onsdag 2. desember 2015

Lettbent julekalender - Luke 2

Tema for Lettbents Tradisjonsrike Julekalender 2015 er "Ways to Run". Ved å presentere 24 forskjellige variasjoner av løpeøkter er mitt juleønske å fjerne oppfatningen om at løping er monotont og kjedelig. Forhåpentligvis inspirerer det også en og annen løper til å teste en ny type løpeøkt nå i julemåneden.
Luke 2 - Earlybird gets the worm

Drevet av lyst eller av nødvendighet; den tidlige morgenturen er elsket og hatet. Vi er jo så forskjellige. Noen er oppe og hopper før solen (ikke så voldsomt vanskelig på denne mørke siden av året) mens andre strekker tiden under dynen så langt det bare går. For den siste gruppen finnes det neppe mulighet for at den tidlige morgenturen by på nevneverdig løpelykke, men jeg tror at den kan gi herlige løpsopplevelser til mange flere enn de mest ihuga a-menneskene.

Whaaaat? Ut og løpe? Nå?

Med tidlig morgentur mener jeg at man løper såpass tidlig at man rekker vanlig jobbtid på hverdager (gitt at man har type åtte-til-fire-jobb). Joda, når man våkner grytidlig, enten av seg selv eller ved hjelp av klokke, er det sjelden med en lyst til å beinfly gatelangs. Spesielt vinterstid. Men har man bestemt seg for det på forhånd og bare lar autopiloten styre oppdraget sitt i dét man våkner til, så vil de fleste oppdage at kroppen kommer igang ganske raskt. Som for så mange andre økter er det dørstokkmila som er den tøffeste. Etter to-tre kilometer finner man gjerne rytmen og flyten, og kan benytte turen til å tenke på annet. Eller bare være.

Gjeesp. Langt på dag, bare å komme seg ut...

Såpass tidlig på morgenen er det stort sett rolige turer som gjelder for min del. Det behøver ikke være så langt heller. En vanlig distanseøkt. Jeg spiser ikke før disse turene. Før i tiden trodde jeg at det var helt nødvendig med mat i magen før løping, men etter å ha forsøkt uten viste det seg å fungere veldig bra. Jeg har senere lest at det kan gi en god effekt å trene på tom mage, før frokosten. Alternativt kan man ta en skje med youghurt (ikke slankevarianter). Det gir noe, uten at mengden gjør at løpeturen må utsettes. Og etterpå smaker naturligvis frokosten ekstra godt.

Tre strålende sider ved tidlige morgenturer:

  • Hele verden for seg selv - Ved starten av turen er alt stille. Få eller ingen biler er i gatene og bygninger er mørke. Kanskje møter man på et dyr, en rev, ugle, grevling eller rådyr som ikke har inntatt den nye dagens skjulested ennå. Så er det som om man egenhendig drar det hele i gang  Gjennom løpeturen våkner omgivelsene til liv. Lys kommer på i husene og gjennom vinduene ser man morgentrøtte figurer som forbereder frokosten. Det blir flere og flere biler på veiene og kanskje får man med seg den virkelige godbiten: en vakker soloppgang. Ren magi, etter min mening.  
"Rosinen i pølsa" - landskap på sitt reneste og aller vakreste. Ny dag, nye muligheter!
  • Effektivt - Logistisk sett er morgenøkten fabelaktig. De man eventuelt har hjemme merker ikke at man er borte, og når løpeturen er tatt er det ingenting som kommer i veien for den senere på dagen. 
  • Earlybird gets the worm - Å ha løpt før jobb, og så komme på kontoret ferdigtrent, nydusjet, fresh og endorfinhøy er en skikkelig god følelse - man er så himla fornøyd med seg selv. Det føles som man har vunnet en udefinert konkurranse før dagen engang er skikkelig i gang. Bedre utgangspunkt får man ikke. (c:

Hva med å forsøke i tidlig morgentur i morgen eller fredag?Disclaimer: Jeg er bare en skarve mosjonist som har løpt en del, lest en del og snakket mye om løping. Kalenderlukenes innhold er ikke forskningsbasert, kun et lettbent sammensurium av det jeg har hørt, lest, erfart og på annet vis plukket opp rundt om gjennom Lettbent-årene. (c;

4 kommentarer:

Kristin sa...

God morgen, jeg har fulgt bloggen din en god stund nå og den er veldig inspirerende! Imponerende målrettethet :-) Er hobbyløper selv for tiden uten verken hårete mål eller noen plan for løpingen, men har bestemt meg for å endre på det i 2016. Nye sko er kjøpt inn og jeg skal sette igang med mer organisert løping. Gleder meg!
PS jeg får alle innleggene dine på epost men luke 2 kom av en eller annen grunn ikke..
Det er synd du avslutter bloggen nå :-)

lettbent sa...

God morgen, Kristin - eller lunsjtid har det vel faktisk blitt nå. Først: Takk for at du følger bloggen. Det er jo moro at det man skriver blir lest, og enda bedre om det kan inspirere. Når det gjelder hårete mål så får man jo kjenne på om man selv lar seg trigge på positivt vis av det. For meg er det slik, men jeg vet om flere som synes det bare blir mas. Men det finner du ut av. Bra start med nye sko - LYKKE TIL! Og ha en riktig fin førjulstid videre. (c:

PS: Merkelig at det ikke kom e-post for luke 2 - jeg vet det av og til er litt forsinkelse i systemet, men har ikke satt meg inn i det. Det går (skal gå) automatisk.

Kristin sa...

Jeg blir helt klart trigget av det, har en halvmaraton bak meg og det var så gøy med et prosjekt :-) Så jeg skal nå sette igang og lage en plan, hårete for meg :-) Lykke til med din løping selv om vi ikke får delt det her!

Kristin sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.