fredag 30. mars 2012

Innhentet av fortiden

Dersom mengde er viktig for å gjøre det bra i lange løp så er burde denne løperen være godt i rute. Hviledager har ikke hatt prioritet; i mars 2012 er det "all time high" på antall kilometer. Sannsynligvis - og forhåpentligvis - runder kilometertelleren 400 i morgen.

Men her går også grensen. Den siste uken har alle oversette hviledager og "roligere perioder" innhentet meg og hengt seg på som en tung ryggsekk. På tirsdagen stod jeg for aller første gang over SkiLøpernes intervalløkt fordi kroppen var gåen nok etter SkiJoggernes lette distanseøkt. Null futt. Alt annet enn lettbent!

En kort stund forsøkte jeg å legge skylden på en mulig gryende forkjølelse, men formen er god - bare ikke når jeg løper. Hviledag onsdag. Demotiverende sirupstur på torsdag. Av frykt for fullstendig kollaps på den siste lange langturen i maraton-oppkjøringen blir det ny hviledag i dag.
What now? Tvinne tommeltotter?

Det er ikke det at jeg ikke har nok å fylle tiden med, men det stresser meg å ikke få tatt en løpetur. Det gjør nesten vondt å ignorere de siste løpeskoene fra Löplabbets lettvektsskotest, og hadde det ikke vært for at lørdagslangturen skal løpes sammen med andre ville jeg antakelig sneket meg ut en tur (som om jeg ikke ville oppdaget det liksom).
Første par ut til test av lettvektssko: Asics Gel-Tarther 2, Mizuno Wave
Elixir 7, New Balance 890 og Adidas Adizero Tempo 4.

Men lørdagens langtur skal tas sammen med 14 andre, og ruta går på - for meg - nye og ukjente veier fra Hakadal til Nydalen. Initiativtaker, Mosjonisten, sier det blir rundt 32 kilometer, og om beina er medgjørlige jogger jeg videre ned til sentrum også. Skulle gjerne hatt minst 35K på denne siste lange langturen.

Dagsform og grad av lettbenthet er åpenbare spenningsmomenter, men det blir også spennende å løpe tre timer sammen med en gjeng mennesker jeg stort sett ikke kjenner. Det pleier dog ikke å være noe problem å finne ting å skravle om: treningsopplegg, årets mål, tidligere meritter, sko, skader, løpsopplevelser...the list goes on.

Håper bare beina vil være med.

Hviledagen ble heldigvis tre hakk lettere å takle med et kjapt besøk på XXL hvor julegavekortet fra SkiLøperne endelig ble vekslet inn i løpetøy.
Gavekortresultat: Rød, supertynn t-shirt og svarte tights med røde detaljer
samt tynne Nike-sokker og en løpetruse. Takknemlige tanker til SkiLøperne!

Salomon er et nytt merke i løpetøyutvalget mitt, men det både ser og kjennes bra ut. Tar ikke sjansen på å teste det på langturen i morgen, men kanskje det får være med på en lett liten restitusjonsøkt på søndag.

Mandag starter den siste fasen i maratonforberedelsene. Fasen jeg tidligere trodde var den enkleste, men nå vet at er den mest stressende: nedtrapping, restitusjon og "løpesult"-oppbygging. Three weeks to go!

Janicke

14 kommentarer:

Anonym sa...

Dette går veien sin vet du ;-) Snart er du klar som et nykokt påskeegg!!! God helg! Silja

Løp sa...

Hei. Eg har brukt salamon tøy lenge og er veldig godt fornøgd. Syns tightsen sitter bedre enn andre merker. Lykke te med maraton.

Ole Arne sa...

Hei, en LANG tur igjen, tror det var lurt og ta fri i dag. Snart ferdig med all den harde treningen. Virker som du er temlig utkjørt, da er det fort og bli syk...imunforsvartet ditt er nok langt nede.... Foresten de nike sokkene er de beste jeg har prøvd, har aldri fått noen problem med de, har prøvd noen par "Dry Fit" som de kaller det, men alle er ikke like gode... stå på vidre mot London, dette går veien...

Ingalill. sa...

Selv jernkvinner må hvile!
(akkurat like sokker kjøpte jeg også forleden. likte de bedre enn den gamle modellen )

Nina sa...

Husk at hviledag er like viktig som all annen trening! :) Jeg lurer meg på om dere løpere er flinke til å legge inn en/ to styrkeøkter også jeg, eller løper dere bare?

Trudes trening sa...

400 km - I´m impressed. Nyttig lesning for meg, dette, mtp hvordan du tenker å disponere de tre siste ukene. Nedtrapping, restitusjon og hvile er nødvendig, men akk, så utfordrende. Har planer om en vanlig langtur (23km) tirsdag og skal ha en på 17 km etter det. Ellers blir de 10-12-14 km turer i moderat tempo. Ser tilbake på NY og har bestemt meg for tre eller fire hviledager før søndag 22. april. Når tar du aller siste økt og hvor lang (og intensiv) er den?

Espen sa...

Hei! Jeg kjenner godt til å være uten noe særlig futt på trening. Men det er en av ondene med mye mengde, er at man presterer ikke så bra på intervaller som man vanligvis hadde gjort. Men gjør det egentlig noe for oss som skal løpe maraton? Jeg tror ikke det. Jeg pleier å tenke de gangene jeg er sliten på intervalltrening eller tempopass og når tempo er mye lavere enn det burde - det er DA det er bra maratontrening! Man skal selvsagt ikke være utslitt før treningen, men tenker mer på farta. At man ikke blir usikker bare fordi det ikke går så fort man håper.

Så er det bare å stole på seg selv, og vite at man kommer til å prestere NÅR det skal presterers. Det er derfor vi trapper ned ukene før. Jeg er helt sikker på du kommer til å få et kanonløp!

For å sette det helt på spissen, det var ikke mye motiverende å løpe 800meters drag i slottsparken i forrige uke - i TREGERE fart enn mitt maratontempo som holder 42km. Da kan man fort miste litt selvtillit. hehe!

lettbent sa...

Håper du har rett Silja. Lever i trua (c: God helg!

Joggejenta: Takk. (c: Glad for å høre at Salomon fungerer bra. Tightsen kjennes veldig god ut - bred strikk i livet med snøring passer meg best, og ikke for lavt liv (slik som 2XU). Gleder meg til å teste på løpetur.

Ole Arne: Ja, nå er det bare denne ene siste lange. Selv om jeg liker langturene er det litt godt med en pause nå - og så kan familien kanskje få lørdagsfrokostene tilbake noen skarve uker, hehe. Ganske sliten, men tror-håper at jeg med hvile nå skal treffe bra med London. Tiden vil vise... Enig angående Nike-sokkene. Tok dem på i går og beholdt de på. De får definitivt være med på dagens langtur. (c:

Ingalill: Tenkte liksom man kunne løpe fra det behovet da... Forsøker å finne en måte å begrense behov for hvile og søvn - tenk hvor mye vi kunne utrettet! :cD

Nina: At hviledag er like viktig som trening var vel noe jeg bare måtte finne ut selv... (c: Styrkeøkter?? VELDIG mange gode ambisjoner i alle fall. Kanskje jeg klarer å ta meg sammen nå som det blir litt mindre løping. Ambisjonsnivået er herved skrudd opp et par hakk.

Trude: De siste ukene blir det vesentlig mindre trening. Førstkommende uke sier programmet 55 km på fire økter, den nest siste uken 40 km på fire økter og maratonuken har programmet (som er for å løpe på 3-timer) lagt oppp til en lett 6-km distanse på mandag, korte intervaller og totalt 8 km med oppvarming og nedjogg på onsdagen, lett distanse på en mil på torsdagen, hvile fredag og 4 kilometers lett distanse på lørdag. Nå har ikke jeg fulgt programmet slavisk - målet er ikke maraton på 3 timer - så jeg tar det litt ettersom hvordan kroppen føles. Men intervaller siste uken er lurt for å få litt "futt" i beina - det bør dog være noen dager før løpet. (c: TRE UKER!!

Espen: Veldig betryggende å høre at flere opplever det slik. Synes det er tragisk å ikke klare å holde tritt på intervalløktene, men har jo håpet - og håper - at litt hvile nå gjør susen. 800 meters intervaller tregere enn maratonfart hadde antakelig skremt vettet av meg, hehe. Ok - selvsikkerhet delvis restituert. Klar for langtur, i rooolig tempo.

Endorfinlykke sa...

Høres ut som du er i god rute! Har lurt på hvordan det er for føttene dine å løpe i så stor skovariasjon med denne haugen med testsko, det må da være noen av dem du kjenner absolutt ikke er bra for beina dine? Eller er det nettopp variasjonen som gjør det "ufarlig"?

Espen sa...

Jeg også ser frem til Janicke sitt svar angående dette. Selv har jeg en subjektiv tro (og tro kan flytte fjell) om at variasjon er veldig viktig ift skade. Både jeg og Bengt (løpekompis) overpronerer kraftig (han mer enn meg) og vi løper mer med nøytrale sko enn overpronasjonssko. Vi løper med sko med støtte, uten støtte. Sko med stor hæl (11mm) og mindre hæl(4mm). Teorien min er ivertfall at hvis du hele tiden skifter sko så belaster man ulike muskler hele tiden og kanskje slipper billigere unna skader? Derfor har jeg en regel om å aldri bruke samme paret to økter på rad. Det gir jo litt mening? GJør det ikke?
Eks. 11mm for meg gir lite belastning på legger - 4mm gir belastning. Overpronasjonsko stopper proneringen min, nøytrale gjør at jeg "tråkker over" (ser ivertfall slik ut).

Hverken jeg eller Bengt har hatt noe særlig skader man kan skylde på sko. jeg tror det er værre og bruke ETT PAR hele tiden - og hvis det er feil for deg attpåtil - ja da blir det værre?
Tenker bare høyt. Det er min subjektive teori.

Selv mener jeg at 4mm sko er veldig uheldig for beina mine, men alikevel bruker jeg de for å variere.

lettbent sa...

Marit og Espen: jeg opplever det som positivt. Ok, enkelte sko passer meg ikke, men jeg løper med dem om hverandre. Skoene som ikke sitter bra/føles feil løper jeg bare kortere turer med, de andre bruker jeg på lengre distanser også. Tror, som Espens teori, at det bare er positivt med variasjon (så lenge man ikke bruker gale sko på de lengste turene). Største ubehag for meg er at en del av skoene er for smale foran; tror ikke det gir stor fare for skade, men det preger jo akkurat den turen. Mulig det er en fordel at jeg har nøytralt steg, men jeg tror alle gjør lurt i å variere mellom noen par sko - litt avhengig av hvor ofte man løper.

lettbent sa...

(og det er vel også bra for skoenes levetid å la dem hvile et par dager mellom øktene)

marathonkiller sa...

Har løpt mange maraton, men London er det løpet som sitter igjen som den største opplevelsen. Når jeg rundet ett hjørnet og fikk London Bridge foran meg fikk jeg tårer i øynene....en vanvittig opplevelse alle 42k...nyt opplevelsen...

lettbent sa...

Marathonkiller: Sånne "moments" gjør det ekstra stort! Ser enormt frem til dette, og med din kommentar gikk den uunngåelige (i alle fall for meg) gru/glede balansen godt opp på rett side. Takk! (c: