fredag 28. oktober 2011

Oppbygging og nedtelling

Om få dager bærer det østover. Langt østover! Armene mine er i ferd med å bli blå av all klypingen - skjer dette virkelig? - og det er nesten så jeg har begynt å glede meg til flyturen også. Jeg gleder meg i alle fall til å oppleve Xi'an og Beijing, og føler bare positiv forventning i forhold til å løpe en ny maraton. Tre av fem i boks? Det blir nok først etter løpet jeg klarer å være helt tilstede og virkelig oppleve Kina.

De siste forberedelsene går sin gang. Hytteplanmila har dog hengt igjen i beina hele uka, og ideelt sett burde de nok fått mer og bedre hvile. Fra nå av skal restitusjon prioriteres høyere, både i form av løpefrie dager og utstrakt bruk av nye, tettsittende sorte strømper. Det er naturligvis ikke snakk om lekre nettingstrømper, men nyanskaffede cep kompresjonsstrømper.
 
Premie light.

Ettersom jeg vil ha strømpene rene og freshe til flyturen har de bare blitt testet etter løping. Jeg har ikke brukt dem nok til å oppleve noen merkbar restituerende effekt, men overraskende nok føltes det ordentlig befriende å ha disse stramme strømpene på.

Bakketrening sto på programmet i går. På forhånd lurte jeg om beina ville bli særlig glade for det, men etter de første dragene opp bakken kjentes det ut som om det løste opp noe av ubehaget. Jeg forsøkte å kjøre maks opp bakkene, men er usikker på om jeg virkelig gjør det...
 
Høst i Follo-trakten. Fikk plutselig lyst på marshmallows.

Bakken var ikke voldsomt bratt, så jeg fikk også fokusert på å holde kroppen høyt, et bra steg og intensiv frekvens. Hadde trodd at pulsen skulle få svingt seg, men det var først i den tiende bakken at den nådde 170. Det kunne jo vært at det var høyt nok, men når Garmin har notert 174 som snittpuls på Hytteplanmila får jeg det ikke til å stemme. Jeg kjører riktignok ikke bakker og intervaller til jeg spyr. Har oppfattet at en del mener det skal til for at det skal kunne regnes som en skikkelig økt, men står heller over den ekstra utviklingen det eventuelt skulle gi. Målsetningen for kvalitetsøktene fremover blir å forsøke å kjøre enda litt hardere og presse pulsen til nye høyder - uten å spy. Og så er det vel bare å innse at jeg må sette meg bedre inn i puls og pulstrening.

I dag blir det full hviledag, før en siste (bonus)tur med SkiLøperne i morgen tidlig. Jentene har bedt om en skogsløpetur på søndag, men det går i så rolig tempo at det knapt regnes som trening. Siste intervalltrening blir på tirsdag, og etter det vet jeg ikke om det blir mulighet for løping før den store dagen. Utenom øktene skal det hviles og soves så mye som mulig.

Og pakkes...

Janicke

17 kommentarer:

ania sa...

Janicke En gang til lykke til. Jeg løp i går så fort jeg kunne 10km (til unskyldning er det mye oppover på mine turer)og jeg tenkte at du løper i denne tempo og enda fortere hel maraton. Jeg er sikkelig imponert!!! Krysser fingrene for deg og prøv å se deg litt rundt i Kina.
Har lest om Tokyo-maraton i februar (kanskje en idee for deg til neste år)?

Nina sa...

Gleder meg med deg! Lykke til!

Unknown sa...

Er kjempeimponert over hvor fort du løper på 10-kilometer! Lykke til i Kina!

(Bakketrening er den beste treninga i verden.)

Ingalill. sa...

Ikke glem hvor billig det er i Kina, shopping, shopping og enda mer.
Etter løpet selvfølgelig.

lettbent sa...

ania: Og takk igjen. (c: Farten er ikke så gal, er jo rett i nærheten av det jeg selv definerte som lettbent da jeg begynte å blogge for alvor. Tokyo er sikkert kult! Om man hadde tid og penger nok kunne man gjort maratonløping rundt om i verden til en livsstil...

Nina: Takk! (c:

Siri: Takk! Er utrolig fornøyd med den siste persen! Den blir hard å ta. Sc: Bakketrening har suveren effekt, bare så tøft når det står på...

Ingalill: Ja, shopping - det kommer i tillegg til alt annet! Jeg har lyst på kinesisk kjole, men rekker vel knapt å få sydd det på den korte tiden. Finner ut av det... Ender vel opp med enda mer løpetøy i steden.

Martin sa...

Hei,
Dette vet du sikkert, men likevel: Angående intervaller hevdes det at man får best utbytte av treningen når man ligger like ved, men ikke over den anarobe terskelen(85% - 90% av makspuls). Eksempel: For en person som er 31 år gammel, med maxpuls på 189 slag per minutt, bør intervall øktene kjøres med mellom 160 og 170 slag per minutt.

Med andre ord skal man altså ikke løpe så blodkarene i øynene sprekker og musklene i beina blir tørrfisk på intervalløktene. For egen del følger jeg ikke dette rådet selv, og gir alt gang på gang..

Lykke til i Kina!

Astrid sa...

Så spennende - herlig! Jeg gleder meg sånn til å lese om Kinaeventyret ditt!

Jeg er veldig glad i kompresjonsstrømper. Vet ikke om de har noen særlig effekt, men de *føles* i hvert fall veldig behagelige på, og det holder for meg.

Silja sa...

ja nå nærmer det seg;-) tipper vi er neeeesten like spente som deg ;-) lykke til med siste finpuss!!

Anne-Brit sa...

Alle som leser bloggen din vil nok vente i spenning på å lese om turen din!

Stian sa...

I vinter skal jeg prøve å kjøre mer intervall. Trenger å få opp farten litt :-) God tur og lykke til. Blir spennende å lese om dette.

lettbent sa...

Martin: Har lest om pulssoner noen ganger, men aldri helt orket å sette meg inn i det - og dermed husker jeg det ikke etterpå... Nå skal det bli endring på det, og så får vi se om det blir like god sammenheng mellom "liv og læring" som du tydeligvis kjører, hehe. Kanskje pulsområdet jeg trente i ikke var så galt da...men jeg må finne ut hva makspulsen min er. Takk for lykkeønskning. I dag kjenner jeg nervøsiteten smyge seg på, så det kommer ekstra godt med. (c:

Astrid: Strømpene skal på etter dagens tur også, og gleder meg faktisk til det...sprøtt. (c:

Silja: Ja, nå er det bare finpuss som gjenstår. Takk.

Anne Brit: Håper det er god internettforbindelse på hotellet så jeg får lagt ut underveis.

Stian: Tusen takk! Intervaller er effektivt, det har jeg virkelig erfart i år. Skal bli enda flinkere med det selv. Og styrketrening. Voldsomt styrke-misforhold mellom bein og armer, hehe.

Lille søster sa...

Så spennende at det nærmer seg! Lykke til!

Anna sa...

Intervaller er bra, bakker gjør det lettere å ta i. Synes bare det er trått å løpe den samme bakken 5-10 ganger...
Når det gjelder styrke, kommer du utrolig langt med enkle øvelser som armhevinger, heng-ups, planken i ulike varianter og kanskje noen tåhev eller nordic hamstring. Det enkle ER det beste!
Kina blir knall, gleder meg me deg!

Team Cameltoe sa...

Du får ha en kjempefin tur til Kina. Det er jo veldig eksotisk. Tenker at du er lett å få øye på i mengden... hihihi

Hva har du tenkt med tanke på maten forresten? litt skummelt å spise ukjent/uvandt mat rett før et løp.

lettbent sa...

Lille søster: Takk (c;

Anna: Det er nettopp gjentakelsen som gjør at det blir litt tungt ja. Samme om og om igjen - men det er vel mental trening også da. (c: De enkle øvelsene blir nok min greie. Jeg får sette opp et program og bare gjøre det - der også. Ny giv etter Kina!

Camilla: Det føles utrolig eksotisk med Kina, men det vitner kanskje bare om hvor lite bereist jeg er, hehe. Ser for meg at jeg blir en real amasone i løpsfeltet, et hode høyere enn alle andre... Tiden vil vise (c:

Jeg tror det er mulig å få mat jeg er kjent med på hotellet, og så tenkte jeg å ha med havregryn og havreknekkebrød som backup. Frem til løpet er det en fordel å holde seg til det kjente. Men så gleder jeg meg til å smake spennende mat når løpet er over da. :cb

Mona sa...

God tur og lykke til med løpet, Janicke! Gleder meg til rapporten fra Kina.

lettbent sa...

Tusen takk Mona, kjører lysbildeshow med autentisk kinesisk musikk attåt når jeg er tilbake, hehe.