søndag 20. desember 2015

Lettbent julekalender - Luke 20

Tema for Lettbents Tradisjonsrike Julekalender 2015 er "Ways to Run". Ved å presentere 24 forskjellige typer løpeturer og løpeøkter er mitt juleønske å fjerne oppfatningen om at løping er ensformig og kjedelig. Forhåpentligvis inspirerer det også en og annen løper til å teste en ny type løpeøkt nå i julemåneden.




Luke 20 - Gå og løp

Haruki Murakamis prat om løping omfattet at han på sin gravstein ville at det skulle stå "At least he never walked" (What I talk about when I talk about running). Det har muligens bidratt til å farge eget syn gå-avbrudd under løåing, både under trening og konkurranser.

Joda, i en oppstartsfase, når man skal begynne med løping er det klokt. Men når man først er igang? Vel, lenge var jeg av den oppfatningen at det å stoppe eller gå under en løpetur ensbetydende med en spolert treningsøkt. Og å ha fullført maraton var liksom ikke jevngodt med å ha løpt en maraton. Selv om tiden man fullførte på var bedre enn det mange som løp hele veien.

Fremdeles skal det innrømmes at jeg mest fornøyd med maratonløpene der jeg ikke går, men totalt sett er synet på kombinasjoner av gåing og løping endret.

Bakkegåing under den lange langturen på Springtime Training Campen i Monte
Gordo, Portugal sammen med gode løpebuddies, Mikael og Tommy (og fotografen).
Foto: Bjørn Oksavik

Tankesettet ble først endret i forbindelse med deltakelse i ultraløp. I Rallarvegsløpet i 2013 (Rallarvegsløpet 2013 - Tenk at vi kunne!) lærte jeg av erfarne ultrafolk at det er de færreste som løper hele veien. Spesielt er det da snakk om å gå i bakkene. Fordelen er naturligvis at man ikke får pulsen opp i høy sone som det er vanskelig å få den ordentlig ned igjen fra. På den måten holder man seg sterk og kan fortsette over lenger tid.

Senere fikk jeg også gåing inn i maratontreningen; Marius Bakkens 100-dagersprogram omfatter langturer som kombinerer løping og gåing. Det var ikke lett å følge...

Etter at jeg hørte en episode av den britiske podcasten Marathon Talk nylig, måtte jeg justere synet mitt ytterligere. Der forteller Mitch Phillips (Marathon Talk episode 306) hvordan han løper og går maraton - på under tre timer!

Jeg blir litt stresset av tanken på Mitch sitt opplegg, korte pauser og høyt tempo i løpeperiodene, og jeg hadde neppe fikset sub tre timer uansett, men å gå underveis i en løpetur plager meg i alle fall ikke i samme grad lenger. Og kanskje er det ikke så ille å gjøre det i maratonkonkurranse heller...

En ting er sikkert; under trening eller løp kan det bidra godt på motivasjonen å for eksempel bestemme seg for å gå alle bakkene. På den måten blir bakkene en opptur (i dobbel forstand) i stedet for å tære på motet.

Hva med å teste en kombinert gå- og løpetur?


Disclaimer: Jeg er bare en skarve mosjonist som har løpt en del, lest en del og snakket mye med mange om løping. Kalenderlukenes innhold er ikke forskningsbasert, kun et lettbent sammensurium av det jeg har hørt, lest, erfart og på annet vis plukket opp rundt om gjennom Lettbent-årene. (c;



4 kommentarer:

Unknown sa...

Den amerikanske coachen Jeff Galloway er vel den som i størst grad har foreskrevet gåpauser - av noen kalt "Gallowalks" - både under trening og konkurranse, også for erfarne løpere som oss. Men jeg kommer nok aldri til å gjennomføre Gallowalks på maraton - i hvert fall ikke frivillig. :-)

Anonym sa...

Luke 19 -> 20 :)

Roar sa...

Bra kalender J. Venter i spenning på luke 23.....

lettbent sa...

Øistein: Hehe, Gallowaks. Det har jeg ikke hørt før. Enig med deg i at gåing i maraton kommer til å forbli ufrivillig. (c;

Anonym: TAKK! Farlig med copy-paste ja...

Roar: Takk! (c: Hmm, du sier noe - får finne på noe lurt til luke 23. (c;