onsdag 26. mai 2010

Verktøy, løpetøy og annet tøy

Årets andre hovedmål, halmaraton i Göteborg, er tilbakelagt. Det neste hovedmålet skal nås på den andre siden av sommeren. Berlin Marathon arrangeres for 37. gang den 26. desember. Jeg spør meg selv jevnlig om det egentlig er en god idé å begi seg ut på en ny maraton; Det er tidkrevende å forberede seg, og ufattelig tungt å gjennomføre. Merkelig nok er svaret alltid ja. Det er noe med å mestre noe så krevende, å få kropp og hode til å presse seg når det egentlig er slutt på både pågangsmot og krefter. Jeg har levd lenge på at jeg klarte det i New York i 2010. Nå trenger jeg å overbevise meg selv igjen.

Målet sist gang var å primært å fullføre, sekundært å komme i mål på under fire timer. Denne gangen heves ambisjonene: jeg vik være i mål på under 1:45 og dermed være innenfor kvalifiseringstiden for Boston Marathon. Gudene vet om jeg kommer til å ville løpe Boston - eller noe annet maraton for den saks skyld - men da har jeg i alle fall muligheten.

Jeg klarer ikke å nå dette målet uten gode verktøy, og jeg tror jeg har dem på plass (ikke prioritert rekkefølge):

Maratonprogram
Jeg har ingen tillit til at jeg klarer riktig mengde og riktig sammensetning i treningen uten hjelp. I forkant av de løpene jeg har deltatt i de siste årene har jeg fått hjelp av den svenske coachen Anders Szalkai. Det vil si, jeg har fått hjelp av ham gjennom de treningsprogrammene han har satt opp på http://www.marathon.se/. Under treningsmenyen velger man løpsdistanse og ønsket gjennomføringstid og vips har man fiks ferdig treningsopplegg. Det er ikke nødvendig å følge det slavisk, man veldig greit å bruke som rettesnor.

Garmin Forerunner
Det er over tre år siden jeg kjøpte min Garmin Forerunner 305. Den er stor og klumpete, men jeg elsker den. Langturer er mye enklere når de ikke må planlegges til minste detalj. Med Garmin på armen løper jeg og legger på omveier for å øke distanse etter dagsform og løpelyst. Å få vite hvor fort man løper er også viktig når man har planer om å løpe en distanse på bestemt tid.

Running log for iPhone
Jeg har brukt avanserte, egenutviklede excelark, papirbøker og naturligvis Garmins log. Nå er det Running Log for iPhone som gjelder, og den er klar favoritt så langt. Den er ganske enkel, og kobles ikke med kart eller puls, men funker. Jeg har en barnslig glede av å registrere distanse, tid, type runde og så videre etter gjennomført økt.

Løpeblogger
Både andre løperes blogger og min egen blogg har blitt en veldig viktig kilde til inspirasjon. Det er utrolig motiverende å lese om "likesinnedes" opplevelser, utfordringer og gleder. Uteblir lysten til å trene er det bare å lese noen blogginnlegg så kommer jeg meg ut likevel. I tillegg fungerer min egen blogg som avansert treningsdagbok og - vel - restitusjon. Jeg lærer mye om meg selv, både som løper og som menneske, gjennom å skrive. Og, jeg må jo legge til: Om min blogg kan motivere andre hobbyløpere gjør det meg veldig, veldig glad - og enda mer motivert. En god sirkel, kan man vel si.

Dette er nok de viktigste verktøyene for meg. I tillegg har jeg stor glede av løpesko og løpetøy. Det er her mitt klesbudsjett forsvinner. Jeg er absolutt ikke like glad i å kjøpe andre klær. Dessverre var det nettopp det er det jeg måtte gjøre etter jobb i dag.

På lørdag er det fest, og jeg kan ikke stille i løpetøy. Jeg er komplett håpløs på dette området og har surret fra butikk til butikk i to timer uten å ha prøvd et plagg. Med meg hjem har jeg i stedet en ekstragave til mannen min (han har bursdag i morgen). Ergo må jeg presse inn en tur til i skjemaet, og jeg skjønner ikke når jeg skal rekke det. Mon tro om jeg bare kan ta det nye løpeskjørtet...

Janicke

5 kommentarer:

Anne-Brit sa...

Ha,ha, takk for inspirerende innlegg, både når det gjelder løping og trening generelt og handling spesielt! Jeg har også en merkelig tendens til å klare å handle løpetøy/sko uten problemer, mens et festantrekk derimot er håpløst! Jeg skal i to lag om noen uker og må nok begynne å se meg om etter en passende kjole. Kankskje et løpeskjørt er tingen...

lettbent sa...

Det er godt det er flere som har det sånn. Selv mannen min synes jeg er rar. Føler meg egentlig litt maskulin når jeg så gjerne handler jernvare, sportsutstyr og elektronikk men ikke klarer å finne meg en passende sommer/festkjole. Det gjør det ikke noe bedre når jeg drøyer det til siste liten... Huff.

Astrid sa...

Men du ser da veldig så elegant ut på bildet der du skal feire Gøteborgsvarvet? :)

Gleder meg til å følge maratonforberedelsene dine; selv om jeg ennå ikke skjønner hvordan man klarer/orker å gjennomføre et maraton, er det veldig fascinerende, og jeg kan på en måte forstå lysten til å sprenge grenser på den måten. Kanskje prøver jeg også en gang... Men foreløpig klarer jeg meg med å lese om dere tøffinger! Lykke til! :)

lettbent sa...

Hehe, den kjolen er omtrent den eneste sommerkjolen jeg har (6-7 år gammel). Den som gjør det ekstra vanskelig nå er at det er sommerparty - altså trenger jeg en kjole som både er sommerkjole og partykjole. Og så skal det tilbehør oppå der... hjelpes. Vel - jeg *SKAL* finne noe.

Tøff på avstand får vi vel si. Hadde ikke klart en maraton i dag, men jeg skal jo trene meg opp til det. Er sikker på at du hadde fikset det også, men det må kjennes som en positiv utfordring naturligvis. (c:

Jofrid Bjørkvik sa...

Lykke til med forberedelsene til Berlin! Krevende og slitsomt, men maraton er en opplevelse lite annet kan måle seg med. Imponerende "utstyrspark", spennende. Jeg har aldri vært i nærheten av en pulsklokke, prøvde meg med Nike+ en stund, men falt av da jeg klarte å rote vekk "dingsen". Jeg veksler mellom å tenke at dette må jeg lære meg mer og og prøve ut - og en slags skepsis og uro for at gleden ved de enkle og lange løpeturene skal forstyrres eller forsvinne i teknologi. Det med bloggene er jeg helt enig i - det er veldig inspirerende og spennende å lese om andres trening, løp og liv.