fredag 4. desember 2015

Lettbent julekalender - Luke 4

Tema for Lettbents Tradisjonsrike Julekalender 2015 er "Ways to Run". Ved å presentere 24 forskjellige løpeturer og løpeøkter er mitt juleønske å fjerne oppfatningen om at løping er ensformig og kjedelig. Forhåpentligvis inspirerer det også en og annen løper til å teste en ny type løpeøkt nå i julemåneden.




Luke 4 - Svensk moro

IKEA. Saab og Volvo. H&M. Abba, Roxette, Ace of Base. Gjennom tidene har våre naboer i øst gjort det stort over hele verden på mange forskjellige områder. Biler, møbler, klær, musikk og til og med enkelte ord har de spredt langt utover landegrensene. Også når det gjelder løping er søta bror større enn oss; Med Göteborgsvarvet har de verdens største halvmaratonløp, og jaggu er ikke Lidingöloppet verdens største terrengløp. Enkelte svenske ord har de klart å spre world wide. Smorgasbord er ett, og innen løping har de jammen sin egen verdensberømte treningsøkt: Fartslek.

Nå slår det meg at vi faktisk har fornorsket ordet bittelitt. Den svenske varianten, som blir brukt i resten av verden, er Fartlek. Uten s'en vi har lagt til i den norske versjonen.

S eller ei, denne treningsøkten er i bunn og grunn akkurat det den gir seg ut for å være; Lek med fart. Det var treneren Gösta Holmér som helt tilbake i 1937 utviklet treningsformen. Formålet var å slå Finnene som gang på gang hadde beseiret svenskene i løp. Gösta mente løsningen var en økt som fokuserte på både utholdenhet og fart.

Det finnes et vell av måter å gjennomføre en fartsleksøkt på. Felles for dem alle er at man begynner med en god oppvarming, deretter varierer man farten fra helt rolig - det kan til og med være innslag av gange - via forskjellige mellom-hastigheter til full sprint. Avslutningsvis jogger man ned.

Selve fartslek-delen kan man for eksempel gjennomføre ved å bestemme seg for å løpe så og så langt, eller et bestemt antall sekunder/minutter i ett tempo, før man veksler opp eller ned til et annet tempo og varierer gjennom økten. Med løpegruppa SkiLøperne lar vi noen ganger lyktestolpene styre. Lederen roper ut antallet lyktestolper vi skal løpe i det tempoet som han/hun så setter. Når den n'te lyktestolpen nås roper hun/han ut et annet tall og setter deretter et annet tempo. Resten får bare henge på.

Fartslek kan løpes alene, men som med det meste av lek er det morsomst
sammen med andre. Her fra Training Camp i Monte Gordo, Portugal i våres.

Jeg har også vært med på en variant der vi har vært relativt mange som løper på rekke og rad. Den som er først i "køen" styrer farten. Fartsleksdelen består dog i at den som løper bakerst må ut av rekka og komme seg frem til lederposisjonen hvor han/hun over tempostyringen inntil den neste, bakerste løperen er på plass i front. Om de øvrige løperne i tillegg heier og roper på den som er på vei frem så blir det ekstra inspirerende og gøy.

Løper man alene med musikk på øret kan man bruke den til å dele opp økten. For eksempel kan man bestemme seg for å sprinte i refrengene, holde normaltempo i et vers og høyere tempo i det neste, og helt rolig jogg i det påfølgende. Parker, postkasser, veier, terreng - alt kan benyttes som tempovekslingspunkter. Fartsleksøkter kan skreddersys for løpere som er ute etter bestemte mål, men økten har så mange fordeler uansett hvordan man gjør det, så det er i grunn bare fantasien som setter grenser. Og stod du litt langt bak i køen da fantasien ble delt ut er det mange fartsleksøkter å finne på nett. PS: Søk på den svenske og internasjonale versjonen av ordet, "fartlek" uten s, gir laaaangt flere treff enn den norske med s...

Ta en tur ut og lek da vel (c;


Disclaimer: Jeg er bare en skarve mosjonist som har løpt en del, lest en del og snakket mye om løping. Kalenderlukenes innhold er ikke forskningsbasert, kun et lettbent sammensurium av det jeg har hørt, lest, erfart og på annet vis plukket opp rundt om gjennom Lettbent-årene. (c;

Ingen kommentarer: