsen. Man er alene, men ikke ensom.
Lykkelig i mål dag én sammen med superultraløperne Marianne og Hilde.

Målgang er på Finse, 1222 meter over havet. Målseilet er faktisk satt opp rett utenfor inngangen til hotellet man overnatter på mellom første og andre etappe. Om man føler for det er det bare å krype rett i seng - men det er det få eller ingen som gjør.

På tross av at de har tilbakelagt mengder av både kilometer og høydemeter er deltakerne gjerne klar for sosialisering og god drikke både før og etter middag. At man den påfølgende dagen skal løpe en god langtur til - på sannsynligvis ganske sure bein - lar man være å tenke stort på.
Godt humør også før andre etappe. 

Mens den første dagen består av over 1.000 meter stigning er det noen meter netto fall på den 27 kilometer lange løypa dag to. Det går imidlertid både opp og ned underveis så spesielt lett føles det ikke.
Midt i eventyret!
Foto: Sharon Broadwell

Den aller største utfordringen dag to er å overbevise beina om at de er i stand til å løpe hele veien. Det er absolutt ikke en krevende tur i seg selv (om man er vant til å løpe forholdsvis lange distanser), men etter å ha løpt over fem mil dagen før krever det en dose viljestyrke. For egen del holdt beina overraskende bra omtrent halve distansen. Deretter var det en kamp om å komme frem til Haugastøl. 

Et hyggeligere arrangment og større løpseventyr enn Rallarvegsløpet skal man lete lenge etter!


FAKTA OM RALLARVEGSLØPET
Distanse: 81 km (54 + 27, to dager)
Barneløp: Nei
Arrangør: Runar Gilberg
Antall deltakere: maks 100
Dato: Juli
Nettside: www.ringsport.no/rallarvegslopet
Kort fortalt: Et krevende, eventyrlig og sosialt todagers ultraløp i noe av den mest norske naturen man kan tenke seg; Mellom fjell og fossefall lyng og blanke og forlokkende (men akk så kalde) fjellvann. 

Rallarvegsløpet i Kondis' terminliste.

Glem alle røde tråder. Man skal lete lenge etter fellestrekk mellom Rallarvegsløpet og løpet som skjuler seg bak luke 5.

Janicke

Ingen kommentarer: