mandag 23. desember 2013

Lettbent julekalender - luke 23

Tema for årets lettbente kalender er rett og slett "løp". Bak de 24 lukene skjuler det seg favorittløp, løp utenom det vanlige, norske løp, utenlandske løp, korte løp og lange løp, samt heftige drømmeløp.

LUKE 23: New York City Marathon - The one!

Det skapte stor furore da dette løpet ble avlyst i siste liten i 2012. Tidligere år hadde arrangementet blitt sett som en samlende og positiv aktivitet i tøffe tider. Frem til i fjor hadde det blitt arrangert hvert eneste år siden 1970.

Skal man trekke frem store og viktige løp kommer man ikke utenom "kongen" New York City Marathon (NYCM). Løpere fra hele verden trekker lykkelige mot New York og Manhattan den første søndagen i november. I 2013 fullførte over 50.000 løpere av alle slag den ikke helt lettløpte, men eventyrlige maratonløypa. Bare å komme til New York er i seg selv et eventyr for mange av oss.
På vei over til ny bydel - Manhattan.
(Foto: NYRR)

Løypa er lagt slik at man løper innom alle New Yorks fem bydeler. Starten går på Staten Island, derfra løper man over den mektige Verrazano Narrows-broen til Brooklyn, gjennom Queens, over Queensboro Bridge til Manhattan, helt nord og en liten runde i Bronx før man er tilbake på Manhattan for det siste, alltid overraskende tøffe stykket sydover på Fifth Avenue, rundt sydenden av Central Park og i mål.
Den dominerende følelsen når man står ved den enorme Verrazano
Narrows-hengebroen og snart skal ta fatt på 42,2 kilometer mot den
velkjente byprofilen som skimtes i det fjerne: Shit ass!

At det er spektakulært å løpe i New York bare fordi det er New York er én ting. I tillegg er det en utrolig stemning i byen denne helgen, og spesielt under løpet, som gjør at New York fullt ut fortjener populariteten. Et ekstremt stort og entusiastisk publikum, en enorm horde av imøtekommende og dyktige frivillige som sørger for at alt går rett for seg - og drøyt 50.000 supertente løpere med hver sine individuelle, gyldne drømmer om New York City Marathon.
Ny hovedsponsor, ny logo.

Banken ING har i mange år vært hovedsponsoren for New York City Marathon. Etter årets løp tok det multinasjonale IT-, konsulent- og forretningsløsningsselskapet Tata Consulting Services over stafettpinnen. Det offisielle navnet på New York City Marathon er derfor nå - og åtte år fremover: TCS New York City Marathon.
Den dominerende følelsen (i tillegg til å være skikkelig sliten)
når man har fullført New York City Marathon: OH YEAH!

Det er i grunn det samme hva løpet heter, det er hva New York City Marathon er og byr på som gjør det så... i mangel på et bedre ord; stort!

Fattige 17 sekunder skilte persen min fra Berlin og sluttiden i New York i høst. Opplevelsen av å komme under 3:30 for aller første gang i Berlin i september i år er det ingenting som slår, men prestasjonsmessig anser jeg resultatet i New York som sterkere. Jeg hadde absolutt ikke forventet å klare sub 3:30 i den vesentlig tøffere løypa, og attpåtil i feil tidssone.

New York eller Berlin? Svaret er et soleklart: Ja takk, begge deler!