fredag 20. august 2010

En annerledes økt, og dissing av pannekaker

Jeg vet en del om kosthold. Har lest min andel av både Grete Roede og Fedon Lindberg og fått rimelig god oversikt over hva som er bra, hva som er ok i små mengder og hva man gjør klokest i å holde seg unna - i alle fall om man drømmer om en positiv utviking på tilbakemeldingene fra baderomsvekten. Likevel lærte jeg nye ting om kosthold i går. Ikke minst fikk jeg inspirasjon til forbedring.

Det var Hege - SkiLøper, kona til faren min og beboer i underetasjen - som delte sine ernæringsterapeutkunnskaper på SkiLøpernes første temakveld. Ti engasjerte tilhørere fikk både smake eksempler på sunne retter som er raske å lage (jeg kan røpe at de smakte fantastisk) og lære hvordan vi og våre barn ved enkle grep kan bli sunnere. Vi fikk mange gode tips og noen spennende oppskrifter som i alle fall jeg skal bruke.
Hege begynte som ernæringsterapeut/kostholdsrådgiver på Plexusklinikken i Ski denne måneden, og vil garantert kunne hjelpe mange på veien mot et friskere liv, for den biten vi fikk var veldig interessant og inspirerende. Det eneste ankepunktet var kritikken av pannekaker... Hege forstår nemlig ikke hvordan travle foreldre har tid til å steke pannekaker når de ikke har tid til å lage sunn og god mat.
- Jeg kan lage en deilig og sunn blomkålsuppe med strimlet kylling, fra bunnen, på 16 minutter. Hvor lang tid tar det å steke pannekaker?

Ok, svar skyldig. Det tar lenger tid å lage pannekaker. Sannheten er vel enkelt og greit at jeg er svak for pannekaker. Og så er det noe meditativt i å stå og steke dem også. Fullstendig hjernedødt liksom.

Hjemmelaget blomkålsuppe med kylling høres også godt ut (Hege er utrolig flink med mat) men skapet inneholder altfor sjelden ingridienser til de sunne alternativene. Nettopp det er et viktig område jeg skal forbedre "oss" på: Bedre middagsplanlegging ved ukeshandlingen er en veldig god start. Et annet område er å være mer bevisst på sammensetningen av proteiner, karbohydrater og fett. Interessen for dette har økt i forbindelse med intensivering av trening i år, men det ble et nytt innblikk i går. Spesielt likte jeg at pannekakene kan gjøres sunnere ved å bruke dobbel mengde egg og erstatte fint mel med sammalt mel. Det skal jeg prøve allerede neste uke etter treningsprogrammets lengste langtur (34 kilometer). Ved å tilsette proteinpulver i røren blir det en fullgod erstatning for proteinbars og lignende.

Etter kostholdsbiten snakket vi litt om SkiLøpernes høstsesong. I tillegg til de vanlige treningene blir det romjulsjogg med gløgg, og en "Nytt år/nye muligheter"-fest eller markering i begynnelsen av 2011. Vi ble også enige om å utrede muligheten for å arrangere "SkiLøpet" neste sommer. Det hadde vært gøy det!

Sunn middag i dag er grei skuring. Kostholdsmøtet ble holdt hos meg så alle restene står igjen her. (c:

Janicke

3 kommentarer:

Astrid sa...

Ha ha - mine foreldre ser alltid misbilligende på meg når jeg sier at vi aldri har pannekaker, og da svarer jeg: "Hvordan i alle dager skal vi ha tid til å lage pannekaker når vi jobber fullt og har små barn!" Det er bare noe av det mest tungvindte jeg kan tenke meg :) Tror du bare er veldig glad i pannekaker, jeg ;) Lykke til med langturen! Jeg klarer meg med halve lengden...

lettbent sa...

Hva? Lager du aldri pannekaker. Hmm, spørs om ikke du skulle øke litt og jeg minske litt. (c:
Hadde nok ikke løpt 34 km om det ikke var for maraton - det er i lengste laget. Etter 26/9 blir det lenge til jeg runder 25 km.

Håper bena dine blir helt friske fort!

Anne-Brit sa...

Ah, endelig en bekreftelse på mine uttalelser ang. pannekaker! Har kun laget det fordi sønnen min har elsket det. En sjelden kan jo ikke skade!Tidligere hadde jeg raspete poteter i dem, men det ville ikke ungene ha gitt