lørdag 19. desember 2015

Lettbent julekalender - Luke 19

Tema for Lettbents Tradisjonsrike Julekalender 2015 er "Ways to Run". Ved å presentere 24 forskjellige typer løpeturer og løpeøkter er mitt juleønske å fjerne oppfatningen om at løping er ensformig og kjedelig. Forhåpentligvis inspirerer det også en og annen løper til å teste en ny type løpeøkt nå i julemåneden.
Luke 19 - Motvillig småsterk

For andre gang i denne lettbente julekalenderen har vi kommet til en luke som ikke omfatter løping. Forrige gang var luke syv, hvor det handlet om de viktige hviledagene (På den syvende dag). I dag handler det om noe annet som bør være del av enhver løpers treningsprogram: Styrketrening!

Gøy å være sterk, men sååå kjedelig å gjøre jobben.

På samme måte som man kan løpe mange forskjellige typer turer og økter, kan man trene styrke på mange forskjellige måter. Løpere er naturligvis ikke ute etter å bygge store muskler, det handler om å skulle bli sterk på en måte som fremmer løpingen. Sterke legger, sterk "core" - mage, hofter og hoftebøyere - er det viktigste. Og så skader det så absolutt ikke å jobbe litt med armstyrke også. Armene bidrar også i løpingen, spesielt i lange løp.

Jeg tror ikke jeg har møtt en eneste løper som liker stryrketrening. Det er en bøyg å skulle sette igang, og det er enda mer utfordrende å holde ved like. Muskler er ferskvare, så man må trene dem et par ganger i uken. Det behøver dog ikke være så voldsomt vanskelig og omfattende.

Selv tar jeg to styrkeøkter á tjue minutter hver uke. Å dra på treningssenter gjør terskelen høyere for meg, så jeg setter på Netflix og ruller ut matte på gulvet hjemme. Der tar jeg serier med armhevinger, dips, sit-ups, utfallssteg og tåhev. Som regel tar jeg det i forbindelse med en løpeøkt, og da helst før økten ettersom det ikke er ideelt å trene styrke etter kondisjonsstrening.

Enkel core-trening - Klassiske sit-ups. 
Deilig når de kan tas utendørs...

Den store forskjellen jeg merker i perioder hvor styrketreningen har blitt utført jevnlig, er at jeg i mye mindre grad må kjempe mot å "falle sammen" i siste del av lange løp. Å ha krefter til å holde seg rak og sterk hele veien gir veldig god selvtillit.

Så, rull ut matta eller ta en tur på treningssenteret. Det er i alle fall noe å sette opp på listen over nyttårsforsetter for 2016. (c;


Disclaimer: Jeg er bare en skarve mosjonist som har løpt en del, lest en del og snakket mye med mange om løping. Kalenderlukenes innhold er ikke forskningsbasert, kun et lettbent sammensurium av det jeg har hørt, lest, erfart og på annet vis plukket opp rundt om gjennom Lettbent-årene. (c;

Ingen kommentarer: