mandag 7. desember 2015

Lettbent julekalender - Luke 7

Tema for Lettbents Tradisjonsrike Julekalender 2015 er "Ways to Run". Ved å presentere 24 forskjellige løpeturer og løpeøkter er mitt juleønske å fjerne oppfatningen om at løping er ensformig og kjedelig. Forhåpentligvis inspirerer det også en og annen løper til å teste en ny type løpeøkt nå i julemåneden.
Luke 7 - På den syvende dag...

Dagens luke skjuler ikke en løpetur eller løpeøkt. Denne syvende dag i desember er det fraværet av løping som gjelder: Hviledag!

Elsket av mange. Endelig en dag der man ikke behøver å skvise inn en løpeøkt. En dag da man med god samvittighet kan utnytte tiden til annet. Enkelte synes dog det kan være utfordrende å la løpeskoene stå en hel dag. Man føler seg utilpass og daff. Det er imidlertid en unison oppfatning at en hviledag i ny og ne er viktig.

Om savnet blir for stort...

Løpstrening - som annen trening - innebærer at vi på sett og vis ødelegger musklene slik at de skal bygge seg opp igjen litt sterkere enn de var i utgangspunktet. Gjentar vi den samme treningen av de samme musklene hver eneste dag blir det aldri tid for denne treningsutviklende reparasjonen. Enda verre; desto lenger tid det går uten hviledager, desto større blir risikoen for skader. Og da kan det plutselig bli veldig mange hviledager... *skrekk-og-gru*

Følger man et treningsprogram vil det alltid være hviledager med. De er en like viktig del av programmet som nøkkeløktene. Både av den ovenfornevnte grunn, men også fordi man trenger hvile for å ha ork til å gjennomføre de tøffe øktene på skikkelig vis.

En hviledag behøver ikke innebære full passivitet. Lett alternativ trening og ordinær aktivitet og lek er naturligvis bare bra.

Så hvor mye hvile trenger man? Hvor mange hviledager skal inn i programmet? Som med det meste annet innen løpstrening er det ingen soleklar fasit. Svaret avhenger av den enkelte løper, gjeldende form samt intensitet på treningsperiodene. Som en grunnregel gjelder i alle fall at man bør ha minimum én hviledag i uken. En anbefaling jeg har lest og/eller hørt er én hviledag i uken, én roligere treningsuke i måneden og én måned i året med lettere trening.

Fordelene ved hviledagene er flere:
  • Begrenser risikoen for slitasjeskader
  • Gjenoppbygger glykogenlagrene
  • Forebygger mental utbrenthet

Hviledager? Treningsloggen fra Strava.

Så skal muligens ikke jeg snakke for høyt om hviledager akkurat nå. Innbitt løpende i jakten på å nå 4.000 kilometer innen året er omme er det ikke tid til mange hviledager. I dag sikter jeg på å runde 3.700, så da gjenstår 300 kilometer for de resterende 24 dagene. På torsdag får jeg ikke til noen løpetur, men da er det vel fire uker siden forrige løpefrie dag. Nå skal det legges til at jeg har hatt en og annen dag med kortere turer i veldig rolig tempo. Ikke fullgodt med hviledag, men akkurat nå så nære jeg kommer. Så fort 4.000-prosjektet er i havn blir det minst en hviledag i uken igjen.

Nyt dagen!


Disclaimer: Jeg er bare en skarve mosjonist som har løpt en del, lest en del og snakket mye med mange om løping. Kalenderlukenes innhold er ikke forskningsbasert, kun et lettbent sammensurium av det jeg har hørt, lest, erfart og på annet vis plukket opp rundt om gjennom Lettbent-årene. (c;

2 kommentarer:

Jeanette sa...

Åh! Janicke! Du må passe på så du ikke blir utbrent (på flere områder)! Vil ikke ha en skadet løpedronning altså! Du må huske å ta godt vare på deg selv oppi prosjektene - både 4000km og Chewbacca. Ønsker deg en flott løpedag - og ta det rolig så du ikke pådrar deg skade! :)

Takk for superflott julekalender! Har du lagt ut lenke til dine tidligere kalendere - så man kan nyte dem også? (hint-hint!)

Ha en flott mandag og uke!

lettbent sa...

Skal unngå skade, skal bare... Hehe. Kjenner veldig etter, og er så forsiktig som det går. Jeg er relativt godt vant med mye mengde, så det skal ikke være helt på jordet dette. Litt hårete, men ikke komplett galskap. (c;

Og ja, tidligere julekalendere er oppsummert med link til hver kalenderluke her:

2013: Races to run http://www.lettbent.com/p/24-races-to-run.html
2012: Reasons to run http://www.lettbent.com/p/24-reasons-to-run.html

Ha en super dag Jeanette! (c: