torsdag 3. desember 2015

Lettbent julekalender - Luke 3

Tema for Lettbents Tradisjonsrike Julekalender 2015 er "Ways to Run". Ved å presentere 24 forskjellige løpeturer og løpeøkter er mitt juleønske å fjerne oppfatningen om at løping er ensformig og kjedelig. Forhåpentligvis inspirerer det også en og annen løper til å teste en ny type løpeøkt nå i julemåneden.
Luke 3 - Hamsterutveien innendørs

Av nødvendighet eller bare fordi man har lyst; Å løpe på tredemølle kan være et strålende alternativ til utendørsløpingen. Her på Østlandet skjer det ikke så ofte, men av og til gjør værforhold - underkjølt regn som glaserer bakken eller en sjelden storm - det umulig å få til en god løpeøkt ute. Mindre ekstremt vær kan også være ille nok til at man foretrekker å holde seg under tak. Noen løpeøkter er da også lettest å gjennomføre tredemølle.

Det er ingen grunn til å ikke sette seg hårete mål selv om man ikke får løpt ute.

Anskaffelsen av en tredemølle var uten tvil et av de viktigste grepene da jeg ville igang med løping. Den eliminerte alle de i varierende grad dårlige unnskyldningene for å stå over løpeturene. Dem var det mange av! På tredemølla er været alltid stabilt og forholdene trygge. Ingen småbarn måtte forlates alene hjemme for at mor skulle få trent, og var det et tv-program som man ikke vile gå glipp av så var det bare å ta det som underholdning til løpingen. 

Ti år senere løpes det fremdeles på den samme mølla. Store deler av året får den stå i fred, men gjennom vinteren tys det gjerne til mølleløping for intervaller og tempo. Noen ganger velges også mølla fremfor utendørsløping bare fordi det av en eller annen grunn føles mer lystbetont. 

Har man ikke egen tredemølle kan man benytte seg av møller på treningssentere. Hvor enn du nå velger å ta for deg menneskets variant av hamsterhjulet, så vil jeg gjerne slå et slag for å benytte sikkerhetsanordningen som finnes på alle tredemøller. Ja, den lille stroppen som du fester i trøya slik at båndet stopper om du faller av. Er den plagsom, sier du?

Sikkerhetsanordninger er der av en grunn...

Neppe så plagsom som det oppleves å henge etter håndtakene på tredemølla, med det ene kneet nede på det grove båndet mens det spinner rundt i 15 km/t. Ettersom jeg var usikker på hvor god plass det var bak mølla turte jeg nemlig ikke slippe taket umiddelbart. Ikke før slipingen av kneet ble antatt å være verre enn å bli slengt i det som eventuelt måtte stå stablet inntil veggen bak, og muligens bli kilt fast mellom hva nå enn det var og den spinnende mølla... Jeg har brukt den sikringen hver gang siden!

Ikke noe problem å få kjørt seg bra på mølla også.

Med litt velvilje, og gjerne med musikk eller en skjerm av noe slag som underholdning, kan tredemøller brukes til alt fra korte oppvarmingsturer via heftige intervaller og bakkeøkter til gode langturer (gjerne kombinert med film på Netflix). Halvmaraton er min lengste mølledistanse hittil, men det går å løpe mye lenger enn det om man bare bestemmer seg for det.

Som Nike sier; Just do it!


Disclaimer: Jeg er bare en skarve mosjonist som har løpt en del, lest en del og snakket mye om løping. Kalenderlukenes innhold er ikke forskningsbasert, kun et lettbent sammensurium av det jeg har hørt, lest, erfart og på annet vis plukket opp rundt om gjennom Lettbent-årene. (c;

Ingen kommentarer: