fredag 21. oktober 2011

Hårete plan for Hytteplan

I morgen er det Hytteplanmila. Jeg vet ikke hvor mange ganger jeg har sett folk med Hytteplan-pregede t-skjorter i norske løp og lurt på hva det er. Nå vet jeg at det er en bedrift, og at det er hovedsponsoren til et populært mil-løp.

Selv om en usedvanlig spennende maraton gjenstår også etter denne helgen ser jeg Hytteplanmila som min egentlige sesongavslutning for organiserte løp i 2011. Man skal aldri si aldri og alt det der, men jeg tror at det neste løpet jeg deltar i (etter Xian naturligvis) blir London Marathon i april, tett fulgt av både Sentrumsløpet og Göteborgsvarvet. Litt pause før dét hardkjøret bør man vel ha.

Vi blir tre SkiLøpere som begir oss til Hønefoss i morgen formiddag. I tillegg skal veldig mange løpeblogg-kollegaer løpe. Det ser ut til å bli et særdeles sosialt løps-event! Det er spådd delvis skyet og elleve grader. Hvorvidt jeg går for løpeskjørt og gåsehud (ref KK Mila - godt mulig at "fryst kvinne skyr kulden"), eller lang tights er fremdeles et uavklart punkt, men det blir i alle fall Asics Gel Tarther - de raskeste skoene. Jeg håper det går fort i morgen!

Depresjon, gråt og tenners gnissel er ikke reaksjonen selv om det ikke skulle bli ny pers på mila i morgen. Jeg legger min lit til at de berømte bollene utraderer alle former for skuffelse knyttet til mislykkede målsetninger. Ny pers er uansett målet. Det er noen måneder siden jeg letthendt tastet sub 42 minutter under Hytteplanmila. Den siste tiden, inntil forrige helg, anså jeg det som en umulighet. Etter KK Mila begynte imidlertid optimismen å spire igjen. I praksis betyr sub 42 minutter en snittfart på 4:11. På KK Mila var snittfarten 4:20. Skarve ni sekunder per kilometer. Det kan gå. Om alt klaffer.

Det kommer i alle fall ikke til å gå om jeg ikke prøver.

En eventuell notering av ny pers skal belønnes med et par nye løpesko i nær fremtid. Men i så fall hvilke? De nye superlette Adidas Adizero Feather? Eller skal jeg hive meg på barfotløping med et par Vibram FiveFingers? Mistenker forresten at Adidas om kort tid lanserer barfotsko også. Dette bildet ble onsdag lagt ut på Facebook av AdidasRunning med teksten "Three days...":
Barfotsko fra Adidas?

Må innrømme at denslags hemmelighetskremmerier fungerer på meg; Nysgjerrig!

Egentlig litt morsomt dette med barfotsko. Skoprodusentene var skyteskiver for de som begynte med barfotløping. De ble anklaget for å lure oss til å tro at vi trenger avanserte og dyre sko for å unngå skader, mens barfotløpebølgens initiativtakere mente de kostbare skoene var årsaken til alle skadene. Nei, gjør heller som i steinalderen; løp barbent. De viser til forskning og grafer, og mye av det høres overbevisende ut. Men hva er resultatet? Løperne etterspør sko som simulerer å løpe barbeint, og de "fæle" skoprodusentene har fått et helt nytt produkt å selge - i tillegg til de tradisjonelle, avanserte løpeskoene. For det er jo ikke aktuelt å bytte ut de gamle skoene mot barfotskoene. Dersom (når?) jeg kjøper barfotsko så blir det naturligvis bare som utvidelse av skoparken.

Men - ingen pers, ingen sko. Nå må det lades.

Lykke til til alle som løper Hytteplan i morgen!

Ses der (c:
Janicke

12 kommentarer:

Ingalill. sa...

Du da, det finnes ikke barfot sko - enten er man barfot - eller ikke
, hilsen hjernevaskede hilde.

Gleder meg til perserapporten imorgen, regner med det blir slit, blod og sikkel -))
Lykke til!

Silja sa...

Masse lykke til; dette blir spennende og bra ;-) Jeg tror du kan klare det!!! Og så må du ikke glemme uttrekkpremiene; de også trekkplaster for dette løpet! Vi ses til bollefest i alle fall! :-)

Astrid sa...

Lykke til! Om du perser eller ikke blir det en veldig hyggelig og sosial opplevelse, i alle fall! Men jeg er sikker på at du kan tyne mye ut av de lange, flate strekningene - gi jernet! :)

Endorfinlykke sa...

Men det viktigste er å ha det gøy! Jeg henger meg på 50-ballongen og vurderer fortløpende når jeg skal prøve å igjen 45-ern (trolig etter 9,5 km). Kanskje jeg får hilst på deg også (har jeg virkelig ikke gjort det enda?)

Anna sa...

Dette er herlig! Jeg gleder meg mer til andres enn mine egne prestasjoner (kanskje fordi jeg har mer trua på andres evner på mila, enn min egen...)
Moro skal det uansett bli, og hvis vi ikke sees før løpet; Go hard or go home! (eller go hard, spis bolle and then go home)

lettbent sa...

Ingalill: ja, det er vel egentlig poenget. Barfotsko... (c: Håper jeg kan skrive perserapport i morgen. Litt kaldere føtter nå som det nærmer seg. Kan godt krydre med både svette, sokkel og blod og det som værre er (c:

Silja: Godt med tillit. Gleder meg virkelig til bollefesten. Er en sucker for god gjærbakst... Når det gjelder uttrekkspremier er det moro, men jeg føler at jeg har tatt min del med reisegavekortet til PlayItas. Kan vel ikke vinne mer da liksom.

Astrid: Takk! Ser frem til hele Hytteplanmilaarrangementet, pers blir egentlig bare en kjempebonus. Synd du ikke skal dit. )c:

Marit: Ja, det er jo det, men jeg er så sikker på at du er god for godt under 50. Du løper jo så fort når du trener. Jeg løper vesentlig raskere i løp enn på trening... Men gå på følelse - og ha det gøy. Jeg har sett deg to ganger "live" (Sentrumsløpet og iFormløpet) men uten å få hilst på. I morgen hilser vi ordentlig! (c:

Anna: Det får bli mantraet i morgen - Go hard, eat buns and Go home! Lykke til!!

Arve sa...

Den adidas-skoen er ikke så fryktelig hemmelig: http://birthdayshoes.com/adidas-toe-shoes-adipure-barefoot-shoes - ser dog ikke så spennende ut at jeg kommer til å bytte dem ut til fordel for fivefingerne jeg allerede har.

lettbent sa...

Takk for tipset/info. Forstår at du ikke bytter ut fivefingers når du allerede har den, men synes adidas sin versjon ser komfortabel og kul ut. Må nesten teste begge før jeg eventuelt kjøper meg en slik sko. (c:

Arve sa...

Grunnen til at jeg er skeptisk, har med å gjøre at av de bildene jeg har sett av dem, så ser den ut til å være mye mer "sko" enn "barfot", og mangel på følelsen av at VFF-ene er en sko er grunnen til at jeg trår follomarka i dem.

(Nå skal det dog sies at jeg for tida mest bruker terrengsko, og prøver å komme meg av stiene etter å ha bevist for meg selv at jeg må ut i skogen for å kunne fullføre Nordmarkstravern med æren i behold)

lettbent sa...

Ja, det ble sagt på den ene videon på linken også at den ga mer stabilitet enn en tradisjonell barfotsko.

Jeg synes nå de fleste som fullfører Nordmarkstraveren har æren i behold (fornøyd med å tatt halve, for den var hard), men skal man bli bedre bør man gjerne øve litt på det man skal gjøre. Å løpe utenfor stiene må være knallbra trening!

Synes du barfotskoene egner seg like godt til asfaltløping og skogssti-løping? (Skjønner at offroad i skogen blir litt i overkant med så lite støtte/beskyttelse.)

Arve sa...

Oi. Hadde helt glemt å titte innom her igjen, siden jeg postet sist.

Men, for å svare på spørsmålet: Jeg synes vibramene fungerer like godt på nesten all slags underlag, men det kan være en fordel å ikke dra dem ut på grus de første gangene man prøver dem, ellers kan man fort bli litt øm under bena. Asfalt er kanskje det underlaget jeg synes er best å bruke skoene på, litt i strid med hva en skulle tro - å løpe såpass nær bakken gjør at man velger et mye mykere løpesteg.

lettbent sa...

Det må jo bare testes - det blir Vibram på meg til våren. Tar det som belønning for oppnådd mål på Hytteplan. (c;