søndag 28. april 2013

Sentrumsløpet 2013 - mål innen rekkevidde

Sentrumsløpet er virkelig det store vårsleppet i Norge. I år var det nær 8.000 som fullførte de ti kilometerne gjennom Oslos gater i godværet som vi har blitt vant til denne festdagen. SkiLøperne stilte løpssterke med 18 deltakere.
Inspirert: Rådslagning foran Stortinget. 

Som alltid før viktige løp var stemnningen i gjengen en kombinasjon av glad og spent: Var dette dagen for å banke inn ny pers?
Oppstilling - Et knippe blide og nervøse SkiLøpere.

PB på mila (under 41:33) stod ikke på planen min. Det vil si, det gjorde det da jeg meldte meg på, men etterhvert som Sentrumsløpet kom nærmere føltes det lite sannsynlig. Teflonbelegget mitt må dessuten ha fått seg en ripe; Jeg husket så altfor godt hvordan jeg slet i Follotrimmen tre dager tidligere, og var ikke klar for et tilsvarende slit igjen. 

Ny plan var å starte rolig. Ikke dra på meg sure lår opp bakken til slottet, deretter ligge på en fart jeg var komfortabel med. Ved fem kilometer skulle jeg vurdere tempoet og justere opp dersom det var rom for det. Målet var å komme så langt under 45 minutter som mulig og negativ splitt. Det føltes som en snill plan.

Forholdsvis avslappet stilte jeg opp et stykke bak i pulje to. Skravlet og hilste på kjente og ukjente frem til speakeren annonserte 30 sekunders stillhet for Boston. Markeringen ble ekstra flott med klokkeklang fra Rådhuset som bakteppe. Gåsehud på ben og armer.

Startskuddet avsluttet stillheten, og massene begynte å bevege seg. Snart fikk pulje to ta fatt på slottsbakken. Det er egentlig ikke så mye å si om løpet mitt. Jeg holdt meg til planen og løp kontrollert men uinspirert. Inspirasjonsmangelen var absolutt ikke arrangøren eller noen annens skyld. Puljeoppstillingen var bedre organisert enn tidligere, forholdene var perfekte og langs løypa var det mer publikum enn jeg har sett i Oslo tidligere. Likevel var musikk på øret helt nødvendig denne gang. Sånn er det bare av og til.

Ved halvløpt løp lå snittfarten nær farten fra 10K-persen, og en ørliten gnist ble tent. Fremdeles var det greit å løpe, bare litt kjedelig. Jeg hilste på enkelte kjente underveis, men løp helt og holdent mitt eget løp. Fra 8K var jeg klar for å komme i mål. Perse-muligheten hadde krøpet nærmere, men det trigget ikke til å legge inn noe støt. Bedre å spare alle ekstrakrefter til oppløpet fra Egertorget og inn. Gudbedre så langt det oppløpet er. Jeg kavet meg frem. Det er i grunn ganske skummelt å løpe fort på ujevn brostein når man er sliten. 

I mål er alt kjedelig og tungt umiddelbart glemt. Garmin viste 41:52 som er en soleklar ny Sentrumsløpspers. Det gir i tillegg økt tro på at jeg - en dag jeg ER inspirert - kan karre meg ned under 40 minutter. 
Medaljer og måloppnåelse er moro!

Negativ splitt ble det også. Glad! Og stadig gladere etterhvert som SkiLøper etter SkiLøper dukket opp og lykkelig fortalte at de hadde nådd målene sine. Enkelte med svært god margin. 

Mange PB'er er et veldig godt utgangspunkt for bankett. Det ble ganske mange bobler og veldig gøy. Så får det bare være at det var i tyngste laget å løpe i dag.
Sliiiiteeeeen!

Tar en løpspause nå. I alle fall til i morgen. 

Run happy!

Janicke

20 kommentarer:

Anonym sa...

Gratulerer med en super tid! Jeg lurer på noe i forhold til sko. Så på bildene fra din siste maraton at du hadde på deg ON cloudracer. Hva er dine erfaringer med disse? Har løpt maraton tidligere med Mizuno wave elixir 7, med de er litt slitne nå, og orker ikke stort mer..

Veronica

Stianlo sa...

Gratulerer med bra tid, jeg hadde følge med deg en stund. Men du forsvant etter bakken bak Stortinget. Den var ganske seig...
Men jeg er veldig fornøyd med å komme under 43 selv etter en rolig løpevår :o)

Unknown sa...

Såå flink du er! :D

Ingalill. sa...

Gratulerer med pers. Jeg vet ikke om det er fordi jeg hadde en fin opplevelse selv, men det virker som alle gjorde det bedre i Sentrumsløpet iår enn ifjor? Det virket som ufattelig mye lettere enn tildigere år -).

Astrid sa...

Gratulerer! Avsindig raskt etter mine begreper, og absolutt verdt mange bobler!

Stilig det rutete skjørtet - sikler på et sånt jeg også :)

Adelheid sa...

Gratulerer med en knalltid i Sentrumsmotbakkeløpet. Heiet høylytt på deg, men når man har musikk på øret får man jo ikke med seg det... ;-)

Løpemammaen... sa...

Jeg blir veldig imponert at det går an å løpe så fort motvillig. :-)

Gratulerer med fin tid!

lettbent sa...

Hei Veronica, og takk! (c:

Ja, jeg tester On Cloudracer-skoene for tiden, men har ikke løpt maraton med dem. Førsteinntrykket av skoene er godt. Har testet et par On-sko tidligere også, og de likte jeg ikke, men her har det skjedd forbedringer. Lette og med god demping. Kanskje litt i overkant "faste" i overdelen, men i rett størrelse er ikke det noe problem. Tviler vel på at det blir et favorittpar, men kommer til å bruke dem.

Slitne sko er ikke bra. Best å bytte før du løper på deg skader. (c:

lettbent sa...

Stian: Ja, lurte litt på hvor det ble av deg. Trodde faktisk du hadde løpt avgårde foran meg. Gratulerer med meget vel gjennomført! Under 43 er veldig bra!

Guro: Takk, men jeg må finne igjen litt "sult" på å løpe løp nå kjenner jeg. Uansett superfornøyd med tiden i går. Hadde ikke trodd det på forhånd. (c:

Ingalill: Det var virkelig optimale forhold i går, så jeg har også inntrykk av at de fleste perset. Gjorde man ikke det hadde man i alle fall ingenting annet enn sin egen form å skylde på. (c; Veldig bra at du fikk en fin opplevelse, alt lå jo egentlig til rette for det. Oslo var fin i går.

Astrid: Tusen takk! Overdrev muligens litt på boblene, men feiring hører med. Veldig fornøyd med Preppy-skjørtet. Såpass bra tid på første luftetur er jaggu ikke dårlig. (c: Synes det var veldig få skjørt i Oslo i går forresten. Så du noen? Og gratulerer så mye med sentrumsløpspers!! Så deilig å lese om gode opplevelser!

lettbent sa...

Adelheid: TAKK for heiing! Har egentlig kommet dit at jeg synes musikk på øret i løp er en uting, da går man jo glipp av alt rundt - men i går bare måtte jeg. Hadde antakelig vært særdeles kjærkomment om jeg hadde hørt heiingen! (c: Takk og takk og takk!

Løpemammaen: Er i grunn litt overrasket selv, og det er det som gjør meg håpefull for sub40-målet. Men hvert minutt koster ganske mye på mila, så vi får se. Tusen takk i alle fall. (c:

Tim sa...

GRattis :) Damen er på sporet av noe stort. Mengden har du jo inne, det er farten som gjenstår. den kan trenes den. Det vet jeg og jeg er mye eldre enn deg:)

Ole Arne sa...

Gratis med ny pers på Sentrumsløpet.

En flott tid, skjønner faktisk hvor raskt dette er, når jeg selv kom midt oppe på 50 tallet.

En flott løpefest, første gangen for meg, jeg trodde faktisk det ikke var så mye bakker.... opp og ned, opp og ned, Supert blogg innlegg/rapport, som vanlig og flotte bilder, ja dette må jeg også være med på til neste år...

Tone sa...

Gratulerer med pers:) Imponerende fort!

lettbent sa...

Tim: Å som jeg håper du har rett. Om jeg er litt uinspirert i løp for tiden, så er jeg i alle fall motivert for å trene fart. Biter i det "sure"(?) eplet og tar fatt på Marius Bakkens program. Vi er da så unge og spreke begge to - bare mer erfarne enn de aller yngste. (c;

Ole Arne: Takk, takk og gratulerer selv med veldig godt gjennomfør første Sentrumsløp! Løypa er litt opp og ned ja, og det er så fort gjort å "dumme seg ut" i bakken fra start. Dessuten en del krappe svinger, fortauskanter, brostein og mye folk. Men virkelig flott løpefest ja - og nesten et must for løpeglade. (c:

Ti-kilometersløp er veldig tøffe fordi man må kjøre i gang umiddelbart og så helst øke... Samtidig er ti-kilometere bra fordi det tross alt er overkommelig tidsperiode. Hat/kjærlighets-forhold, kan man vel kalle det.

Tone: Tusen takk. (c:

frk sa...

wohoo! sentrumsløpet er jo ikke akkurat den letteste mila å perse på, men dette er bra, frk lettbent! sprek dame, kult skjørt. og ja, bankett er jo minst halve moroa :)
:frk

lettbent sa...

frklinn: Egentlig litt rart at så mange perser i sentrumsløpet, det er sant, men forholdene var jo perfekte da. Denne lørdagen var banketten mesteparten av moroa. (c;

Anonym sa...

Gratulerer med bra løping!!

lettbent sa...

Tusen takk! (c:

Anonym sa...

Hei

Hvilken puls ligger du på under et slikt løp, der du kommer ned mot PB? Antar at du kommer over terskel, men hvor langt ut i løpet er det før du "forlater" terskel.

Jim

lettbent sa...

Hei Jim,

Jeg går nok litt for høyt i puls egentlig. Blir alltid nervøs av løp og det slår jo ut på pulsen. Sjekket pulsen nå på Garmin-rapporten fra Sentrumsløpet (http://connect.garmin.com/activity/304427880), men der må det ha vært noe veldig feil. Snittpuls på 189 kan umulig stemme ettersom det er rett over det jeg tror makspulsen min er. (c:

Det jeg har sett fra løp tidligere er at jeg relativt raskt, allerede etter 10 min, er nokså høyt i puls (155 - 165 = sone 4), og så holder jeg meg relativt stabilt, men lett stigende, der. Snittpulsen ligger, selv i maraton, på rundt 165.

Fremover nå skal jeg forsøke å trene mer på puls for å se om det hjelper meg til å bli en bedre løper.