mandag 14. desember 2015

Lettbent julekalender - Luke 14

Tema for Lettbents Tradisjonsrike Julekalender 2015 er "Ways to Run". Ved å presentere 24 forskjellige typer løpeturer og løpeøkter er mitt juleønske å fjerne oppfatningen om at løping er ensformig og kjedelig. Forhåpentligvis inspirerer det også en og annen løper til å teste en ny type løpeøkt nå i julemåneden.
Luke 14 - Rosinen i pølsa

Rosinen i pølsa. Plommen i egget. Bitene med cookie dough i Ben & Jerry’s-iskremen. Selv om veien er målet og treningen er lystbetont, er det aller størst å løpe de dagene man med nervøse fingre fester startnummer til trøya. Om man først deltar i løp er det tross alt dét mye av treningen er rettet mot. All løping har sine gleder, men løpsdeltakelsene er høydepunktene.

Hva som er så kult med løp? Vel...det meste.

Forberedelser: Fra reise - kort eller lang - til henting av startnummer
og planlegging av løpsantrekk.

Spenningen i forberedelsene...

Start: Storslått og kult i Berlin med tradisjonsrikt slipp av gule ballonger
akkompagnert av heftig musikk midt i Tiergarten.

Adrenalinrushet ved starten...

Underveis: Veldig sliten i Hytteplanmila 2013, men det går ikke å være sur når man
møter på hyggelig fotografer i løypa. Så endte det da også med ny PB.

Opplevelsen - og slitet - underveis... Ok da. Slitet er ikke alltid så gøy. Hvor mange ganger jeg har lurt på hva jeg driver med, når det røyner på som verst, har jeg ikke tall på. Men så bidrar det så fabelaktig til finalen:

I mål: Målgang i Xi'an, Kina i 2011. Å komme inn som nummer åtte var ikke så 
dumt ettersom åtte er et viktig tall i Kina. Ikke minst var det artig å returnere i 2012
og gjenta bedriften (åttendeplass) med tiden 1:31:56 som fremdeles er gjeldende PB.

Lite slår gleden over målgang i tøffe løp! Enda mindre slår målgang i tøffe løp der man presterer bedre enn man hadde trodd og eventuelt henter en ny personlig rekord. Tøft eller ei, målgang smaker alltid helt nydelig.

Juleferien er en strålende tid for å sette seg ned og planlegge neste års løpsdeltakelser. Hopp i det, ta noen sjanser og prøv noe nytt.

Første løp for meg nå blir Löplabbets Ribbemaraton fra Sandvika til Ski den 27. desember. Kalenderen for 2016 forøvrig er fylt opp med veldig mye moro. Og slit. Det blir bra.

Dersom du etter beste evne har fulgt denne lettbente julekalenderens økter så langt (Ania) er sannsynligvis dagens økt vanskelig å få til. Jeg foreslår i så fall å erstatte den med det som ligner mest: en tempoøkt av valgfri distanse med et konkret tidsmål. Rett og slett ditt eget lille løpsarrangement der du konkurrerer mot klokka. Lykke til! .


Disclaimer: Jeg er bare en skarve mosjonist som har løpt en del, lest en del og snakket mye med mange om løping. Kalenderlukenes innhold er ikke forskningsbasert, kun et lettbent sammensurium av det jeg har hørt, lest, erfart og på annet vis plukket opp rundt om gjennom Lettbent-årene. (c;

Ingen kommentarer: