fredag 16. mars 2012

Forberedende tankevirksomhet

Nedtellingen har begynt for alvor. Løpet som var så komfortabelt langt frem i tid da påmeldingsdataene ble tastet inn er med ett relativt få dager unna.
Fra en morgentur langs Themsen en typisk februarmorgen.
Neste gang er det alvor!

London Marathon! Helt siden de fire minuttene på overtid i Berlin har London vært åstedet; Det er her jeg skal bli "virkelig lettbent og løpe en maraton på under 3:30". Skal målet omsider nås? Vel, tiden vil vise, men jeg skal i alle fall ikke la manglende planlegging ødelegge muligheten.

Å oppleve at man har kontroll på de tingene rundt løpet som faktisk er kontrollerbare er både stressbegrensende og energibesparende. Allerede en raus måned før avreise begynner jeg å orientere meg i tilgjengelig løpsinformasjon. Hvor og når kan startnummer og chip hentes, og nøyaktig hvor og når går starten? Hvordan kommer man seg dit, og hvilken startpulje skal oppsøkes? Det meste av informasjon finnes på nett.

Andre ting som det er lurt å tenke på i god tid er løpsantrekk, næringsinntak underveis og - überviktig - sko. Lite gjennomtenkte valg kan fort bli skjebnesvangre når 42.195 meter skal løpes. Ett grunnleggende råd: "Det store løpet" skal ikke være første gangs test eller bruk for noen av dem. Å smykke seg med lekre, skinnende rene, nye sko er ikke mye verdt om man må halte seg ugrasiøst i mål med smertefulle gnagsår. Sportsklær som både ser og føles bra ut i prøverommet kan vise seg å klemme, gnage, gli og på annen måte irritere etter å ha løpt en stund. Og å fylle på med en uprøvd sportsdrikk, -bar eller -gel for å klare å holde ønsket fart kan fort utvikle seg til ren selvsabotasje dersom magen plutselig krever kjedelige turer innom "bajamajaer" eller busker.
"Bajamajaer". Illustrasjonsfoto (c;

Planen for London er foreløpig:

Antrekk - Mest sannsynlig løper jeg med favorittløpeskjørtet fra Craft. Det er velutprøvd og, vel...det gjør meg glad. T-shirt (satser på at været tillater det) må jeg vurdere nærmere. Den jeg har brukt i konkurranser utenlands har hatt en tendens til å gnage litt rundt den ene armen, på lengre distanser. Dessuten har den begynt å stinke. Ugh.
Får nok skaffe/lage en ny konkurransetrøye. 

Næring - I Berlin hadde jeg gel-tubene jeg bruker i en veske på et drikkebelte uten tyngende drikke. På slutten ville jeg allikevel helst kvitte meg med hele beltet. Ergo; ikke optimalt. Derfor skal jeg forsøke et triks Mosjonisten har beskrevet: feste et lite arsenal med energigeltuber med dobbeltsidig tape øverst, bak på hofta, innenfor tightsen. Mulig jeg skal teste det på trening først. Utover den medbrakte gelen inntar jeg utelukkende vann underveis i løpet.

Sko - Usikker på om jeg skal satse på Nike Lunareclipse eller Adidas Ride fra Löplabbets test, eller gå for noe lettere. Adidas Boston-skoene som jeg løp med i Berlin kjentes stort sett bra i selve løpet, men ettersom jeg fikk blodblemmer under begge stortåneglene - som etterhvert falt av - blir det ikke dem denne gang. Neglene har nesten vokst helt ut igjen, akkurat i tide for neste maraton. Jeg går neppe med åpne pensko i år heller...

Like viktig som utstyr er løpsstrategi. Det er skremmende lett å bli for ivrig i starten på løp. På kortere løp kan det være ok, men på maraton har straffen en tendens til å være grusom. Jeg må ha en klar plan, og jeg må holde meg til den i alle fall de første 25 - 30 kilometerne. Så hvordan skal det løpes for at sannsynligheten for suksess er størst?

Hovedmålet i London er å få en tid under 3:30, men å komme et stykke ned mot 3:20 ville vært helt fantastisk! Skal jeg da legge ut i samme tempo som i Berlin (rett under 5 minutter/km) og håpe at det holder helt inn - og eventuelt gir rom for fartsøkning og negativ splitt på slutten? Eller skal farten være høyere fra start, for eksempel 4:50 minutter/km og dermed satse på en tid et stykke under 3:30? Det vil si, så sant jeg ikke sprekker fullstendig. Foreløpig heller jeg mot det første, tryggeste alternativet, men det er fremdeles godt med rom for revurdering.

I dag endret jeg forøvrig påmeldingen til Oslo Maraton fra "10 for Grete" til helmaraton. Dermed er nummer fem av de fem før førti endelig på plass. Det virker til syvende og sist riktig å avslutte maratonprosjektet i hjemlige trakter selv om traséen ser ganske traurig ut. Den store fordelen med Oslo er at man slipper å reise og får mer fokus på selve løpet. Prosjektplanen er dermed komplett; nå er det "bare" å opprettholde treningen, holde seg frisk og skadefri - og å gjennomføre.

Janicke

23 kommentarer:

Anonym sa...

Du kommer deg nok under 3:30 i London. Om ikke får du henge deg på meg i Oslo, for da SKAL jeg under den nærmeste magiske grensa. Nå er det langtur i sola :) God helg !

-Løpe langt med et smil om munnen-

ania sa...

Jeg føler nesten på meg spenninga. Fantastisk plan forresten, jeg skal også løpe Oslo maraton i år samenlignet med de andre du har løpt blir det nok kjedelig og mye mindre folk. .... Og jeg har samme problemmer med neglene Uansett hvilke sko jeg bruker.
Skal krysse fingrene for deg. Du klarer deg kjemefint

Mia sa...

Gøy å lese om de siste forberedelsene! Artig at du løper i løpeskjørt=) Det med sko må være en pine å velge - aller helst burde man kanskje byttet sko midt i løpet for å unngå blemmer!

Har du noen gode tips til hvordan unngå vannblemmer på føttene under lange løp? Får det alltid på langtur, og gjør vondt i mange dager etterpå:S

Da skal vi jo løpe "sammen" på Oslo maraton(selv om du kommer til å løpe over 1,5 time fortere enn meg)!
Nå ble jeg faktisk veldig motivert til intervalltreningen min her;) God helg!

Trudes trening sa...

Dette var informativ og inspirerende. Kjekt å høre på en "erfaren" og hvilke tanker du gjør deg 37 dager før løpsdagen.

Jeg er veldig usikker på skovalg, så usikker at jeg nok kommer til å kjøpe og teste ut Asics Trainer, men du skal ikke se bortfra at jeg safer og tar Kayanoene som jeg har løpt med de siste tre månedene. De er innløpt og har fungert utmerket på to halvmaraton samt flere lange treningsturer over 20k.

Jeg reiser organisert, så jeg bare henger med gruppa mi - alt av transport til og fra startnummer-henting til startområdet er fikset, og det kjenner jeg er beroligende.

Er sikker på at du, med dine mange og lange løpeturer med bra gjennomsnittstid per km, suser inn på en tid som er i tråd med målsettingen.

Har definitivt troen på deg:-)

Ingalill. sa...

Nesten så jeg skal løpe selv!
, men jeg misunner det ikke skovalget altså, iår har du så mange par at jeg får hodepine bare av tanken.
Er det Ride og Lunareclipse som kom best ut av testskoene dine?

Anna sa...

Det er bare løpere imellom, at tånegler som faller av (!) liksom nevnes i en bisetning, som verdens mest naturlige ting som bare må til; "litt må man ofte liksom" :-D
Jeg er vel den siste som skal gi råd ang. maratontider og temoi etc., men det jeg har lest meg til, er at de beste løper første og siste del tilnærmet like fort. Dermed tror jeg alternativet med å holde litt igjen i begynnelsen som du selv heller mot, kanskje er det tryggeste. På den anne side, den som intet våger, intet vinner...
Jeg heier på deg!

lettbent sa...

Ståle: Det burde være mulig, men det er så mange ting som spiller inn. Godt å vite at jeg har Oslo i "bakhånd" - så får vi henge på 3:30 ballongen der, hehe.

Drømmer om å løpe 42,2 med et smil om munnen, og se klokka vise 3:2X:XX (c;

Ania: Det som blir veldig morsomt med Oslo - som er BEDRE enn de andre maratonene er at det sannsynligvis er flere kjentfolk med. Takk for fingerkryssing - det settes stor pris på (c:

Mia: Ja, kanskje skobytte hadde vært greia her også, men det taper man fort jo dyrebare sekunder (og minutter) på. I år skal jeg velge et godt uttestet par som er minst et halvt nummer for store. Virkelig slik at det er ekstra rom foran tærne for føttene er litt større på slutten av løpet enn ved start. Stakkars føtter, de blir jo banket i bakken i timesvis. Mine beste råd mot blemmer er vel nettopp det; å ha testet skoene på lengre turer, at de er store nok (men heller ikke for store) - og så litt ren flaks. Gode sokker er jo også en faktor.

Kanskje ses vi i Oslo! (c:

Ole Arne sa...

Hei, Janicke.
Da har jeg vært i England og "varmet" opp for deg. Jogga Silverstone half Marathon sist helg. Halvparten av de som springer her, skal også løpe London Marathon. Mange bruker dette som "oppvarming" til London Marathon. Dette er samme arrangør som London Marathon. Ett fantastisk bra løp. Alt var så tilrette lagt. Lett og finne frem, stor parkering, guider og hjelpere overalt, masse toaletter, drikke på små flasker og en fantastisk arena. Problemet mitt var at det blei for varmt, det var meldt 15.grader, med litt vind, og det var kaldt og surt før start. Tok på to t-shirt, dette var for mye. Ute på racing banen var det ny svart asfalt, og når solen skinte blei det sikkert over 20.grader. Hadde også for tykke Dry Fit sokker, og jeg kokte på beina. Fikk vannblemmer etter 12km og det var grusomt og jogge. Greide og gjennomføre, 4.min etter persen.

Så nå skal jeg følge ditt råd, teste ut skoa og sokkene på lengre turer, med samme ute temp. Så husk at i London kan det være varmt i April. Du kan nå bare glede deg til London Marathon, og jeg vet at du kommer under 3:30. Hyggelig og høre at ditt Maraton #5 er på plass. Det enkle er ofte det beste.... Ps. tenkte mye på ditt motto "don't think, run" sist lørdag..... God Tur til London

Astrid sa...

Så gøy at du har endret til helmaraton i Oslo! :-)

Hva med å like gjerne fjerne alle tåneglene kirurgisk, sånn som han i Born to run? (Da blir du nok ekstra lekker i sandaler) ;)

GLEDER MEG til å lese mer om de siste forberedelsene!

lettbent sa...

Trude: Får du testet de nye skoene på langtur og de fungerer så er det sikkert greit - på den annen side: why change a winning team (ja, sånn bortsett fra om skoen er utslitt da). Veldig deilig å reise når noen andre ordner alt! Mye verdt å slippe å tenke så mye på det praktiske. Jeg har skaffet startplass gjennom Springtime Travel og skal bo på deres hotell men de har ikke fly fra Oslo så den biten ordner jeg selv. Iiih, kjenner det begynner å krible litt når vi skriver om dette... :cD Bare noen få uker igjen å "gjøre det på" nå - de siste to blir jo stort sett hvile. Egentlig den mest stressende/slitsomme tiden før maraton...

