søndag 15. august 2010

Mental trening på tøff og tung langtur

På Anders Szalkais treningsprogram stod i dag "Långpass, medelfart, 28 km på 144 - 154 minutter". I beskrivelsen av dagens økt sier han at man skal være litt "ladet for treningsøkten", for om man ikke føler seg altfor sliten så skal man teste å kjøre et litt tøffere langtur.
"Starta lungt, men så fort du kommit igång försök ligga lite snabbare (rundt 10 sek/km) än normalt per km."

Planen min var derfor å ligge på ca 5:10, og selv om "ladet" ikke var adjektivet som passet best mens jeg skiftet til treningstøy og snørte Aegisene var jeg optimistisk. 28 kilometer er en halv mil kortere enn forrige langtur. Det burde gå greit, selv om farten skulle være litt høyere

Starten var bra, og etter bare et par kilometer viste Garmin snittfart på 4:56. Jeg var usikker på om jeg hadde en god dag, eller om jeg burde senke tempoet for å holde hele veien, men "grådigheten" ble for sterk og jeg fortsatte i tilnærmet samme fart. Naturligvis straffet det seg. Dagens løpetur ble vel så mye en mental som fysisk treningsøkt. Ettersom turen gikk i forskjellige løkker rundt om i Ski hadde jeg flere muligheter til å løpe hjem etter 18, 22, 24 kilometer. Det var fristende, og jeg fant mange gode gruner til å gjøre nettopp det:
- Det var varmt og jeg var tørst. Riktignok var det mer igjen i drikkebeltet, men temperert drikke slukker ikke tørsten på samme måte som kald drikke.
- Jeg har trent veldig bra i det siste og kunne vel unne meg å bryte en gang.
- Da kunne vi få bedre tid til å montere takrennen hjemme.
- Kanskje jeg skulle være litt forsiktig med den ene tåputa som kjennes litt øm?

Åh som jeg snakket med, og peppet, meg selv. Minnet meg på hvor irritert jeg ville være over å ikke ha tatt hele distansen, at jeg kunne senke farten, og at det kommer til å bli mye verre i Berlin - dette må jeg simpelthen takle. Jeg valgte traseer med omhu, unngikk de bratteste bakkene, og slet meg videre.Det ble ikke 28 kilometer i dag, men at jeg til slutt endte på 27,3 er absolutt akseptabelt, spesielt fordi det gikk raskere enn planlagt. Snittfart på turen ble 5:01. På den anne side; det er omtrent denne farten jeg må holde i Berlin om jeg skal nå drømmemålet, og da må jeg holde denne farten i ytterligere 14,7 kilometer... oc: Jaja, har litt mer tid å trene meg opp på.
Testet forøvrig å løpe med iPhonen i et sportsarmbånd fra Belkin. Det fungerte helt strålende, men det begrenser fotograferingen underveis. Telefonen sitter veldig stramt og trygt i armbåndet, og er derfor kinkig å få ut.

Midnattsloppet gikk av stabelen i Stockholm i går kveld. Pappa var med og løp, men ettersom han har slitt med betennelse var det kun gjennomføring for hans del. Trist å lese at to deltakere, en på 26 og en på 50, døde under/i forbindelse med løpet. Trodde ikke det kunne skje på et 10 kilometers løp, selv om det er 25 grader varmt og høy luftfuktighet. Jeg vet ikke hvofor de to kollapset, men om vi løpere skal ta noe lærdom av det så er det nok at vi må lytte til kroppens signaler, og få i oss nok (men ikke for mye) væske.

Janicke

6 kommentarer:

Astrid sa...

Imponert over viljestyrken din!

Er du fornøyd med aegisene?

lettbent sa...

Viljestyrken må overtales hele tiden - var ikke så imponert over den underveis i går. Du er da ganske så har du også, forrige ukes langtur - da du fortsatte etter transportetappen (oppover) selv om du var ganske kjørt allerede. (c:

Aegisene er veldig gode. På varme dager som i går tror jeg at de egentlig er bittelitt for smale for forfoten min, men det går. De er fantastisk lette. Og ingen stein i sålen i går! (c:

Astrid sa...

Jeg hadde *aldri* fortsatt hvis jeg var alene ;)

Så fint at du er fornøyd med skoene. Blir de med til Berlin? Jeg får litt vondt under den ene foten når jeg løper langt med dem, så jeg er litt usikker på om mine får være med på halvmaraton under OM.

Espen sa...

IMponert over farten på langturene dine.

Jeg hadde i går ganske høyt tempo på min langtur synes jeg men snittfarten ble alikvel ikke mer enn 5:12 =)

Bra jobba! Her lukter det knalltid i berlin =)
Har du tenkt noe på hva du skal åpne første halvmaraton på?

lettbent sa...

Fikk god fart fra start og fløt på ganske lenge - om enn med en nagende usikker mht hvorvidt det var smart. Det fikk jeg da negativt svar på senere, men fornøyd med at jeg tross alt klarte drøyt 27 km.

Du løp da fortere en 5-fart på siste maraton, ca 4:30 var det ikke? Utrolig bra!

Espen sa...

Ja på maraton / halvmaraton løper jeg alltid raskere, men jeg løper aldri den farten på trening.. Nå har jeg dog lagt inn to økter på SRM som gir meg den fartstreningen å ligge i halvmaratonfart da - det er nytt for meg i år og håper det gir effekt til 28 august :)

Jeg løper intervaller i raskere tempo enn 10km og langturer saktere enn maraton - også på raceday så løper jeg i den farten jeg aldri løper i vanligvis. Egentlig litt rart. men synes det virker bra. Nå deltar jeg også i en del halvmaraton og da - så da blir jo det fin fartstrening/terskeløkt uansett.