lørdag 12. desember 2015

Lettbent julekalender - Luke 12

Tema for Lettbents Tradisjonsrike Julekalender 2015 er "Ways to Run". Ved å presentere 24 forskjellige typer løpeturer og løpeøkter er mitt juleønske å fjerne oppfatningen om at løping er ensformig og kjedelig. Forhåpentligvis inspirerer det også en og annen løper til å teste en ny type løpeøkt nå i julemåneden.




Luke 12 - Barts artige oppdagelse

Som folk flest fascineres jeg av artige tilfeldigheter og merkelige sammentreff, og nettopp derfor er jeg svak for intervalløkten som kalles ”Yasso 800s”. I bunn og grunn er det bare en vanlig intervalløkt, men på morsomt vis kan den også gi deg informasjon om målet er innen rekkevidde. Yasso 800s ble oppdaget ved en tilfeldighet.

To uker før han skulle løpe sin første maraton bestemte amerikaneren Bart Yasso seg for å kjøre en intervalløkt bestående av ti 800-metersintervaller og 400 meter joggehvile på bane. Han fulgte ikke noe spesielt program og det var ingen tanke bak økten ut over at han ønsket det som den siste litt harde bane-økten. Under treningen til sin neste maraton skjelte han litt til hva han hadde gjort forrige gang, og gjentok baneøkten med ti 800-metersintervaller to uker før maratondagen. Neste gang gjorde han det samme.

Kunne ikke dy meg da selveste mr Yasso satt på New York City Marathon-messen
og signerte boken sin. 

Etter en av sine maraton gikk han gjennom treningsloggen sin, og oppdaget at sluttiden på det siste maraton-løpet i timer og minutter matchet snittiden i minutter og sekunder på de ti 800-meterintervallene han hadde kjørt to uker før løpet. Et morsomt sammentreff, men nysgjerrigheten fikk ham til å sjekke dette også for de tidligere løpene. Overraskelsen ble stor. Tidene stemte forbausende bra. 

I praksis vil det altså si at om en løper klarer å løpe de ti 800 meterne i snitt på fire minutter blank så kan han/hun løpe maraton fire timer. En løper som klarer økten med intervall-snittfart på 2:45 kan løpe maraton på to timer og 45 minutter. 

Sammenhengen var for bisarr til at han fortalte noen om det, men han testet det ut på uvitende bekjente og løpere han var trener for. Av en eller annen uforståelig grunn så det ut til å stemme for de fleste, og ved en anledning nevnte han dette for en venn og Runner's World-kollega ved navn Amby Burfoot. Amby hadde vunnet Boston Marathon og var på denne tiden Runner's World redaktør i USA. Han kunne med andre ord ett og annet om maratontrening og -løping. Også han ble fascinert av sammenfallet mellom 800-metere og maratontider.

Amby døpte økten Yasso 800s - klokt nok mente han at det merkelige navnet ville gjøre at folk huske den - og skrev om intervallene og det maratontidsammenhengen i Runner's World. Hva er det man sier; Resten er historie. Mang en løper over hele kloden har siden kjørt sine Yasso 800s.

Bart Yasso er Chief Running Officer (rå tittel!) i Runner's World i USA og har løpt mye
og opplevd enda mer gjennom løpingen. Jeg gleder meg til å lese boken hans.

Bart Yasso selv sier at økten stemmer for svært mange, men ikke alle. Hans teori er at de stemmer best for personer som løper relativt mye mengde og som liker baneøkter, men ikke like bra for de som klarer seg med færre kilometer i maratontreningen. Med forutsetningene på plass stemmer økten vanligvis godt enten du løper maraton på over fem timer eller under 2:20 - spennet er stort.

Vel så mye som en treningsøkt er det en kontroll på om du har målet - maratontiden du sikter mot - inne. Selv har jeg løpt Yasso 800 med ujevne mellomrom de siste fem årene, og for meg stemmer det fascinerende godt. To uker før London Marathon 2016 håper jeg å klare 10 x 800 med et snitt på 3:15 pr 800 meter.

Blir du nysgjerrig? Vel, det er egentlig ikke bare å stikke ut og løpe en full Yasso-økt. Ideelt sett skal man bygge seg opp til økten. Man starter på fire, fem repetisjoner á 800 meter på ønsket tid, med 400 meter joggehvile. Med én til to ukers mellomrom øker man antall repetisjoner med én til man når ti repetisjoner to uker før maratonløpet. Økten skal ideelt gjennomføres på litt slitne ben, helt på tampen av den tøffe siste delen av maratonprogrammet, når nedtrappingen starter.

Bart Yasso er forøvrig også mannen bak sitatet: "I often hear someone say I'm not a real runner. We are all runners, some just run faster than others. I never met a fake runner." som jeg synes er fantastisk kult. Bart reiser rundt og løper fremdeles (om enn ikke så fort) og kan følges både på twitter og instagram (@bartyasso).


Disclaimer: Jeg er bare en skarve mosjonist som har løpt en del, lest en del og snakket mye med mange om løping. Kalenderlukenes innhold er ikke forskningsbasert, kun et lettbent sammensurium av det jeg har hørt, lest, erfart og på annet vis plukket opp rundt om gjennom Lettbent-årene. (c;

Ingen kommentarer: