torsdag 10. desember 2015

Lettbent julekalender - Luke 10

Tema for Lettbents Tradisjonsrike Julekalender 2015 er "Ways to Run". Ved å presentere 24 forskjellige løpeturer og løpeøkter er mitt juleønske å fjerne oppfatningen om at løping er ensformig og kjedelig. Forhåpentligvis inspirerer det også en og annen løper til å teste en ny type løpeøkt nå i julemåneden.
Luke 10 - Effektiv turisme

En av de aller viktigste årsakene til at løping er min valgte mosjonsform er at det er så himla enkelt! Nesten uten videre planlegging kan det gjøres stort sett når som helst og hvor som helst. I dagens luke er det nettopp dette ”hvor som helst” som er tema.

De siste årene har løpesko og treningstøy alltid vært med i reisevesken. Hvor enn turen tar meg i inn- eller utland, og uavhengig av om det er jobbreise eller privat tur, er innstillingen at stedet skal oppdages og utforskes med løpesko på bena.

Hyde Park er en klassiker ved besøk i London.

Under "runsightseeing" får man gjerne se mer på kortere tid enn man gjør på andre typer sightseeing. Man kommer til steder der sightseeingbusser må melde pass, og man kan dekke større områder enn om man går. Gjør man runsightseeingen som en morgenløpetur kan man også oppleve mange av de populære severdighetene uten at de er skjult bak horder av andre turister.

Morgenturen i parken langs bymuren i Xián i Kina ga et spennende innblikk i
lokale morgentradisjoner. Det var veldig eksotisk å se innbyggerne i gang med
forskjellige former for morgengymnastikk: løping i olabukser og vanlige sko, pardans
bordtennis, roping (!) med mer. De synes nok jeg var ganske snodig i mine treningsklær 
(og løpeskjørt) også...

Morgenturen kan også gi et interessant innblikk i dagliglivet til lokalbefolkningen. Det er gjerne en egen stemning når de som bor på plassen eller i byen er i ferd med å starte sin hverdag, før turistene strømmer ut av hotellene og fyller bybildet. Dessuten er de fleste steder ekstra vakre når solen stiger opp...

Man kan begi seg ut på måfå og oppdage mye spennende på den måten. Kanskje kommer man over steder man har lyst til å se nærmere på, som ikke-løpende turist, senere på dagen. Alternativt kan man studere kart og finne seg et mål i form av en eller flere severdigheter, eller et utsiktspunkt og legge opp ruten ut i fra det.

Kjekt med kart når man skal utforske ukjente gater/steder.

Noen forholdsregler er det klokt å følge når man skal ut og løpe på ukjent plass. På nye steder tar jeg stort sett alltid med meg kart, telefon og penger eller bankkort. Har man utfordret retningssans er det klokt å ta konsekvensen av det. Det kan også være en god idé å spørre hotellbetjening eller andre om gode og trygge områder for løping. Litt avhengig av stedets størrelse går det også an å søke etter populære løperunder på nett.

Er du av den forsiktige typen kan løpende sightseeing-turer med guide være et alternativ. Det finnes i flere store byer. Jeg har ikke testet det selv ennå, men med rett løpsleder/guide kan jeg ikke forestille meg annet enn at det må være knall.

Løpesko er alltid med i kofferten. Ikke nødvendigvis fullt så mange da...

Så behøver man naturligvis ikke nødvendigvis reise så langt for å være løpende turist. Det finnes garantert områder, veier og stier ganske nære - eventuelt en liten bil-, buss- eller togtur unna - som du aldri før har utforsket...


Disclaimer: Jeg er bare en skarve mosjonist som har løpt en del, lest en del og snakket mye med mange om løping. Kalenderlukenes innhold er ikke forskningsbasert, kun et lettbent sammensurium av det jeg har hørt, lest, erfart og på annet vis plukket opp rundt om gjennom Lettbent-årene. (c;

2 kommentarer:

Bjørn sa...

Et veldig godt tips når man er mye ute og reiser i forbindelse med jobb! Det er ikke alle steder i Norge med godt underholdningstilbud på kveldstid, men en løpetur er det alltid mulig å få til.

Bonustips: Hvis det begynner å hope seg opp med joggesko hjemme (fort gjort), ta med deg et av de parene som du nesten har bestemt deg for å kvitte deg med på tur. La de få sin siste joggetur på et helt annet sted, og la de ligge igjen på hotellrommet når du drar. Da får du lettere bagasje på hjemveien og bedre plass i skohylla hjemme. Det samme gjelder for øvrig også gammelt treningstøy.

lettbent sa...

Så sant så sant! Og takk for sko- og treningstøytipset Bjørn. Det skal jeg ta med meg. Liker godt å kvitte meg med bagasje når jeg er på reise! (c: