lørdag 21. august 2010

Om løping og lykke

Heldigvis er planen min å løpe utpå dagen i dag. Det hadde krevd mange "Don't think. Run."-repetisjoner for å overtale meg selv til å snøre på skoene og begi meg ut nå. Utenfor er det grått, vått og vind. Med unntak av temperaturen; en skikkelig høstværsmorgen. Det er fremdeles grønt, men vi går ubønnhørlig mot årets tyngste tid. Kveldene har allerede blitt vesentlig mørkere og bøndene har startet høstingen av årets avling.

Både høsten og vinteren har sine positive sider; fargesprakende høsttrær i strålende solskinn, innekos når regnet plasker mot ruta, gnistrende snølandskap, tente stearinlys, stille snøvær, juleforberedelser, bygging av snømenn og knitring i peisen. Dessverre overskygges de fine opplevelsene av det dystre og seige. Mørke morgener, mørke kvelder, våte turer til og fra tog, vaskemaskin på vaskemaskin med skitne barneklær, frossen sørpe, kulde og den skrekkelig høye dørstokkmila.

Tidligere år har treningsmengden dabbet av proposjonalt med høstens utvikling for så å dø helt ut en gang i november eller desember, inntil jeg - som resultat av desperate nyttårsforsetter - går på ny frisk i januar, februar eller mars. Denne høsten og vinteren skal jeg bryte "tradisjonen". Jeg skal løpe meg tvers igjennom begge disse tunge årstidene. Så fort jeg bare kan!

Når motviljen er som sterkest skal jeg minne meg selv på all lykken jeg opplever gjennom løpingen:
 • Godfølelsen etter en langtur
 • Å snøre på nye løpesko for aller første gang
 • Lukten av nye løpesko
 • Tiden alene i mitt eget hode, uten mulighet til å gjøre noe annet (rydde, vaske, jobbe...)
 • Å løpe sammen med andre, og skravle om alt og ingenting
 • Å løpe fort
 • At jeg ikke blir sliten når jeg må sprinte for å rekke toget
 • Å ta en personlig rekord
 • Nye løpeklær
 • Å bli inspirert av andres løpeblogger
 • Å kjenne at kroppen fungerer
 • Å feste nummerlappen til t-skjorta og chip'en til foten
 • SkiLøperne
 • Å løpe nye steder når jeg er på reise
 • Kilingen i magen når jeg melder meg på løp
 • Ny utgave av RunnersWorld
 • Å unne meg noe godt nå og da uten mye bekymring
 • Reklameslogans som "Don't think. Run.", "Just do it", "Half man, half nutter"
 • Å komme hjem etter en løpetur som jeg nesten ikke tok
 • Å nå et tidsmål i et løp
 • Løpeskjørt
 • Vissheten om at jeg er i form
 • Å ta med meg den tykke avisbunken på vei inn etter en løpetur lørdag morgen
 • Overføre og studere dagens økt i Garmin connect
 • Pysj og stor kopp te i sofaen litt tidlig på kvelden etter løpetur 
 • Å strekke armene i været når jeg krysser målstreken i et løp
 • Den første turen i t-skjorte og/eller shorts på våren 

Høst og vinter i anmarsj? Bring it on! (men helst ikke helt ennå)

Janicke

8 kommentarer:

Pernilla Hult sa...

Jag hamnade i ett Halleluja-moment i vintras.. Första vintern jag sprang.. Det var några minusgrader.. Mycket snö.. Alldeles tyst.. Och så började det snöa.. Stora, blöta snöflingor som påminde om bomullsbollar.. De liksom fastnade i ögonfransarna.. Fantastiskt!Jag var tvungen att stanna upp, lyssna på tystnaden inne i staden, njuta av snön som föll :) sprang glatt vidare medan andra, på väg hem från jobbet, svor över all snö..

Ha en trevlig helg!

Ingalill. sa...

Inspirerende!

Likte spesielt punktet med - løpeturen du nesten ikke tok - har mange slike.

, når dørstokka mila er bekjempet liker jeg både høst og vinterjogg bedre enn sommeren, ingen allergi, passelig kaldt - så lenge det holder seg bart.
- det er bare dette slitet med å komme seg ut døra .-))

lettbent sa...

Ja Pernilla, det der er et herlig løpe-moment - litt Disney-magisk. Husker en tidlig vintermorgen jeg løp og kulden hadde lagt et tykt lag med hvit frost på alle ting. Akkurat da jeg skulle til å løpe under en stor bjørk kom et lite "frost-ras". Lett, lett frost som falt ned over meg - helt magisk. Jeg smilte hele resten av turen. (c: Ha en god helg du også!

Ingalill - ja, det er en del løpeturer jeg nesten ikke tok, dessverre også noen jeg ikke tok - men de er det bare å glemme. Dørstokkmila er både høy og lang til tider, og da hjelper det å ta frem de gode løpefølelsene. Men det er sommeren er best altså (heldigvis ingen sommerrelaterte allergier) (c;

Siri sa...

Jeg for min del har aldri skjønt de som pakker bort løpeskoene på vinteren. Håper heller aldri jeg skjønner det!

Snø som knaser under skoene, isroser i kinnene og rim i håret. Jeg gleder meg ikke, til det nyter jeg shortsløping litt for mye:-)

Astrid sa...

Herlig liste - den skal opp på veggen! :-)

Jeg opplevde nettopp litt løperlykke; etter en 18 km tur lå jeg nydusjet på sofaen og så film med småjentene som masserte føttene mine. Bedre start på lørdagen får man ikke!

lettbent sa...

Siri; veldig bra. Jeg vil også dit at vinteren bare er en sesong man ikke løper i shorts.. Tidligere har det blitt en og annen tur bare, i år skal det bli ordentlig trening hele "usensongen".

Astrid; ja nettopp det er et løperlykke! Slike løpsrelaterte "moments" skal man spare på og bruke som motivasjon når man trenger det. (c:

Espen sa...

Enig. Jeg har selv en del av mine beste løpeminner fra vintern. Den knasende snøen er magisk!

Anne-Brit sa...

Så herlig å lese disse punktene! Bør jammen henges opp på veggen ja!