torsdag 11. november 2010

Puls fra 50 til 190 på 30 sekunder?

Hadde det ikke vært for at jeg har sett det tidligere ville jeg blitt veldig bekymret for helsen (igjen). På løpeturene i det siste har Garmin rapportert om real puls-kickstart. Jeg følger vanligvis ikke med på pulsen underveis, så det er først når turen er lastet opp på Garmin connect at jeg har lagt merke til det. Pulskurven viser en voldsomt høy topp på starten - opptil 190 - i noen minutter før den normaliserer seg.

I dag fant jeg ut at jeg skulle undersøke nærmere, og akkurat som forventet viste Garmin at jeg var oppe i veldig høy puls veldig raskt. Løpeturen startet riktignok i motbakke, men jeg hadde garantert ikke så høy puls så fort. Jeg stoppet og startet noen ganger mens klokka gikk, og like raskt som pulsen skjøt i været når jeg løp raste den ned når jeg stoppet.
Bare for sikkerhets skyld tok jeg pulsen manuelt, og den lå naturligvis på et helt annet nivå enn det Garmin rapporterte. Så lenge man er klar over det har ikke dette noen betydning, bortsett fra at det påvirker snittpulsen - og at det er irriterende når ting ikke virker som de skal.

Løpeturer er jo veldig godt egnet for å pønske på ting, så jeg pønsket frem en teori om at pulsbeltet er så kaldt fra start at det ikke får god nok kontakt. Når det ikke er i bruk oppbevares pulsbeltet i et rom som er nokså kjølig. Å legge den iskalde hardplasten mot varm hud er veeeldig ubehagelig, så jeg har tenkt at det skal ha en annen fast plass - men noen ganger er det veldig langt fra tanke til handling. Nå har jeg en ny grunn til å legge den et varmere sted. Det blir spennende å se på neste tur.

Våren og sommeren er mine favorittårstider, men det er udiskutabelt vakkert når et tynt snødekke legger seg seg over naturen. Instant julestemning! Synes derfor det passet å legge om til vintertema på bloggen.

Janicke

9 kommentarer:

Ingalill. sa...

Så fint (og vinterkaldt) du har fått det :-)

Mitt pulsbelte oppfører seg også slik, 180 før jeg har tatt 2 skritt. Noen sa at det kunne komme av dårlig vasking. Må innrømme at jeg er litt slapp til å tørke av sensorene - de gangene jeg er nøye nok - har det faktisk oppført seg normalt (tror jeg), - så det kan jo hende du også må fram med skrueklut og zalo?

Mitt er snart 2 år gammel så det kan jo også hende batteriet eller noe begynner å bli litt skrantent.

Anonym sa...

For meg virker din beskrivelse av pulsen helt naturlig. Den går fort opp når du starter, og trolig gir på litt ekstra, og fort ned når du stopper, hvis du er i god form. Og hvilepulsen er lav, fordi du er godt trent. Spennende teori, men jeg tror du bare skal være glad for observasjonen :-)

Runningman sa...

Hei!
Pulsmåleren til Garmin har absolutt menneskelige trekk. På den måten at den innimellom virker å ha tiltet fullstendig... Jeg har ikke samme erfaring med at kulden påvirker beltet (sannsynligvis fordi jeg har svært spinkel/ikke-eksisterende erfaring som utendørsløper om vinteren), men regnvær derimot... Det liker ikke beltet mitt, med tilsvarende ville målinger som det du har opplevd.

Fint bakgrunnsbilde, forresten! Skiltet minnet meg på at jeg skulle ønske Rotterdam Maraton kunne gått minst en måned senere. Da hadde det vært interessant å prøvd seg der. Men jeg er absolutt ikke klar for 42 km på asfalt allerede i april...:-(

Espen sa...

Opplevd samme mange ganger. Men nå bruker jeg ikke pulsbelte mer så slipper problemet. For å unngå dette må jeg fukte pulsbelte før start med masse vann - da skjer det ikke.

Jeg også likte bakgrunnsbilde godt. Kanskje jeg også må redesigne litt :)

lettbent sa...

Ingalill: Vaske?? Eh... Vasker båndet men må nok innrømme at jeg ikke har vasket plastdelen. Når jeg tenker over det er det egentlig ganske ekkelt. Vask utføres umiddelbart.

Mulig det er riktig - men Garmin sier at jeg er nær makspuls (tror den ligger på ca 200) og det føles ikke sånn. Sjekket også opp om det var på samme måte når det var mildere i lufta - og det var det ikke på "stikkprøvene"... Forsker litt videre.

Runningman: Jeg skal grave meg til bunns i dette med kulda - fortsettelse følger. (c: Rotterdam maraton? Har hørt at Amsterdam maraton er fin - er Rotterdam bra også altså? Har egentlig lyst på en maraton i April jeg (London) men jeg kan nok ikke ta meg råd til det. Sc: Du vet at å ha et løp i April er god motivasjon til å løpe mye gjennom vinteren. Tror jeg. (c:

Espen: Du har alltid gode løsninger. Men jeg vil nok fortsette med pulsmåling. Vann er et godt poeng - det gir bedre kontakt. Satser på normaltemperert pulsbelte med vann.

Siri sa...

Kulde og pulsmåling er alltid interessant:-)

Triks 1 er å fukte som du allerede har fått tips om.

Har forresten lest at noen mener pulsmålingene kan bli forstyrret av jernbanespor og strøm.

Jeg tror ikke egentlig det spiller noen rolle i hvilken temperatur du oppbevarer det, men batterittid settes vel litt ned i kulde. Du har det vel uansett ikke så kaldt innendørs:-)

lettbent sa...

Siri: Dette med vann er helt klart et punkt. Grunnen til at jeg tror at kulde også påvirker er at jeg har sett at dette har skjedd tidligere også, men ikke på lenge nå. Kanskje det bare er slik at det tar lenger tid før den blir "naturlig" fuktig når den er så kald. Verdt å teste i alle fall - spesielt siden det er mye bedre å ta på et romstemperert pulsbelte enn et iskaldt et. oc:

Runningman sa...

Heisan!

Med hele EN maraton på samvittigheten (Berlin) kan jeg ikke komme med noen egen-erfart anbefaling av Rotterdam. Jeg har bare fått med meg at den er flat (big surprise for en maraton i Nederland :-)), og dermed rask. En titt på de raskeste maratontider viser at det bare er Kong Haile som har løpt raskere enn de beste tidene fra Rotterdam. Om den er spennende for vanlige løpere? Your guess is as good as mine...

Og ja, jeg er helt enig med deg i at et løpsmål vil være en flott motivator gjennom vinteren. For egen del er dessverre vinterløping det samme som tredemølleløping, og å gå rett fra mølle til 42 km asfalt høres ut som en oppskrift på fysisk sammenbrudd :-)

lettbent sa...

Tredemølle er redningen gjennom vinteren, men å løpe utelukkende på mølle...blir ikke det kjedelig? Tror jeg hadde hatt vondt for å motivere meg. Det er neppe noen god idé å gå fra mølle til 42 km asfalt nei - snakk om å be om skader - og en grusom opplevelse vil jeg tro.