fredag 11. juni 2010

Bedre fot barfot?

For lenge, lenge, lenge siden hadde de ikke sko. Det var nok den viktigste årsaken til at de løp uten. Etterhvert som årene gikk og man til stadighet tråkket på steiner, torner og annet - og ikke minst frøs på beina - var det noen som fant ut at det ville være en god idé å beskytte føttene. Dermed ble den første primitive skoen ble oppfunnet. Jeg skal ikke påberope meg mye kunnskap på området men ser for meg at den besto av et stykke dyrehud som ble surret rundt foten. Visstnok er den tidligste bruk av sko - som man har bevis på - fra slutten av den siste istiden for cirka 10.000 år siden.

Hvorvidt de fikk skader i føtter, bein og hofter av å løpe barbeint etter det som forhåpentligvis skulle bli dagens middag vet jeg ikke. Levealderen var vel også såpass lav at de ikke rakk å utvikle mange slitasjeskader. Likevel tror jeg at disse løpende jegerne - om de hadde  kunnet velge - hadde foretrukket et par gode Mizunos, Adidas, Nike eller Saucony fremfor å løpe barbeint. Kanskje nettopp mangelen på løpesko var medvirkende årsak til den lave gjennomsnittslevealderen? Og kanskje jeg skal la være å utbrodere dette videre... (c:

Uansett; Ti-tusen år senere, etter at det er gjort et vell av forskning, innovasjon og utvikling, skal vi ta skoene av igjen. Den eldgamle barfotløpingen er det siste nye på løperfronten.

Joda, jeg har sett at enkelte løpere har drevet med dette i moderne tid også, og på mange måter tror jeg at kroppene våre er nøye utviklet for det vi opprinnelig skulle drive med; blant annet å løpe etter - og eventuelt fra - ville dyr. I så fall skulle jo foten og kroppen forøvrig takle de gjentatte støtene mot underlaget. Men den gang løp de ikke på asfalt. I tillegg utviklet nok de veldig tykk hud under føttene tidlig, i motsetning til oss som får gode sko lenge før vi kan gå. Føttene våre er jo så beskyttet at det å gå barbeint på alt annet enn gress, sand og flatt fjell eller belegningsstein er ubehagelig.

Dagens treningstur gikk både på asfalt og i skog, og jeg vurderte hele tiden hvordan det ville være å løpe på underlaget uten sko på beina. Vondt, vondt, vondt! Over stokk og stein, kongler og grus på bare føtter? Neppe.

De kortfingrede sandalene fra Vibram er ment for å beskytte fotsålen mot underlaget, gi bedre feste og samtidig beholde de eventuelle fordelene med barfotløping.
Jeg er litt nysgjerrig, men ikke nok til å bruke penger på det. Dessuten vet jeg ikke om jeg er modig nok. Det ser unektelig litt corny ut - ja, litt..vel...ape. Dersom jeg noen gang skal teste fothanskene fra Vibram, så skal jeg gjøre det med åpent sinn, men inntill videre beholder jeg Mizunoene på.

Janicke

5 kommentarer:

Ingalill. sa...

Jeg tror nok zola budd, div afrikanere og alle som i disse dager snakker varmt om forfotløping og ikke så varmt om skoindustrien har et stort poeng.
- likevel tror jeg jeg selv hører til de som kanskje ikke ville ha løpt uten litt hjelp fra industrien :-)
- synes de skoen ser både skumle og upraktiske ut - må man putte tærne opp i hullene?, isåfall blir det mange som får litt merkelig passform.

Anonym sa...

Artikkel om temaet i kondis denne uka også :)

Vi kan sikkert få mosjonisten.com til å teste dem. Lurer fælt på detta selv...

Bra tid du har på sentrumsløpet! Gratulerer! 3:30 er et fint mål også!

Espen sa...

hehe! Jeg har vurdert et par slike vibram faktsik..

Men tror jeg trives best med sko selv!
Får så vondt av å løpe i skauen, spesielt på sti.

lettbent sa...

Ingalill: Skoene ser definitivt skumle ut og jeg lurer på om man kjenner sømmer på innsiden av skoene. Første skritt ville nok være å bare kjenne hvordan den kjennes på foten.

timknut: Takk for gratulasjon. (c: Maraton på 3:30 er nok mer en drøm enn et mål. Klarer jeg det i Berlin til høsten blir jeg veeeldig overrasket. Men det er vel ikke noe galt i å drømme (og trene som best man kan).

Espen: Helt klart altfor vondt å løpe uten sko. Hvor mye beskytter egentlig disse fra Vibram mot det? Regner med at det blir fyldig rapport på bloggen din om du tester dem. (c:

Anne-Brit sa...

Har ingen tro på at mennesker i dag kan klare å løpe særlig langt uten sko, nei