mandag 5. mars 2012

Tøffe økter og gode opplevelser

Inne i uke 20 av et 26-ukers treningsprogram begynner man å ane at race day nærmer seg. For min del betyr det at treningsprogrammet følges nøyere enn før, og at selv de fryktede kvalitetsøktene innbitt planlegges og gjennomføres med London som den store, dinglende gulroten.

For å gjøre tøff trening litt lettere for meg selv trekker jeg de stakkars SkiLøperne med på slitet. De færreste av dem vet at øktene vi kjører på Tough Tuesdays (annenhver tirsdag) er hentet direkte fra et maratonprogram for gjennomføring på tre timer. Min tanke er altså å gjøre det lettere for meg selv, men den utilsiktede ekstragevinsten er at SkiLøperne er i ferd med å bli en gjeng virkelig gode løpere. På vår siste lørdagslangtur var det tre løpere som regelrett smadret sine tidligere distanseperser da GPS'en passerte 23 og krøp helt opp til 30 kilometer! Vi fulgte toglinja de siste ti kilometerne, så de hadde mange muligheter til å avslutte og ta toget den siste biten, men viljen overvant slitne kropper. Løpende strakk vi armene i været og jublet hver gang en distanserekord ble passert, og vel fremme ble det svette klemmer og gledestårer i øyekroken. Løpelykke omfatter også å få ta del i andres løpelykke.

Den andre skikkelig gode løpsopplevelsen denne uken var å bli møtt av en snart sju år gammel datter i full løpe-outfit da jeg kom hjem fra bakketreningsøkt. Hun ville gjerne løpe en tur hun også.
"Det som er så fint med å løpe er at det er så deilig når man kommer hjem etterpå."
Mia, snart sju år.

Effektiv smelting av en løpers hjerte; Det ble drøyt tre bonuskilometer i hyggelig, pratsomt lag.

Maraton nummer tre nærmer seg og treningsprogrammet er inne i en nokså intens fase med mange kilometer og tøffe økter tett på hverandre. Klok av skade - bokstavelig talt - er frykten for skade stor, spesielt for kneet som ikke var helt fornøyd i november og desember. Det gjør ikke vondt når jeg løper, men det hender det er litt ømt mellom øktene. Forebyggende tester jeg derfor nå såkalt "kinesiotape".
Da ektefellen slet med sitt kne før New York marathon ble han tapet både her og der, og hvem har vel ikke sett idrettsutøvere på tv-skjermen med synlige, fargerike taperemser på rygger, armer og ben? Den elastiske tapen kan visstnok brukes for å støtte opp og for å assistere muskler og motvirke overspenning. Jeg trodde i utgangspunktet ikke at det ville være noen god idé å skulle tape seg selv, men på nettsiden til produsenten, KT Tape, finnes gode instruksjonsvideoer som viser hvordan tapen skal påføres for forskjellige plager.
Tapen er ferdig inndelt i biter på rullen. 

Veldig enkelt å fjerne beskyttelsespapiret på baksiden: vri og riv.

Anvisningene for taping av runners knee ble fulgt etter beste evne og resultatet så ganske likt ut som på videoen - om man er litt velvillig. Det var tross alt første gang. Så gjenstår å se hvordan kneet føles etter denne ukens distanser, bakker, intervaller og langkjøring...

Janicke

18 kommentarer:

frk sa...

nydelig jente som vil løpe med mammaen sin - det er kvalitetsøkt det :)

Ingalill. sa...

Når jeg har løpt like lenge som deg er barna flyttet ut og jeg på pensjonistlista, derfor kan jeg allerede nå innrømme all forsøksvis hjernevask har vært mislykket.
- det er så godt når man er ferdig - , må jo være musikk for morsører.

Spent på tapen.

Astrid sa...

Mia har skjønt det! :)

Tapen så veldig kul ut, håper den funker bra også!

lettbent sa...

Frk linn: Ja, skikkelig kvalitetsøkt! (c:

Ingalill: Hehe, vi får se om det er noe som fortsetter. Interessene skifter fort for disse barna...men hjelpes så stolt jeg hadde vært om hun (eller storesøster) hadde virkelig satset på løping! (((c:

Astrid: Mia har skjønt det - eller bare blitt hjernevasket av at jeg stadig er ute og løper... (c; Tapen sitter i alle fall godt og man merker ikke at man har den på. Litt vanskelig å slå fast om den virker forebyggende, men denne ukens program er i alle fall såpass omfattende at det vel må kunne sies å innebære en noe forhøyet skaderisiko...

Unknown sa...

Det er deilig når målet nærmer seg, for da får man iallfall ikke gjort så mye galt!

Ser på løpeplanen din at du planlegger Sentrumsløpet seks dager etter London Marathon. Dét er en skikkelig bra innstilling!

lettbent sa...

Siri: Hadde meldt meg på sentrumsløpet før jeg meldte meg på London, men synes liksom at det blir for stusselig å ikke løpe Sentrumsløpet. Får ta det som en tur - ikke noe perse-jag i alle fall /c:

Lille søster sa...

Heldige skiløpere! Jeg kunne trenge noen til å trekke meg av gårde.
Lykke til med tøffe økter!

Ståle sa...

Vet du om det er mulig å få KT tapen som hel drakt ? :-) Bra innlegg. Må se om jeg får tak i en slik !

lettbent sa...

Lille søster: Takk. (c: Det er nettopp det å bli trukket med som er så verdifullt med løpegrupper.

Ståle: Hel KT-drakt, en fargerik mumie. (c: Du får sende dem idéen.

ania sa...

Så søt med barna som vil i våre footspor. Da får jeg bekreftelse på at vi gjør noe godt. Lykke til i London det nærmer seg virkelig, håper knærne holder. Skal krysse fingrene for deg

Anonym sa...

Hei, kjøpte du denne tapen i denne nettbutikken som du viser til her?
Hva ble frakten på dette? Selv har jeg kjøpt fra en nettbutikk i Tyskland, men denne tapen var så fin når den er ferdig inndelt osv.

Hilsen Annette :-)

Mia sa...

Skiløperne høres ut som en fantastisk motivasjonsgruppe! Og tapen høres smart ut - har hatt det på hos fysio en gang, men siden jeg er i svømmehall flere ganger i uken røk den av før den klarte å gjøre sin misjon.

Løper du etter et spesielt maratonprogram? Eller har du satt det opp selv?:)

Herlig jente med røde friske kinn! Så utrolig kjekt å se at løpegleden din smitter over på barna.

Trudes trening sa...

Ikke rart at din løpeglede smitter over på andre - honnør for å drive fram den ene distansepersen etter den andre, som musikk i mine ører.

Du har fulgt et langt program denne gangen, forstår jeg, og regner med du stiller topp forberedt. Bakkens er jo ikke lengre enn 14 uker, og jeg er i uke 9, rekker akkurat å bli ferdig før London...


Lykke, lykke til med innspurten.

lettbent sa...

Ania: Håper at interessen holder seg, disse barna vil jo gjerne gjøre det de voksne gjør - inntil de finner ut at det ikke bare er lek og moro. (c: London nærmer seg. Har begynt å kjenne blaff av nærvøsitet, et sikkert tegn, hehe.

Annette: Hei der. Jeg har fått tapen for å teste, men du finner mer informasjon på nettsiden sportsteip.no? En rull koster 130 og frakt er på 69 kroner. Jeg tester for første gang nå, men en ting kan jeg i alle fall slå fast allerede, og det er at tapen sitter på nå på femte dagen. (c:

Mia: Ja, SkiLøperne er gull verdt!! (c: Maratonprogrammet jeg følger er satt opp av En svenske ved navn Szalkai, og finnes på www.marathon.se. Det finnes opplegg for forskjellige distanser og tider. Programmet jeg følger er egentlig mot Stockholm marathon, men jeg har forskjøvet ukene. Programmene finnes i gratisversjoner og i betalversjoner hvor man får med mer informasjon, instruksjonsvideoer, med mer. Jeg har kjøpt betalversjonen denne gangen, og det er veldig nyttig. Kostet vel ca 2-300 kroner for 26-ukers maratonprogrammet.

lettbent sa...

Trude: Jeg burde jo kjøre Bakkens program også en gang, men det er forholdsmessig mye intervalltrening der, er det ikke? For en person med intervall-frykt føles det for skremmende (c: .

Veldig snart London - dette blir spennende!!!

Anonym sa...

Hei igjen,
Jeg har brukt tape en god del og har hatt vleidg positiv effekt. Men den tapen jeg har kjøpt må man klippe selv så den er ikke så fancy. Kostprisen er ca den samme med frakt som fra Tyskland.

Apropos Bakken program, fulgte jeg det i fjor i forkant av et maraton. Det passet ikke min hverdag fant jeg ut av, mye langturer og lange økter generelt. Fikk ikke det til å gå opp med familielivet rett og slett.
Jeg følger programmet til Grete Waitz og det er ganske likt som Szalkais sitt.

hilsen Annette

Trudes trening sa...

Jo, en del intervaller, men er nå inne i en tre-fire ukers periode der det ikke fokuseres så mye på det, faktisk. Skal ha tre uker på rad med 3-4 timers løpeøkter.... Første er neste uke.

Men jeg hadde også frykt for intervaller, og så bestemte jeg meg bare for å hoppe i det. Er faktisk ganske morsomt - og i dag har det blitt nye lettvektersko. Asics Tarter, eller noe i den duren. Kongeblå med rosa, me like. Tester dem ut på 10 km-løpet i morgen.

lettbent sa...

Annette: Ja, jeg tror Grete og Szalkai har noenlunde samme filosofi. Skjeler litt til Gretes program også. Man må nesten finne noe som passer for en selv, fjerner man gleden blir det uansett ikke fremgang på sikt (c:

Trude: Er enig med deg i at man bare må hoppe i det. Og jeg synes generelt ikke det er sååååå ille når jeg er i det. Gratulerer med lettvektssko!! Jeg har også Asics Gel Tarther - fjorårets modell. Har tatt alle persene mine med de skoene. (c: