mandag 14. juni 2010

Yasso 800 - kan det virkelig stemme?

Mandag er ofte hviledag ettersom søndagen brukes til langtur. I går ble det nesten 23 kilometer, og for første gang på noen uker føltes det greit å løpe over tyve. Pappa var på besøk, og sammen løp vi ut klokka halv ni. Tidlig start var nødvendig ettersom det var dagen for familieselskap i anledning Maikens niårsdag. I stillheten som råder søndag morgner/formiddager testet vi ut ny runde i kombinasjon med gamle kjente veier. Veldig hyggelig og fin tur. Bein og kropp forøvrig føles helt fine. Veldig godt. Nå begynner jo maratontreningen for alvor. Fra neste uke skal jeg i gang med "Yasso 800". Det både gleder og gruer jeg meg til.

Det var i "Den store løpeboken" jeg først leste om Yasso 800. Amby Burfoot beskriver en fasinerende teori som jeg bare må prøve i praksis. Det er en test for maratonløpere som ønsker å kontrollere om de kan klare distansen på tiden de har satt seg fore. I korte trekk går det ut på at man skal klare å løpe 800-metere på samme tid i minutter og sekunder som man tenker å løpe maraton på i timer og minutter. Ja, det høres merkelig ut - jeg er veldig skeptisk - men seriøse løpere påstår at dette stemmer.

Man skal begynne med fire 800-metere ca 10 uker før maratonløpet. Mitt mål for Berlin maraton er å fullføre på 3 timer og 45 minutter. Da må jeg klare hver av de fire 800-meterne på 3 minutter og 45 sekunder. Den påfølgende uka øker jeg til fem 800-metere, deretter seks, sju, og så videre, til jeg er oppe i ti 800-metere - hver på 3:45 - et par-tre uker før maratonløpet. Dersom jeg klarer det skal det være piece of cake å fullføre maraton på 3 timer og 45 minutter... I den grad en maraton noen gang kan være piece of cake. Det er i alle fall verdt et forsøk.

En hviledag er nå fullført. I morgen er det SkiLøper-tur. Det blir spennende å se om det dukker opp noen nye løpere etter at vi fikk stort oppslag med bilde i lokalavisen, Østlandets Blad, på lørdag. (c:

Janicke

7 kommentarer:

Anne-Brit sa...

wow, må si dette høres tøft ut! Artig å høre om det stemmer.

Anonym sa...

Mange forbehold med denne Yasso-teorien selvfølgelig. Espen har akkurat hat en føljetong om samme..

De løp 3:00 på 10x 800m ganske greit. Blitt enige om at greier du dette, kan man i alle fall ikke utelukke sub 3:00 på maraton :).

Personlig tror jeg ikke du vil ha særlig problemer med 10x 800 metere på 3:45 pt. med tanke på tiden din på sentrumsløpet :)

lettbent sa...

Hmm, ja - som sagt litt skeptisk. Lurer på om jeg skal forsøke meg på 3:30 i stedet for 3:45. Tror jeg fikser et antall 800 meter på 3:30 - så lenge det er pauser i mellom. Det er jo den ultimate maratondrømmen for meg - 3:30 - selv om jeg ikke tror det er realistisk. (c:

Espen sa...

Det du eventuelt KAN gjøre som vi gjor er følgende.

Du starter med 10x 3:45 først for å se at du fikser den greit. Så neste gang du kjører den (en eller to uker etterpå) så kan du prøve å øke til 3:30 hvis de 10x 3:45 gikk greit.

Vi kjørte først på 3:20 og økte til 3:00 uka etter.

Hadde vært spennende å se hva du løper halvmaraton på akkurat nå, da er det lett å finne en bra åpningsfart i maraton synes jeg. Er bare å ta halvmaratontiden og plusse på noen minutter. Hvis du foreks løper halvmara på sub 1:40 nå - så tror jeg virkelig du kan gå sub 3:30 hvis du har nok mengde i beina.

To andre jenter (eller kvinner heter det kanskje når man er 30+?) jeg kjenner har begge løpt mara på 3:30 og har halvmaraton rekord rett under 1:40

Når skal du løpe denne yassoen?

lettbent sa...

Espen: Det er faktisk et veldig godt forslag å begynne med 3:45 og så heller øke til 3:30 om 3:45 går greit. Will do! (c:

Min beste halvmara var sub 1:40, riktignok i 2007, men jeg mener at jeg er bedre trent nå enn da. På Göteborgsvarvet i år var det umulig å gjøre noen god tid på, altfor folksomt når man er useedet og starter så langt bak.

Jeg begynner med Yasso neste uke. Gleder meg til å teste!!

Cruella DeVille sa...

Jeg lurer på hvordan det gikk. Ble det maraton på 3.30?

lettbent sa...

Jeg fikk aldri testet det i et løp. Blir nytt forsøk i år - så får vi se... (c;