onsdag 10. april 2013

Boston Marathon - last preparations

Akkurat én uke før løpet sank de skikkelig inn: Boston Marathon! Veldig snart! Kort tid før jeg inntar Boston, har Boston inntatt meg i form av lett yrhet i hodet, vekslende kiling i magen og jevn kribling i bena. Det siste har antakelig mest med nedtrappingen å gjøre, men summen blir uansett den samme: I'm sooo ready for Boston!
Ikke ett, men TO viktige pass!

Boston Marathon er verdens eldste årlige maratonløp, og et maratonløp som mange sikler litt ekstra på fordi den krever kvalifisering. Finisher-trøya fra Boston er liksom enda litt gjevere.

I fjor ble Boston Marathon preget av intens varme. Arrangøren måtte advare deltakerne om farene og gikk nærmest så langt at de oppfordret løperne til å ikke starte. Været kan visstnok endre seg raskt i Boston, men varme blir neppe et problem i år. Akkurat nå (varselet på yr.no veksler ganske mye fra dag til dag) ser det ut til å bli optimale forhold med strålende sol og inntil tretten plussgrader.

Nedtrappingsperioden overholdes fremdeles. I alle fall nesten. Jeg lot meg rive med på en løpetur søndag morgen. Fra første steg var det så mye spring i bena at den rolige distansen ble til en fantastisk deilig tempoøkt. Regner med at det ikke gjorde noen skade, men underbevisstheten var tydeligvis litt bekymret, for her om dagen tok jeg den på fersken i å google og lese diverse sider om hvordan man trener de siste ukene før maraton...

En ting jeg (alias min underbevissthet) bet meg merke i var at man ikke behøver å kutte ned på antall økter, ei heller på intensitet i nedtrappingsperioden. Det som er viktig er at man kutter ned på mengden. Kortere turer. Færre intervallrepetisjoner. I den tre uker lange nedtrappingsperioden som er vanlig før maraton, anbefales det å trene 80-90 % av ordinær mengde den første uken, 60-70 % den andre uken og 50 % den siste uken. Det faktum at jeg fremdeles kan løpe fem, seks ganger i uken slik jeg pleier - bare kortere - gjør hvileperioden lettere å overholde og holder nervene i sjakk. Oppdatert treningsprogram for uken blir dermed:

Mandag: Lett distanse på mølla (8 km)
Tirsdag: Lett distanse med SkiJoggerne (10 km)
Onsdag: Hviledag
Torsdag: Intervaller på mølla (8 km)Fredag: Hviledag (reisedag)
Lørdag: Lett distanse (8 km)
Søndag: Lett distanse (5 km)

Det blir knappe 40 kilometer totalt - sånn omtrent halvparten av mengden i en gjennomsnittsuke.

Den bekymringstriggede googlingen stilnet også min uro over at diverse gryende vondter har meldt seg i det siste. Den høyre hofta er litt øm, den venstre skinka likeså. Løperkneet, som har vært helt fint i godt over et år, murrer litt, og kjenner jeg ikke noe i leggene også. Leggene? De har jeg da aldri slitt med... Nei. Ingen grunn til bekymring. Det er visstnok helt normalt at det verker litt her og der i denne perioden.
I skyene over Boston, og med "skyløpere" på føttene 
- On Cloudrunners er en litt annerledes sko.
(Men jeg tar fly over dammen)

Fredag morgen bærer det endelig avsted. Kofferten er lagt frem, og tanker om hva jeg skal løpe i har begynt å svirre. Kort eller langt, jakke eller trøye, tights eller løpeskjørt? Skal jeg ta med noen form for næring til løpet, eller satse på at jeg klarer meg med det som serveres der?

I tillegg legges det planer for en "post race pint" i form av en helt enkel bankett med noen andre norske. Sted er ikke låst ennå, men dersom du løper/er i Boston den 15. april og har lyst til å utveksle løpserfaringer og "krigshistorier" er det bare å ta kontakt.

Five days to go!

Janicke

18 kommentarer:

Marianne sa...

Lykke til !!! Sikker på at dette blir en super opplevelse. Kjenner to andre som også skal løpe, så jeg skal sende dere alle noen varme tanker på mandag. Gleder meg til å høre hvordan arrangementet er - mulig dette blir løpet i 2014

lettbent sa...

Hei Marianne, og takk! Jeg føler meg trygg på at dette skal bli bra enten det blir pers eller ei. Det blir uansett en veldig stor opplevelse. Nesten uvirkelig faktisk. (c:

Kai sa...

Veldig bra blogg du har. Gleder meg til å lese hvordan det gikk i Boston. Lykke til fra Northern Runners!

Astrid sa...

Det er alltid like spennende å følge maratonforberedelsene dine... Hvil nå, du har gjort det du kan av forberedelser, og gled deg!

Lykke til!

lettbent sa...

Kai: Tusen takk for det, både for blogg-tilbakemelding og gode ønsker fra NR. Veldig, veldig hyggelig! (c:

Astrid: Det er i grunn veldig mye forberedelsre for "lite", hehe. Men så er det ikke bare det som driver oss da. Jeg er vel forberedt. Alltid ting som kunne vært gjort bedre, men her er jeg nå. Skal ha det gøy! (c:

Anne-Brit sa...

Lykke til! Høres ut som forberedelsene er gjort med omhu og alt ligger til rette for et bra løp. Spent på reportasjen derfra!

Anonym sa...

Lykke til, tror det går veien for deg!

Liker godt å lese bloggen din, synes du skriver godt om et tema som interesseer meg.

Jeg er nettopp passert 50, og har løpt mer eller mindre hele mitt voksne liv. Noen ganger bare for å holde kropp og sinn intakt (3 barn) mens andre ganger har jeg satset mer. Synes særlig at årene mellom 40 og 50 var gode, fikk fine tider og hadde endelig anledning til å trene systematisk.

Nå opplever jeg noe som jeg synes er litt vanskelig å takle. Tidligere har kroppen respondert godt på trening og jeg har sett resultater av treningsinnsatsen. Nå merker jeg for første gang alderen, innser at det blir vanskelig å sette nye personlige rekorder fremover, og at tidene nok kommer til å bli dårligere. Mitt umiddelbare svar på dette er jo å - som tidligere - trene mer. Men jeg merker at kroppen ikke har godt av det, at jeg blir sliten og det tar lengre tid å ta meg inn igjen.

Hadde vært glad for å høre andres mening og erfaringer om dette med alder og løping. Jeg tar sikte på å løpe i mange år til, men må nok lære meg å tilpasse intensitet og ambisjoner etter alderen. Ikke så lett for en som har konkurranse i blodet!

lettbent sa...

Anne-Brit: Tusen takk! (c:

Anonym: Hei og takk for kommentar og ros.
Alder har naturlig nok en betydning for løpsprestasjoner. Jeg tenkte en del på det da jeg rundet 40 - hvor mye kan jeg egentlig forbedre meg fremover. Jeg begynte sent med løpingen og har dermed hatt stor glede av stadig bedre tider og nye PB'er, men det kommer jo til å stoppe opp. Når det er sagt - og naturligvis avhengig av hva slags tider man har oppnådd tidligere - tror jeg man kan fortsette ganske lenge. Jeg leste en interessant artikkel om dette for ikke så veldig lenge siden. Skal se om jeg finner tilbake til den og dele linken.

Janicke

ania sa...

Ville bare si lykke til. Du klarer det fint. Boston maraton står på toppen av min ønskeliste, men må løpe litt fortere først, kanskje i Berlin

espenbago sa...

Lykke til, Janicke! Skal følge med :)

frk sa...

massemassemasse lykke til janicke! :)

Ingunns Vei med hofteprotese sa...

Lykke til :-)

Peer Andersen sa...

Masse lykke til med mandagens løp. Ser frem til rapport etterpå. :)

Trudes trening sa...

Masse lykke til, dette er jeg sikker på går veien. Kjekt å lese om nedtrapping og mengdekutt, men ikke antall-kutt:-)

lettbent sa...

Tusen takk Ania. Når jeg har klart å komme meg til Boston så klarer helt sikkert du også. Nå gjenstår fremdeles selve løpet, men Boston har virkelig falt i smak - og stemningen disse dagene før dagen er herlig!

Espen, FrkLinn, Ingunn, Peer og Trude: Tusen, tusen takk. Med så mye hyggelig support burde dette gå veien. Skal uansett glede meg over å være med.

-isabel sa...

Håper du er uskadd! Utrolig trist å høre nyheten.

Anonym sa...

hei Janicke.
ser du hadde bilde av On Cloudracer skoene... hvordan er de? Hva er dine erfaringer med dem?

Veronica

lettbent sa...

Hei Veronica,

Ja, jeg tester On Cloudracer-skoene for tiden. Førsteinntrykket er veldig godt. Har testet et par tidligere også, og de likte jeg ikke, men her har det skjedd forbedringer. Lette og med god demping. Kanskje litt i overkant "faste" i overdelen, men i rett størrelse er ikke det noe problem. (c:

Janicke