onsdag 9. desember 2015

Lettbent julekalender - Luke 9

Tema for Lettbents Tradisjonsrike Julekalender 2015 er "Ways to Run". Ved å presentere 24 forskjellige typer løpeturer og løpeøkter er mitt juleønske å fjerne oppfatningen om at løping er ensformig og kjedelig. Forhåpentligvis inspirerer det også en og annen løper til å teste en ny type løpeøkt nå i julemåneden.




Luke 9 - Norske intervaller

Intervallfrykten har alltid vært sterk i meg. Fra tidlige løpedager av virket det å skulle presse seg mer enn man allerede gjorde ved å ta en vanlig løpetur som komplett galskap. Det fikk da være grenser for hvor seriøs løper man skulle bli… (*kremt*)

"Intervallskrekken er sterk i denne..."

Så kom mirakelintervallene. En enkel økt som i følge forskere fra NTNU var den aller beste økten om man ville bli en bedre løper. De makeløse 4 x 4: Fire repetisjoner á fire minutter, med jogge- eller gåpauser – avhengig av utgangsformen – på tre minutter. I Dagens Næringsliv kunne vi i 2010 lese artikkelen "Derfor er 4X4 det beste".

At svenskene kaller denne økta for ”norske intervaller” hørte jeg først nylig, i en episode av Petra Månströms podcast ”Maratonpodden". I et intervju med Marit Bjørgen tok hun opp disse såkalte norske intervallene. Det virket ikke som Bjørgen helt hadde begrepet inne fra før heller, men etter litt språk-knoting kom de frem til hva det var. Det kan virke som svenskene (ja, beklager den totale generaliseringen her) tror at det er nettopp denne økten som har ført til den norske dominansen i langrennssporet.

Journalisten og bloggeren Petra Månströms podcast "Maratonpodden" har
blitt en ny underholdnings- og inspirasjonskilde under løpeturer der det er
behov for nettopp det.

I en senere utgave av Maratonpodden diskuteres de norske intervallene på ny. Denne gang med det svenske langrennsparet Anna Haag og Emil Jönsson hvor sistnevnte avkrefter dette. Nei, 4 x 4 er ikke løsningen på "alt".

For som med de fleste andre veldig enkle, gode ting er de sjelden så enkle og gode som det først kan se ut til. I Dagens Næringsliv i 2012 kan vi lese artikkelen "4 x 4 er naivt".

Joda, 4 x 4 er en super intervalløkt som kan bidra til å utvikle løpsformen. Til en viss grad. Men så er det slik med ttrening at du blir flink til det du trener på. Med 4 x 4-intervallene blir du antakelig knakendes god til å løpe raskt fire minutter fire ganger, med pauser i mellom slagene. Total intervall-tid utgjør ikke mer enn 16 minutter og det må derfor også sies å være en nokså beskjeden kvalitetsøkt. Igjen avhenger naturligvis dette av løperens utgangsnivå samt aktuelle målsettinger. Variasjon i treningsøktene - også intervallene - er å anbefale.

Noe jeg synes var veldig stas med disse ”fire-minutterne” var at fremgang ble veldig tydelig ettersom jeg såpass regelmeessig gjennomførte økten. Dessuten løp jeg dem på tredemølle. Det ga en veldig god mestringsfølelse når intervalltempoet på mølla etter hvert kunne skrus opp uten at det føltes tyngre å løpe.

Litt mindre redd for intervaller. I alle fall tøffere i trynet på forhånd.

En sjelden gang hender det fremdeles at jeg løper en 4 x 4-økt, selv om den nok oftere blir fem og seks repetisjoner istedenfor fire. Viktigst for meg er at 4 x 4 kurerte den verste intervallfobien. Helt kvitt den er jeg ikke, men nå hender det faktisk en sjelden gang at jeg gleder meg til skikkelig tøffe intervalløkter.

Kanskje det er dags for en 4 x 4-økt på denne 9. dagen i desember?


Disclaimer: Jeg er bare en skarve mosjonist som har løpt en del, lest en del og snakket mye med mange om løping. Kalenderlukenes innhold er ikke forskningsbasert, kun et lettbent sammensurium av det jeg har hørt, lest, erfart og på annet vis plukket opp rundt om gjennom Lettbent-årene. (c;

Ingen kommentarer: