mandag 12. mars 2012

Trening med skobytte

Ukas nye løpsopplevelse: å ta skiene fatt for å få løpt. For selv om man befinner seg til fjells er det ingen grunn til å ikke kjøre løpeøktene fra programmet. Ikke egentlig...

Årlig jobbtur til fjells med 14 mannlige kollegaer. Etter å ha ankommet hytta på Blefjell i tett, horisontalt snøvær onsdag kveld var det med en viss spenning jeg gløttet ut vinduet torsdag morgen. Hva slags løpeføre skulle dagens bakkeøkt kjøres på?
Vintermorgen.

Vind og snøvær hadde gitt seg. En trolsk dis lå over landskapet og solen lyste på halv styrke. Bare å komme seg ut. Jeg spente på meg skiene, slang de sammenknyttede løpeskoene over skulderen og gled stille gjennom det mykt duvende snøteppet.

Treningstur med skobytte.

På bilveien ble skistøvler byttet med løpesko, og ski, støvler og staver gjemt ved bilen. Først her kom jeg på at Garmin lå igjen på hytta. Men med iPhone i lomma finnes det heldigvis muligheter; for første gang brukte jeg endomondo til å logge en treningstur "live".
Idyllisk i fjellet.

Før de første løpestegene ble tatt gikk disen i oppløsning og snøen begynte å gnistre i sola.

Bakkeøkt var planen, men ettersom beina hardnakket sto fast på at de ikke var interessert i noen form for økt intensitet ble det klart at planen måtte justeres. En rolig mil fikk duge. 

Årets første ordentlige skitur ble tatt litt senere på dagen. Om man bare skal gå på ski én dag i året så bør det være på en dag som denne; Forholdene kunne rett og slett ikke vært bedre og det var ordentlig gøy å gå en uhøytidelig idealtid-konkurranse. 

Men er man løpenerd så er man løpenerd. Lørdag morgen, tilbake i lavlandet, ble det et lykkelig gjensyn med bare veier og bare flekkvise snøhauger. Det er bare å innse at jeg trives bedre i løpeskoene enn med ski på beina.
Idyllisk i lavlandet - å foretrekke for løpingen.

På SkiLøpernes lørdagslangtur var alle tunge minner fra Blefjell-løpingen glemt, og kilometer etter kilometer tikket inn på Garmin. De andre SkiLøperne hoppet av etter femten, tjue kilometer. Mitt mål var 34, så det var bare å fortsette alene. Morgenen var strålende, beina velvillige og hodet satt på rett plass. Jeg la på litt her og litt der, og da kilometer nummer 36 var fullført passet det bra å avslutte selv om det egentlig ikke kjentes nødvendig. Det er vel slik at faren for skader øker mer enn treningsverdien ved såpass lange distanser, og nå skal ikke slikt få ødelegge London-turen.

Om det var vårlig på lørdag, så var det nærmest sommerlig i dag. Jakke ble lagt igjen hjemme og det var en befrielse å bevege seg ut i bare trøya. For å matche den lette følelsen valgte jeg mine letteste sko. Jeg har ikke løpt med annet enn mengdetreningssko fra Löplabbets test i hele år, så det var merkelig å ta på seg de "gamle" Asics Gel Tarther. Merkelig og fantastisk! Beina formelig svevde over asfalten, og uten at det egentlig var planlagt slik ble det en nokså rask distanseøkt. 
Vår og sommer - det er ingenting som slår det!

Janicke

8 kommentarer:

ania sa...

Du får det til å virke så lett. "vips så var det 36km" helt fantastisk, men du fortjenner de gode opplevelsene etter så mye trening. God for til London!!!:)))

Silja sa...

Treningstur med skobytte; dritkult ;-)

Anna sa...

Vinterduathlon neste!
Er det ikke dags med en sneakpeak på hvilke sko som ble favoritten i testen?

lettbent sa...

ania: Det er nok perioder underveis på de lange turene det både er tungt og utålmodig (over tre timer gatelangs er lenge!), men det er godfølelsen som dominerer til slutt og er det jeg husker etterpå. Mulig jeg har litt teflonhjerne, men på dette området er jo det bra, hehe.

Silja: (c: Verdt å prøve.

Anna: Ja, kanskje vinterduathlon er noe å satse på. (c: Favorittsko for meg ble litt overraskende Nike Lunareclipse 2+ og (litt mindre overraskende) Adidas Supernova Glide. I totaloppsummeringen står det at Nikene er for folk som løper bakpå og trenger god demping i hælen. Jeg løper nok mer midt på, men de funker veldig bra til det også. (c: Verdt å teste! Adidasene er gode "travere". Har løpt langturer med dem og "glemmer" at jeg har på meg sko. Da funker de som de skal etter min mening. Nikene ser mye kulere ut da, hehe.

Trudes trening sa...

Herlig å lese - som vanlig. Jeg kjøpte Asics gel Tarther 2 på fredag og løp konkurranse 10km med dem lørdag. Er litt usikker på om jeg tør prøve så langt som 30k med dem, hva tenker du. Skal ut på 34k på lørdag sammen med ei jeg skal reise til London med. Rolig tur, 5.50 per km. Det er to runder rundt et vann som er 16,8 km. Nøyaktig halvparten er grus, resten asfalt.

Koser meg virkelig når jeg leser løpsrapportene dine - veldig smittende.

Anne-Brit sa...

Så herlig: treningstur med skobytte! Vurderer å ta en slik tur i påsken.

lettbent sa...

Trude: Ville prøvd meg frem før jeg løp veldig lange løp med tartherne. Løp halmaraton på steinmur i Kina med dem, og etter det løpet fikk jeg løperkne. Vet jo ikke om det var skoene, men de var kanskje bare én av flere årsaker. Nå er det jo forskjell på å løpe bare asfalt (eller stein) med slike sko og å løpe på variert underlag slik som du planlegger på lørdag. Kanskje det fungerer bra for deg. Løpsfølelsen er jo herlig med de skoene.

Lykke til med lang langtur på lørdag. Regner med å få lese rapport etterpå på bloggen din (c;

Anne-Brit: Anbefales. (c;

Trudes trening sa...

Takk for svar. Joda, det blir nok rapport... Glad jeg skal ha løpefølge, værmeldingene lover nemlig ikke det beste. Grått og trist, 3-4 plussgrader. Men - nå er det innspurt mot London som gjelder. Har vekkprioritert veldig lange turer i det siste, kjenner at det stresser meg litt. Har kun 5-6 turer over 20 km siden 1. januar... Men mange 10-12-14 (og kjappere)

Tar nok ingen sjanser og løper med Kayanoene, og siden overtidslista denen mnd var ganske fyldig, blir det kanskje et par Asics trainer på meg før avreise....