fredag 7. desember 2012

24 Reasons to Run - #7

Det er grunnleggende matematikk. Selv den måtelig matteinteresserte syvåringen har kunnet regne det ut i mange måneder; Førti er halvparten av (og dermed halvveis til) åtti! Det er i tiårene fremover man går fra å være relativ ung (viktig å velge sammenligningsgruppe med omhu), til å bli...vel... gammel.

Mens det tidligere primært var ønsket om et bedre ytre som trigget gjentatte forsøk på å komme igang med trening, har et velfungerende indre blitt en stadig viktigere grunn til å trene:

Reason to Run #7: 
Et slag for helsa. 

Så godt som all forskning på temaet forteller det samme: Trening gir store helsefordeler. De umiddelbare fordelene er egentlig nok alene:
- Styrket immunforsvar
- Bedre mage- og tarmfunksjon
- Hjelp mot ryggplager
- Reduksjon av det farlige kolesterolet

Den virkelig store bonusen er at trening reduserer risikoen for en lang rekke fryktede sykdommer og plager som typisk rammer godt voksne og eldre:
- Type 2-diabetes
- Hjerte- og karsykdommer
- Høyt blodtrykk
- Flere av de vanlige kreftformene
- Slag
- Benskjørhet 

I tillegg reduserer visstnok også trening plagene som kvinner kan oppleve i overgangsalderen.

Intensiv trening som får pulsen godt opp (som løping) har større effekt enn trening med lavere intensitet, men all trening er bra. Litt er definitivt bedre enn ingenting.
Det gis naturligvis ingen garantier, men når trening i så stor grad øker sannsynligheten for å holde seg frisk langt oppover i årene er det grunn god nok for meg.

Nytt maratonprosjekt: "Hundre før hundre"?

Janicke

3 kommentarer:

Unknown sa...

Høres ut som litt av et mål! ;)

lettbent sa...

Hehe, ja - vi får se hvor reelt det er da men... Det er folk som har gjort det naturligvis. Om jeg kjører på med tre i året en stund, så kan jeg nøye meg med ett i året etterhvert, høhø.

ania sa...

den kan jeg være med på. Det er bare 1 per år. Jeg traff en dame som løp 107 maraton per år (Guiness rekord). Hun startet når hun var 50 og hun ser ikke et år eldte en 35.