søndag 6. desember 2015

Lettbent julekalender - Luke 6

Tema for Lettbents Tradisjonsrike Julekalender 2015 er "Ways to Run". Ved å presentere 24 forskjellige løpeturer og løpeøkter er mitt juleønske å fjerne oppfatningen om at løping er ensformig og kjedelig. Forhåpentligvis inspirerer det også en og annen løper til å teste en ny type løpeøkt nå i julemåneden.




Luke 6 - Tid og tålmodighet

Definisjonen av dagens økt avhenger den enkelte løpers til enhver tids gjeldende løpsform. En langtur har ingen konkret kilometer-ramme, men kan kort sies å være en løpetur som er lenger enn det man vanligvis løper.

Langturen fortjener imidlert mye mer omtale enn en kort definisjon. Dessuten ligger det ikke for meg å fatte meg i korthet. Spesielt ikke om løping. Og spesielt ikke når det dreier seg om min favoritt-økt.

Langtur og hviletur.

Det er noe med å legge ut på løpetur og vite at "Nå skal jeg løpe lenge"... Ingen kjappe overganger, "skal bare" eller tanker om neste punkt på agendaen. Man skal bare ut på tur og løpe og rolig. For med mindre man jager heftige maratontider er det viktigere å holde på lenge enn å løpe langt. 

Er den lengste turen man har løpt på fem-seks kilometer er en tur på åtte-ti kilometer en langtur. Løper man ti-tolv kilometer jevnlig er en tur på femten kilometer en langtur. For å unngå skader skal man være veldig forsiktig med å øke distansen på sin lengste tur med mer enn 10-15 %. Kroppen - muskler og sener - må få mulighet til å bygge seg opp og tilpasse seg. Det sier seg selv at å øke direkte til 20 kilometer dersom man bare har løpt halve distansen så langt er risikabelt. Som i så mange andre sammenhenger gjelder det også for oppbygging av langturer at tålmodighet er en dyd.

Viktig med drikke på varme dager. 

Avhengig av distanse og rute kan langturen kreve noe mer forberedelse enn de vanlige løpeturene. Skal man ut en varm sommerdag kommer man sannynligvis til å ha behov for væske. Det løses enkelt med en drikkesekk eller et drikkebelte. Eventuelt kan man bare ta med penger eller et kort dersom man løper i områder med mulighet for å kjøpe noe.

Energi og motivasjon.

Hvorvidt man trenger påfyll av energi på langturen må man nesten finne ut av selv. Vi er så forskjellige. Før i tiden hadde jeg gjerne med sterk solbærsaft i tillegg til vann, og kanskje en liten pose med nøtter og rosiner, druesukkertabletter eller en gel eller bar av noe slag. I tillegg til å gi en energiboost underveis kan det bidra godt på motivasjonen. Har man planer om å delta i lange løp bør man dessuten trene på å ta til seg energi mens man løper, og da primært det man faktisk har tenkt til å drikke og spise i det aktuelle løpet.

Nå for tiden, når det ikke er varmt, har jeg verken med meg drikke eller energi på de rolige langturene. For meg går det helt fint å løpe tre mil uten noen form for påfyll. Det oppleves ikke som et behov underveis, ut over at jeg på slutten naturlig nok begynner å glede meg til mat hjemme. Andre klarer seg ikke uten. Man må i grunn bare prøve seg frem for å finne ut hva som gjelder for en selv.

Langturmulighet: Løp avgårde og returner med annet transportmiddel.

En langtur kan variere enormt i distanse. Den kan også varieres på mange andre måter. En trygg variant i oppbyggingsfasen er å løpe flere runder i eget nærområde. Blir det litt kjedelig kan man begi seg ut på en større runde som tar en lenger hjemmefra.

En annen mulighet er A-til-B langturer. Altså at man avslutter turen et annet sted enn man startet. Eksempelvis kan man velge seg en tog- eller busstasjon som ligger i passende avstand og løpe dit for så å ta tog eller buss tilbake. Eller motsatt.

Langturmulighet: Ta tog eller buss et eller annet sted og løp hjem.

Har man arbeidsplass i passende avstand kan man pakke med seg det som trengs og løpe hjem ved arbeidsdagens slutt. Om det finnes dusjmulighet på jobb går det naturligvis bra å løpe til jobb også. Man bare sørger for å ta med seg det man behøver for overgangen fra svett løper til fresh arbeidstaker dagen i forvegen.

Langturmulighet: løpe hjem fra jobb med venner.

Langturene er også en strålende mulighet for å være sosial, så om man kjenner flere som skal i samme retning kan man avtale et møtested og møtetidspunkt og løpe hjem fra jobb sammen.

Langturmulighet: Bli med på organiserte gratislangturer.

En enda artigere variant, om man er lei av nærområdet sitt, er å ta seg til et helt annet sted og løpe en runde eller A-til-B-løpetur i ukjente omgivelser. Det krever litt mer forberedelser, men innsatsen veies gjerne opp med at turene byr på større opplevelser. Kart og telefon kan være nyttige hjelpemidler. 

Eventuelt kan man henge med på turer med andre som kan veien. I Oslo hender det at man kan bli med på organiserte Gratiskilometer-langturer. Det finnes kanskje tilsvarende grupper andre steder i landet også. Alternativ kan du starte opp en egen gruppe. Sosialt og gøy! Og i godt lag oppleves faktisk mange av kilometerne som gratis. (c;

Å endelig sette seg ned - gjerne med et glass skummetmelk - etter langturen; Love it!

Enten langturen løpes alene eller sammen med andre så liker jeg å være underveis. Jeg nyter å kjenne at kroppen jobber jevnt og trutt som et maskineri, og jeg synes det er deilig å gradvis bli mer og mer sliten og allikevel kunne fortsette en bit til. Og så er det naturligvis helt nydelig når man kommer til sluttpunktet, enten det er hjemme eller annet sted, og endelig kunne stoppe. Følelsen av å ha brukt kroppen mer enn normalt over tid og være god og "gjennomsliten" er fabelaktig!

Helgen er ypperlig tid for langtur. Impulsivt tok jeg min i går da de planlagte tretten kilometer ble til drøyt tretti. Veien ble til ettersom jeg løp. Bare fordi det gikk så greit og jeg hadde tid.

Om du skal ut og løpe langt i dag: God tur!


Disclaimer: Jeg er bare en skarve mosjonist som har løpt en del, lest en del og snakket mye med mange om løping. Kalenderlukenes innhold er ikke forskningsbasert, kun et lettbent sammensurium av det jeg har hørt, lest, erfart og på annet vis plukket opp rundt om gjennom Lettbent-årene. (c;

Ingen kommentarer: