søndag 25. mars 2012

Just doin' it

Hva er vel mer spennende og skremmende enn å begi seg ut på ukjente veier? Og da tenker jeg ikke nødvendigvis å løpe på ukjente veier, men mer generelt å gjøre ting man ikke har gjort før. Det svimlende øyeblikket da man litt overrasket hører seg selv svare "ja, det gjør jeg", eller kjenner at man nikker bekreftende, rekker opp hånden eller tar ett skritt frem. Den trygge grunnen forsvinner under føttene, det svartner kanskje for øynene og magen stuper kråke. Så skremmende! Og så deilig! Å kaste seg ut på dypt vann - å frivillig begi seg ut på noe man egentlig ikke kan - det er livets krydder!

Vi burde alle ha en selvsikker, liten Pippi sittende på skulderen: "Det har jeg aldri gjort før, så det kan jeg helt sikkert!". På den annen side avslører sitatet i mange tilfeller - for alle andre enn Pippi - en mangel på selvinnsikt som kanskje ikke er så dum å ha. Det er jo faktisk lov å innse at "dette har jeg aldri gjort før, og sannsynligvis har jeg ikke [kompetanse/fysikk/utholdendet/tålmodighet/andre egenskaper] til å gjøre det", men de aller fleste av oss har nok, på grunn av vaklende selvtillit og overdreven frykt, takket nei til utfordringer vi egentlig hadde lyst til å ta, og som vi fint kunne taklet.

De siste årene har jeg blitt mye tøffere på å kaste meg utfor klipper. Billedlig talt selvfølgelig. Muligheter som har dukket opp har blitt grepet begjærlig, og egne initiativ - som tidvis har krevd både kortere og lengre opphold utenfor komfortsonen - har blitt iverksatt. Det siste nå er realiseringen av en drøm jeg har hatt i et par år: Å arrangere et løp i Ski.

Det fantes et mil-løp i Ski for noen år siden, Skimila, men hva som skjedde med det vet jeg ikke. Det har i alle fall ikke blitt arrangert på en god del år og derfor er det på tide at Ski får et helt nytt løp; SkiLøpet - det eneste skiløpet i verden helt uten ski og staver! Hoveddistansen blir en ti kilometer lang, variert, artig og rask trasé på asfalt, skogsvei og sti.


Man kan naturligvis ikke arrangere et løp alene; jeg har vært så heldig å få med meg tre entusiastiske SkiLøpere og vi er i gang med å snekre sammen dette splitter nye løpsarrangementet. Vår erfaring med løp er utelukkende som deltakere; Vi vet hva vi vil ha, jobber består både i å finne ut hvordan vi skal få det til og så gjøre det.

Det vi ser på som det viktigste for et skikkelig bra løp er:
- En fin og rask trasé som er godt merket, uten mulighet for å løpe feil
- Nok funksjonærer i løypa
- Gode startpuljer
- Nøyaktig tidtaking
- Tilgang på vann og sportsdrikk underveis og umiddelbart i mål
- Nok toaletter i start- og målområdet
- Resultater tilgjengelige fortløpenede
- Medalje (c;

Jeg innser i stadig større grad hvor mye arbeid dette kommer til å kreve, men dersom vi på vellykket vis får lost et tresifret antall løpere gjennom det aller første SkiLøpet den 1. september 2012 så er jeg overbevist om at det vil være verdt det!

Hvilke ting synes du er viktigst i løp? Hva gjør et løp morsomt? Tips og ideer mottas mer enn gjerne!
- SkiLøpet på facebook (blir veldig glad for "likes")
- SkiLøpet på nett

Spranget er tatt, nå er det bare å jobbe for en myk landing - helst på bena.

Janicke

26 kommentarer:

Silja sa...

Viktigst: nok toaletter ved start ;-) Er det toalettmuligheter er jeg så fornøyd at jeg ikke krever så veldig mye mer... så enkel er jeg hehe ;-)

Minimaliser mulighetene for å løpe feil; dvs merk løypa godt samt gjerne suppler med vakter hvis mulig. Det er nesten umulig å merke for mye! Tro det eller ei....

Og at det er mye mer jobb å arrangere enn man tror; jepp det er det også ;-) Lykke til!

Løpemammaen... sa...

Hei,
Veldig bra initiativ. Du imponerer. Jeg hadde i utgangspunktet planlagt Nordmarkstravern den 1. september, men jeg må jammen si at det frister med et lokalt løp!

- Laila

frk sa...

jippi! endelig en dato - denne skrives inn i boka og jeg håper på ei rask mil i oppkjøringa til halv og hel maraton. også håper jeg på et kult startnummer jeg da, som synes at startnumre er morsommere enn medaler :P

lettbent sa...

Silja: Ja, toaletter og "trygg" løype er alfa omega. Har planlagt omfattende merking og mange vakter. Og nok doer! (c:

Laila: Vi håpet å unngå krasj med andre løp, men det er en del løp på den tiden. Veldig gøy om du satser lokalt naturligvis. (c;

Frk Linn: Tidspunktet er jo veldig godt i forhold til oppkjøring mot Oslo Maraton-distansene. Egentlig synd at man ikke får løpt selv... Skal forsøke å lage kule startnummer også, hehe.

Lille søster sa...

Kjempebra! Skulle ønske vi hadde flere løp her i nærheten også.

Nok toaletter er nummer 1.
Ellers: At de som jobber under løpet er entusiastiske, vennlige og behjelpelige - da er det vel viktig å ha nok folk, så de ikke er så stressa.
At det er lett å vite hvor løypa går, hvor start og mål er osv.
Drikkestasjon og en goodybag:)

Astrid sa...

Så bra, Janicke, jeg er med og skal nok få med meg flere andre også! :)

Toaletter er viktig, og ellers har jeg jo litt dårlig erfaring med at løyper ikke er godt nok merket.. Så det er flott at dere tar det alvorlig :) (Løypemannskapet i Fr.stad i går var veldig hyggelig, men de var noen ganger så opptatt av å skravle/drikke kaffe/spise vaffel at jeg holdt på å løpe feil igjen!)

Anna sa...

Tjohoo! Veldig bra initiativ, og selv om jeg ikke "satser" på korte distanser i år, kan jeg ikke la dette løpet gå fra meg. Notert i boka.

Viktig for meg ved løp er:
-en lettløpt løype, gjerne i litt variert terreng. Uansett viktig å annsonsere på forhånd.
-Toaletter
-Anstendig pris, man får det man betaler for. Dersom t-skjorte, må den være av såpass god kvalitet at det kan brukes til trening i etterkant.Hva med lue/sokker/pannebånd/reflekksvest. Tenk utenfor boksen. Heller billig pris enn goodybag. Det blir mange avgifter ila. året...
-Som småbarnsfamilie hadde det vært gull med en barnevaktsordning, så begge foreldre for en gangs skyld kunne løpt. Store barn passser små eller barna er med som funksjonærer. Igjen, tenke utenfor boksen og gjør det enkelt å være en hel familie som kan delta.
-Tid på dagen. Ser at løpet er på en lørdag, så enten tidlig formiddag eller litt ut på ettermiddagen. Så trenger man ikke å bruke absolutt hele dagen.
-Uttrekkspremier (heller enn klassevinnere...da jeg personlig kun har sjanse til det siste så klart ;-)

Gleder meg allerede!

Espen sa...

Hei! Det var morsomt å høre. Det som jeg synes er viktig med et 10km løp er at trasen er lettløpt.

Jeg mener, når man løper på sti eller terreng er ofte distansen ikke så viktig, det kan være 9,3km eller 12,1km fordi løpene er ikke sammenlignbare. Derfor hadde jeg kanskje vært litt skeptisk til å blande inn både sti, grus og asfalt i et 10km løp.

Det burde være enten eller. Enten en rask 10km på grus eller rask 10km på asfalt. Eller en 10km på sti, men da kan distansen like godt være 8km eller 12km.

Selvsagt er det mulig å kombinere asfalt og grus også da.

Dette er dog bare mine subjektive tanker - og det kan godt hende at alle er uenig med meg =)

Men nå er ikke jeg så glad i terrengløp heller.

Unknown sa...

Så gøy! Jeg kommer!

Viktig: Toaletter på start. Fornuftige (små nok) startpuljer. Enkelt å komme seg til start/start og mål på samme sted. Nøyaktig tidtaking. Trygg bagasjeoppbevaring. Bred nok løype til at forbiløping går bra.

Så lenge det ikke skal være en perseløype, er det bare gøy at det er variert terreng. Men da er det viktig at den tåler litt nedbør.

Medaljer er derimot ikke så viktig.

KJempeinitiativ!

ania sa...

Veldig mye lurt fra Anna og god parkeringsmuligheter ved startsområdet, hvis jeg skulle komme og det har jeg definitivt lyst til. Lykke til��

Frk. Løpeskjørt sa...

Å Astrid, godt du oppdaget det også! Jeg holdt på å løpe feil flere ganger, for flere av vaktene var opptatt med sitt. Jeg ser på mitt GPS-kart at jeg som løp stort sett alene har mye virring fra en ende av gata til en annen, i forhold til andre.
Tror de ikke helt tenkte på at det faktisk kom folk løpende bak de første massene også.

NÅ skal jeg lese resten av kommentarene. :o) Måtte bare svare på denne først.

Astrid sa...

Gjett om, Tone! Vi var flere stykker som flere ganger måtte spørre: "Er det her, eller?", og en vakt stoppet ikke en bil fordi hun var opptatt med å sjenke opp kaffe. De skjønte liksom ikke at vi faktisk trengte litt hjelp underveis...!

Slik kommer det helt sikkert ikke til å bli på Skiløpet :)

Siri sa...

Så spennende, håper å få med meg dette! Lykke til, det er en god deljobb ja:-)

Noen små tips, noen har du allerede fått over her:
Startpuljer hvis det blir stort
Helst kontrollmålt distanse
Barneløp og gjerne barnevennlig startområde de små kan tumle rundt på
bagasjeoppbevaring (lær av Oslos Bratteste!)
Ingen trange partier før feltet har løst seg opp
Litt liv i løypa med entusiastisk publikum:-)

Tror dere fikser detta i Ski!

Frk. Løpeskjørt sa...

Dette blir bra, Janicke! Du er tøff som steller i stand dette så vi andre kan løpe. :o)
Synd det kræsjer med Nordmarkstraver'n som jeg hadde tenkt til å løpe, men jeg prioriterer SkiLøpet.

Du har fått mange gode tips, og ang dette med nok funskjonærer, tenkte jeg at jeg sikkert kan stille med et par barn som kan dele ut drikke f.eks. Ser at Anna tenkte samme tanke.

Og Astrid, det er jo håpløst! Jeg var også litt redd trafikken et par steder. På min siste runde hadde jo også mange av funksjonærene gått, så hadde jeg ikke hatt med meg Stian hadde jeg helt klart løpt feil. De pilene i bakken er ikke jeg like flink til å oppdage. Jeg liker best løypebånd.

På SkiLøpet blir nok i alle fall dette bra! Jeg gleder meg! du får si fra hvis du trenger hjelp til noe, Janicke!

Trudes trening sa...

Jeg kommer ikke umiddelbart på noe som er viktig annet enn det du har nevnt, men må bare si at dette var et spenstig initativ:-) Gleder meg til å høre mer om planleggingen.

Merking og atter merking - har flere dårlige erfaringer med dette, faktisk.... Men ser du har fått mange gode råd fra andre lesere, så dette blir nok et av de mest velorganiserte løpene, tenker jeg:-)

lettbent sa...

Takk for innspill!! Noterer alt! (c:

Lille søster: Toaletter er så avgjørende. Det er bare å innse at folk må på do - opptil mange ganger - når det skal løpes, hehe. Godt poeng å trekke frem at funksjonærer og hjelpemannskaper er blide. Klare instruksjoner på det. Goodybag hører også med ja - håper vi klarer å skaffe gode sponsorer. (c:

Astrid: Kult om du er med! Løypemerking har en tendens til å være for dårlig - har selv løpt feil/nesten feil to ganger - og der skal vi virkelig gjøre en god jobb! Målet må være at ingen er i tvil om traséen noe sted - og funksjonærene får vente med kaffe og vaffel til etter siste løper, hehe.

lettbent sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.
lettbent sa...

Anna: Et milløp kan være en god treningsøkt også. Kult at du blir med. Jeg har testet løypa noen ganger nå, og den er lettløpt og variert. Jeg liker den veldig godt.
Pris er også godt poeng, det skal stå i forhold til hva man får. Gode idéer rundt andre plagg. Sokkene fra Hytteplan er jo faktisk veldig gode. Goodybag er avhening av sponsorer, vi legger ikke på prisen for å sette sammen den. Barnevaktsordning er en god idé - skal sjekke litt opp rundt det - kanskje mulighet å organisere noe på uteområdene til en nærliggende barnehage... Noterer også innspill om tidspunkt og premier. Tusen takk!

Espen: Godt innspill! Traséen slik vi tenker den blir litt variert, men stort sett ganske fast/god grunn. Tro den blir ganske sammenlignbar med andre milløp, f.eks. Sentrumsløpet. Vi skal sørge for å få det kontrollmålt av Kondis. Det er en utfordring å finne en fin runde av passe lengde uten å krysse de "store" veiene for mange ganger, derfor blir det et lite stykke (totalt ca 500 m) med sti, ellers asfalt og skogsvei. Ganske flat løype, derfor tror jeg den er rask - men det kan vi begynne å teste litt fremover nå som is/snø har forsvunnet. Terrengløp blir det i alle fall ikke - har et litt anstrengt forhold til det selv, hehe.

Siri: Kjempegøy om du får vært med! (c: Har tenkt at startpuljene kan være omtrent som på Hytteplan: under 40 min, 40 - 45, 45 - 50, 55 - 60 og over 60 min. Litt avhengig av hvor mange som blir med - med 100 løpere blir det kanskje overkill, hehe. Trygg og ryddig bagasjeoppbevaring er et viktig poeng. Takk for innspillene!

Ania: Ja, vi har godt med parkering - og ettersom Ski er en stasjonsby og et togknutepunkt vil vi anbefale at folk tar toget også.

Toneklone og Astrid: I SkiLøpet skal mannskapene ha fått ordentlig beskjed om å være våkne den tiden løpet varer - det burde vi klare på et milløp...

Siri: Det er en god del jobb, men gøy da! Barneløp for de minste står på planen (mulig vi utvider med et løp for litt større neste år, men det er noe med å ikke gape over for mye også...). Vi har planer om å skape liv med musikk og heiing også ute i løypa! (c:

Toneklone: Ja, det ble krasj med Nordmarkstraveren, men det er liksom noe som skjer hver helg (og den eneste ledige helgen var sentrumsområdene booket av andre). Drikke - både vann og sportsdrikk - skal vi få ordnet både underveis (minst et sted) og ved start/mål. Takk for tilbud om bistand. Skal huske på det (c:

Trude: Spenstig initiativ - får håpe vi klarer å følge opp alle planene, hehe. Tydelig at mange har slitt med merking av løyper så det er virkelig et prioritert område. Får kjøpe 10 løypebånd så selv blinde kunne funnet frem. (c;

Takk igjen for alle innspill. Veldig nyttig! Dette skal bli så gøy!

Tone sa...

Du imponerer stadig med et fantastisk engasjement, Janicke:) Som gammel Skiboer er nok dette et must, ja:)) Og jeg husker Skimila godt...selv om jeg aldri deltok... Du har fått masse gode tips og det er bra! Medalje er helt klart viktig...ble skikkelig skuffa over en pin i Holmenkollrennet...

lettbent sa...

Er i alle fall flink til å sette meg selv i arbeid... Men dette blir moro og det er klart du må være med. (c: Deltok aldri i Skimila selv, og har heller ikke klart å finne ut hvor traséen gikk (men så har jeg ikke prøvd så veldig hardt heller da). Glad for at det er flere enn meg som synes medaljer er viktig :cD

Peer Andersen sa...

Meget bra initiativ. Skal prøve å få deltatt på dette. :) Ser du har fått mange gode tips og jeg har ikke så mye å tilføre her. Imidlertid en liten ting som jeg er litt opptatt er at det finnes muligheter for garderobe og dusj i rimelig nærhet fra målområdet.

Ingalill. sa...

Følges alle disse ønskene blir det jo rene drømmeløpet - det eneste som mangler da er slakt nedover, hele veien. Da greier kanskje jeg også å komme meg til Ski.
Hvordan kommer man seg egentlig til Ski - går det tog, og vil det isåfall være langt fra stasjon?

lettbent sa...

Peer: Takk, synes jo det må prøves. Garderobe og dusj bør det være tilgang på. Tenker å forsøke meg på en avtale med et treningssenter som ligger rett ved start/mål. Håper du får anledning til å komme! (c:

Ingalill: Drømmeløpet - det er jo egentlig et veldig godt navn på et løp, hehe. Slakt nedover hele veien blir dog litt vanskelig, så vi får hole oss til SkiLøpet da. Ski er togknutepunkt. Går ganske mange tog fra Oslo s - opptil flere i timen. Starten går ca 2 min fra stasjonen så det er definitivt beste transportmiddel - men så er ikke Ski sentrum så stort heller da. (c:

Frk. Løpeskjørt sa...

Dette blir så gøy! Helt klart et løp jeg skal ha med meg hvert år! (For jeg regner med det ikke blir kun i år?)

Ofte kan man se seg litt blind på i egen merking vil jeg tro (jeg ser det tilsvarende med mye mangelfull informasjon på diverse løpssider, rett og slett fordi de kan alt selv og antar at andre også vet akkurat det samme. Jeg gjør helt sikkert den samme feilen selv med Mossjonistenes side), og man tror man merker godt nok, men for totalt ukjente så er det jo ikke det. Kanskje noen som aldri har vært der før, kunne prøveløpt løypa etter den er ferdig merket. Hvis jeg hadde funnet fram der uten annen hjelp enn merking, så hadde alle funnet fram. :oP

lettbent sa...

Tone: Målsetningen er å gjøre det til en årlig happening og noe som folk vil ha med seg - dermed legger vi jo lista ganske høyt... Men sånn er det når man egentlig ikke vet hva man har gitt seg ut på, hehe.

Løypetesting av folk som ikke kjenner løypa er en god idé. Det må nesten gjøres samme dag ettersom mye av merkingen først kommer opp da. Setter det opp på listen i alle fall. (c:

Frk. Løpeskjørt sa...

Dere får nok mer enn nok å gjøre, men tenk så gøy også! :o)