tirsdag 15. desember 2015

Lettbent julekalender - Luke 15

Tema for Lettbents Tradisjonsrike Julekalender 2015 er "Ways to Run". Ved å presentere 24 forskjellige typer løpeturer og løpeøkter er mitt juleønske å fjerne oppfatningen om at løping er ensformig og kjedelig. Forhåpentligvis inspirerer det også en og annen løper til å teste en ny type løpeøkt nå i julemåneden.
Luke 15 - Dagen derpå

I denne lettbente sammenheng sikter naturligvis ikke "dagen derpå" til den tidvis tunge dagen etter større inntak av drikkevarer, men døgnet etter et stort og/eller tøft innhogg av kilometer. Det handler om restitusjonsløpeturene.

Så hva er egentlig en restitusjonsløpetur? I mitt hode har det vært å ta en lett løpetur dagen etter en spesielt hard økt eller et tøft og/eller langt løp, for eksempel maraton. Ved å løpe noen rolige kilometer skulle man få fart på blodomløpet, og utrensing av slaggstoffer fra gårsdagens dyst. Inntil nylig var jeg sikker på at det hersket enighet om at det å gjennomføre en lett distanseøkt dagen derpå bidro til raskere restitusjon. Som løpenerd og kilometerjunkie har jeg ikke vært vond å be, og stort sett alltid tatt en liten løpetur dagen etter maratonløp. Men så har noen forsket og funnet andre svar, og man innser at man (muligens) har gjort seg selv en bjørnetjeneste.

Restitusjonsløpeturene skal være rolige. Litt som langturene i Marius Bakkens
treningsprogram, der man skal løpe så sakte at det er flaut å møte naboen.

For en tid siden leste jeg (har dessverre ikke funnet tilbake til kilden) at man ved å løpe, selv en lett tur, dagen etter maraton utsetter restitusjonsprosessen forholdsvis mye. Jeg hadde nok hørt og lest før at en del mener man burde vente noen dager med løpstrening generelt, men at en liten jogg skulle påvirke direkte negativt var nytt. Etter dette har jeg latt det gå en dag før jeg tar den første turen etter de lange løpene. Det er tross alt måte på hvor lenge en løpenerd og kilometerjunkie kan holde seg.

Restitusjonsløpeturer på slitne ben tas gjerne i skånsomme Hokas.

Med denne justeringen har det blitt til at jeg ser de rolige turene dagen etter ukens to-tre tøffe treningsøkter som restitusjonsturer. Ved å ha en rolig økt etter en dag med tempo, intervaller eller langtur får kroppen både distanse og hvile, og kan bygge seg opp igjen for å stille sterkt til neste tøffe økt.

I disse dager, når det jages etter årstotal på 4.000, blir det egentlig mest restitusjonsløping - ispedd godt med lapskaus basert på innfall og fartslyst. Etter dagens innskudd står det 3.827 kilometer i løpsbanken, og stadig økende tro på måloppnåelse er den motiverende avkastningen.Disclaimer: Jeg er bare en skarve mosjonist som har løpt en del, lest en del og snakket mye med mange om løping. Kalenderlukenes innhold er ikke forskningsbasert, kun et lettbent sammensurium av det jeg har hørt, lest, erfart og på annet vis plukket opp rundt om gjennom Lettbent-årene. (c;

Ingen kommentarer: