fredag 18. desember 2015

Lettbent julekalender - Luke 18

Tema for Lettbents Tradisjonsrike Julekalender 2015 er "Ways to Run". Ved å presentere 24 forskjellige typer løpeturer og løpeøkter er mitt juleønske å fjerne oppfatningen om at løping er ensformig og kjedelig. Forhåpentligvis inspirerer det også en og annen løper til å teste en ny type løpeøkt nå i julemåneden.
Luke 18 - Dra te skogs

Det er liksom en vedtatt sannhet at det er bedre å løpe i skog enn på asfalt, men i følge en artikkel jeg nylig leste (NHI, Asfalt og belastningsskader, Merethe Kvam) er det ingen studier som klart og entydig underbygger påstanden. For en som elsker hardt og raskt veidekke under løpeskoene er dette oppløftende lesning.

I løpet av de to siste årene har jeg løpt nær 8.000 kilometer. Anslagsvis har nitt prosent av disse gått på asfalt. Den eneste skikkelige skaden i perioden fikk jeg på tur i marka. Riktignok ikke en belastningsskade, men dog...

Mitt poeng med dette er at det ikke ligger skadeforebyggende tanke bak dagens julekalender-oppfordring om å ta avstikkere fra hovedveiene og løpe på ulendt underlag; Nei, ta deg en løpetur i skog og mark fordi det er gøy!

Mange muligheter i skogen.

Trygge, etablerte runder på skogsveier, eller eventyraktige "kanskje-jeg-løper-meg-vill"-løpeturer på småstier. De fleste av oss har tilgang på begge deler relativt nære der vi bor.

Å frese gjennom skogen på småstier med fivefingers... DET er moro det.

Som representant for alle med dårlig retningssans anbefaler jeg å ta med kart, og kanskje også kompass (gitt at du kan bruke det), om du skal ut på eventyrs-varianten. Selv har jeg alltid med iPhonen* og har fått hjelp av den til å lokalisere posisjon og retning hjem. Enkelte løpeklokker har også "finn-hjem"-funksjon. Veldig nyttig dersom du skulle miste oversikten. Alternativt får man ta denne type løpeturer sammen med folk som er kjent i terrenget. Det er både spennende og fint å være der ute alene, men tilsvarende hyggelig med selskap. Kanskje kan man legge inn en liten rast underveis også.

*Ikke stol blindt på at telefonen kan hjelpe. Det er store områder ute i skog og mark hvor det ikke er dekning. 

Inn i det ukjente...

Noe av det jeg liker med å løpe i skog og mark er at tempoet av mindre betydning. Det er gjerne mer kupert så man tilpasser farten til terreng og underlag. Mens monoton løping på asfalt tillater meditativ tilstand, blir fokuset i skogen - spesielt på mindre stier - på å sette beina rett og ikke skli eller snuble i røtter, steiner og ujevnheter. Fullt konsentrert glemmer man litt bort at man løper. Og så er det flott å være midt ute i naturen da.

Så kom deg ut og "dra te skogs". Ikke fordi det er bedre enn asfalt, men fordi det er et flott alternativ og byr på varierte løpsopplevelser. Men jeg tar absolutt uke noe ansvar for eventuelle feiltråkk og skader...


Disclaimer: Jeg er bare en skarve mosjonist som har løpt en del, lest en del og snakket mye med mange om løping. Kalenderlukenes innhold er ikke forskningsbasert, kun et lettbent sammensurium av det jeg har hørt, lest, erfart og på annet vis plukket opp rundt om gjennom Lettbent-årene. (c;

Ingen kommentarer: