mandag 21. desember 2015

Lettbent julekalender - Luke 21

Tema for Lettbents Tradisjonsrike Julekalender 2015 er "Ways to Run". Ved å presentere 24 forskjellige typer løpeturer og løpeøkter er mitt juleønske å fjerne oppfatningen om at løping er ensformig og kjedelig. Forhåpentligvis inspirerer det også en og annen løper til å teste en ny type løpeøkt nå i julemåneden.
Luke 21 - På blå resept

Det er ikke til å unngå at livet har sine opp- og nedturer. Det behøver ikke nødvendigvis være store greiene; en tøff dag på jobb, mas og kjas hjemme. Eller det kan være større omveltninger i livet som mer eller mindre permanent - i alle fall for en periode - plasserer en mørk sky rett over hodet på en;  jobboppsigelse, samlivsbrudd eller annet. En løpetur løser naturligvis ikke det bakenforliggende problemet, men den kan bidra godt til å i alle fall lindre og mildne alt fra irritasjon og sinne til urolighet og sorg.

Terapiløpeturer fungerer både i ensomhet og sammen med gode venner. Løper man alene gir det rom for egen bearbeiding av det som er kjedelig, vondt eller vanskelig. Sammen med andre får man snakket uforstyrret og sammenhengende uten å føle seg låst til å måtte prate.

Yes! Min type piller.

Selv om jeg etterhvert kjenner effekten veldig godt, så lar jeg meg fremdeles overraske og fascinere over hvor effektivt det er. Humøret kan være labert, motet på bånn. Lysten til å løpe er da ofte minimal, men om man allikevel klarer å komme seg i løpeskoene er det som å ta en superpille. Det kan ta litt tid før effekten slår inn, men ved løpeturens slutt - sim sala bim - så er alt snudd på hodet og man kommer hjem som et nytt menneske. Takket være naturlige stoffer som skilles ut ved trening (dopaminer, endorfiner og annet moro) er mørkt blitt lyst (eller i alle fall litt lysere) og umulig er blitt mulig (eller i alle fall ikke helt umulig).

Dette er da også en form for medisin som uten bivirkninger kan tas i kombinasjon med andre medisiner, dersom det skulle være nødvendig.

Med 95 kilometer igjen av årets ønskede 4.000 tar jeg dagens dose nettopp i form av terapiløpetur. Det kommer godt med etter en særdeles intens periode.

Sliten og stresset før jul? Ta deg en "pille" du også da vel (c;


Disclaimer: Jeg er bare en skarve mosjonist som har løpt en del, lest en del og snakket mye med mange om løping. Kalenderlukenes innhold er ikke forskningsbasert, kun et lettbent sammensurium av det jeg har hørt, lest, erfart og på annet vis plukket opp rundt om gjennom Lettbent-årene. (c;1 kommentar:

Anonym sa...

Janicke, dette er gull. Enough said....