fredag 26. mars 2010

Hmmm, teknikk er kanskje ikke så dumt det...

Jada, jeg har både lest og hørt om det før, men det har liksom virket litt ... styrete. Jeg ville jo bare løpe. På med skoene og ut på gaten/skogen. Eventuelt opp på tredemølla. På mitt nivå kan vel ikke teknikken bety så mye?

Nå har jeg revurdert. Teknikk ER viktig. Det som har overbevist meg er armbruk. Jeg innser nå hvor viktig armene faktisk er for å få opp farten. Jeg møtte en gammel bekjent (åh, føler meg så gammel når jeg bruker det uttrykket) på toget for et par uker siden. Hun er sprek og har en del løpserfaring, så det var naturlig at samtalen penset inn på temaet. Hun kommenterte blant annet hvor viktig det er å ha styrke i armene for å få opp tempoet på bena. Skal bena bevege seg fort, så må også armene gjøre det. Jeg sa meg enig, men fortsatte å tenke på dette.

Fra tanke til handling; på neste løpetur prøvde jeg å øke frekvensen på armene, og sannelig gikk det ikke mye lettere å øke frekvensen på bena også. De gjorde det automatisk! Jeg vil påstå at jeg har forbedret meg med mellom fem og ti sekunder per kilometer på grunn av bevisstheten rundt dette. Når jeg løper hva jeg tenker "normalt" tempo nå så er kilometertiden stort sett på under fem minutter.

Det har blitt en del trening i det siste - bare syv hviledager så langt i mars - men jeg tror faktisk at teknikken har bidratt.

Som en direkte konsekvens av denne overbevisningen testet jeg styrketreningstime hos Friskis og Svettis på denne uken. Med step og vektstang fikk hele kroppen kjørt seg akkurat passe. Satser på å være med på dette et par ganger i måneden, og så skal jeg bli flinkere til å løfte litt manualer hjemme også. Det blir vinn-vinn: jeg løper fortere og får penere armer (c;

Veiene er helt bare for snø og det er så deilig! Vel, i alle fall så lenge man ser bort fra all hundelorten som dukker opp etterhvert som snøen forsvinner. Hundeeiere som ikke plukker opp etter pelsdotten sine burde få nesen dyttet ned i det. Det skjules kanskje når snøen faller jevnlig, men det dukker opp - enda eklere enn før - når snøen smelter. Den herligste årstiden tilsmusses av hundeeieres latskap. Det ligger jo overalt... Æsj!

Uansett - nå som veiene er bare har jeg ikke lenger noen unnskyldning. Nå er det på tide å for alvor tenke på - helst gjennomføre - bakkeløp og annen kvalitetstrening. Hvis det virkelig har effekt bare å bruke armene mer, så skal jeg jaggu se om det er mer å hente fra annen teknikk også. Det bør bli godt med muligheter til trening nå som påskeuka setter inn. Jeg klarer helt klart 200 km løping totalt denne måneden. Er på ca 190 nå, og det er fortsatt fem dager igjen.

Janicke

Ingen kommentarer: