tirsdag 18. januar 2011

Å tøye eller ikke tøye

Har det egentlig noe for seg å tøye ut etter man har trent? Hjelper det muskler og sener dersom man strekker og strammer dem enda mer etter endt økt? Jeg er ikke overbevist.

Det er bare å innrømme at min mangel på overbevisning i forhold til tøyingens effekter grunner i utålmodighet. Når jeg har brukt 45 minutter, en time, to eller mer på løping så frister det ikke å bruke kostbar tid på tøying. I allefall ikke noe mer enn litt halvhjertet strekk av enkelte muskler som eventuelt kjennes slitne og stramme.

I perioder har jeg bestemt meg for å gi det en sjanse. Vi har vel alle lært fra barnsben av at det er viktig. Det er en vedtatt sannhet at tøying er skade- og stølhetsforebyggende og at det vil gjøre oss myke.

Joda, bevares; At man blir smidigere er nok riktig, men ettersom jeg ikke har noen ambisjoner om å gå ned i spagaten eller gjøre andre akrobatiske øvelser er ikke det argumentet av betydning. Skade- og stølhetsforebyggende? Mulig, men jeg har holdt meg skadefri uten tøying også, og støl er jeg veldig sjelden.

Da jeg fikk trene med Anders Szalkai i fjor sommer tøyde vi etter oppvarmingen, før vi skulle ta fatt på tøff intervalltrening, for å myke opp ledd og muskler. For en totalt medisinsk uvitende synser som meg virker det mye mer logisk. Ved å sikre at man er ordentlig varm blir sannsynligheten for å tråkke over, eller strekke noe, mindre. Anders Szalkai tøyer sikkert etter endt økt også han, så jeg skal ikke trekke ham videre inn i mitt korstog mot post-treningstøying.

Hunder og mennesker er bygget forskjellig, så jeg skal ikke trekke bombastiske konklusjoner her heller, men jeg har observert at disse misunnelsesverdig lettbente dyrene tøyer ut før trening. Altså før trening. Det første Tindra gjør etter - og delvis samtidig som - hun overlykkelig ønsker oss god morgen, er å tøye og strekke ut den slanke og spenstige kroppen sin. Klar for tur. Etter treningen, som riktignok er småtteri for henne, dumper hun ned i kurven sin, og ser ikke ut til å ha det minste dårlig samvittighet for å skippe tøyingen.
Ingen dårlig samvittighet å spore her.

Basert på denne håpløst tynne logikken og min dårlig utviklede tålmodighet, kommer jeg nok til å bruke min tilmålte treningstid til kondisjonsfremmende og styrkebyggende aktiviteter også fremover - uten nevneverdig frykt for at det vil gå meg ille av den grunn.

Janicke

10 kommentarer:

Silja sa...

Jeg tøyer etter spinning, noen ganger etter løpeøkter. Men jeg har normalt sett ikke fokus på tøying annet enn de gangene jeg kjenner at jeg er stram/støl/øm i muskulatur eller sener .... om det hjelper kan jo selvsagt diskuteres men jeg liker i alle fall å tro at det i disse sammenhengene kan ha noe for seg :-)

Märtha Louise sa...

Gud, jag är så enig med det du skriver! Enda skillnaden är att jag är stelare än en 75-åring och enligt naprapaten borde stretcha hela tiden om hon fick bestämma...

Ingalill. sa...

Jeg tøyer som en gal, både før og etter - og det føles alt for lite. Hopper jeg over blir hoftene helt urørlig, noe som fører til at låret blir stramt og kneet enda vondere.
- jeg har også en baseball i senga, jeg ofte må stappe under både rumpe og hofte.

- alt jeg kan gjøre er å klamre meg til overbevisningen om at det hjelper, om ikke alle, så ihvertfall oss med sær anatomi.
(men støla hjelper det ikke på.)

lettbent sa...

Silja: Det blir som meg - tar litt tøying om det kjennes stramt.Men jeg synes at de gangene jeg mistenker at jeg blir støl, og faktisk tøyer litt ordentlig, så blir jeg støl uansett. Men igjen, mulig det bare er feil innstilling og at jeg bare husker det som passer best å huske for å bygge oppunder egen teori. (c:

Märtha Louise: Har inntrykk av at tøying er en populær resept fra naprapater og andre - og det er vel en fare for at de har rett også når det gjelder å "reparere" en tilstand. Men kjedelig er det uansett. Sc:

Ingalill: Huff, for deg høres det ut som det faktisk er et ordentlig behov. Baseball i senga høres veldig ubehagelig ut. Blir enda mer imponert over at du trener når du må styre sånn med tøying (og baseball) - eller blir dette verre dersom du ikke trener?

Anne-Brit sa...

Etter de undersøkelsene som er gjort har man vel funnet ut at tøying ikke hjelper verken skadeforebyggende eller mot stølhet. Likevel føles det behagelig og riktig og man får strekt ut sammentrukne sener og ledd. Jeg synes det er behagelig og min subjektive følelse er at det hjelper i hvert fall litt mot stølhet

Ingalill. sa...

Hvis jeg ikke trener - blir det bra.

Det betyr vel at jeg egentlig burde funnet en annen aktivitet. I gamle dager (før 2009), da jeg kun trente aerobics, step og sånt hadde jeg ingen plager.

lettbent sa...

Anne-Brit: Ja, jeg mener også å ha fått med meg at det er gjort undersøkelser med de resultater. Men det vil ikke forundre meg om de har gjort undersøkelser med motsatte resultater heller. Kanskje er det her - som på mange andre områder - at dette med utbytte av tøying er individuelt.

Ingalill: Så kjedelig!! Men så er løping også en fysisk belastende treningsform. Gjør det noe forskjell om du klarer å bare løpe på mykt underlag, eller er det like ille uansett? Vurderer du å kutte løpingen? )c:

Anna sa...

Jeg tenker det er forskjell på tøy før/etter en treningsøkt, som er for å løse opp litt og strekk, altså fleksibilitet- og bevegelighetstrening. Det første gjør man jo litt i hurten og styrten, holder i 15-20 sek. Det andre må man sette av tid til, holde hver stilling over ett eller flere minutter og gjerne tilføre motstand, for så å tøye ytterligere. Om det ene eller det andre er bra eller riktig, tror jeg det er delte meninger om. Mot stølhet(sårhet) i musklene, hjelper eller forebygger det ihvertfall ikke.
Jeg både løser opp og tøyer, blir veldig stiv og krøkkete uten, men et varmt langt bad gjør kanskje samme nytten?

Ingalill. sa...

omg - slutte å løpe? - er du tokig :-))?

lettbent sa...

Anna: Det er vel slik at det bare er ett fasitsvar, og det er at alle må finne ut hva som fungerer best for seg. Kanskje man bare kan stå litt lenger i dusjen (har ikke badekar) - høres mye bedre ut. (c:

Ingalill: Godt å høre. Ble litt bekymret der...