Ingalill: Slapp av, skovalget er lettere enn det kan synes. Flere av skoene fra Löplabbet-testen egner seg jo bedre for folk som pronerer så de er automatisk eliminert for en med nøytralt steg. Det står nå bare mellom Lunareclipse og Ride, så får vi se om det er samme status i morgen, hehe. Og du; bli gjerne med (c;

Anna: Ja, men jeg mener å huske et bilde av dine føtter i fjor sommer eller noe - og de så uforskammet fine ut. Angående strategi treffer du spikeren på hodet "den som intet våger..." osv. Takk, heiing mottas mer enn gjerne - kommer til å trenge det. (c:

lettbent sa...

Hei Ole Arne, så hyggelig med en liten rapport fra Silverstone. Har tenkt på deg og løpet. Arrangementet høres jo veldig lovende ut i forhold til London, supert. Kan tenke meg at banen ble voldsomt varm med 15 grader i lufta, huff. Fælt når føttene brenner - og da er også faren for blemmer overhengende. London kan fort bli varm i april, men jeg innbiller meg at jeg takler varme godt - men det kjennes jo veldig godt etterhvert på maraton og kroppen har mer å tenke på enn temperaturjustering. Vel, det er bare å ta det som kommer. Sterkt gjort at du kom deg til mål med så mange vonde kilometere -og fire minutter etter pers er du vel fornøyd med når ting ble som de ble? "Don't think, run" fungerer! I alle fall ganske langt.

lettbent sa...

Astrid: Hmmm, fjerne tåneglene er i alle fall bedre enn å fjerne tærne antar jeg... Ingen av delene er vel å anbefale til sandalbruk. Oslo blir bra. Nå som avgjørelsene er tatt gleder jeg meg overraskende mye. (c:

ania sa...

Janicke ! Jeg har undersøkt det litt. Er litt bekymret for at du vil bare drikke vann hele veien. Du trenger å fylle på salter også og spesielt når det blir varmt og det kan være veldig varmt i London om 1 måned. Du kan kanskje finne ut hvilken sportsdrikk de skal servere og venne deg til denne. Ellers risikerer du hodepine eller noe enda verre. Please

frk sa...

jeg skal heie på deg jeg - under 3:30 er jeg ikke i tvil om at du får til, men strategier er allikevel viktig. masse lykke til uansett! gleder meg til løpsrapport. og ja, jeg har også tenkt å teste ut mosjonistens dobbeltsidige tape etterhvert :)

lettbent sa...

Tusen takk for omtanken Ania. (c: Jeg tenker å få i meg næring og salter gjennom medbrakte energigels. Har vent meg til å ta Tech Nutritions gels. De smaker jo ikke herlig, men bedre enn andre ting jeg har prøvd så langt. Tar den første en gang mellom 10 og 15 km, og deretter ca hver 7,5 km. Sammen med disse trenger jeg bare å fylle på vann. Det er også en mulighet å finne ut hva slags sportsdrikk som serveres i løpet, men i Berlin hadde de noe som ikke er å få i Norge, og da blir det litt verre. Nå har ikke jeg noen sart mage, så det hadde sikkert gått greit å drikke det som blir servert - men det er en unødvendig risiko når man kan ha med noe man kjenner og vet fungerer - både for mage og kropp forøvrig (c:

Frk linn: både fint og skremmende å ha andre som er tryggere på suksess enn en selv. (c: Tusen takk for tilliten og lykkeønskninger. To uker til med ordentlig trening - så er det egentlig ikke noe mer enn lett vedlikehold og venting...

ania sa...

Fint Janicke. Det er tydelig du vet hva du gjør. Jeg har aldri prøvd de gener. Må nok starte for å venne meg til det.

Frk. Løpeskjørt sa...

3.30 tar du lett. 3.24 eller noe sånt tipper jeg. :oD

Du har ikke lommer på løpeskjørtet så du kan putte greiene nedi? Hvis ikke så funker nok mosjonisten-trikset vil jeg tro. :o)

Du tar din siste ("siste") maraton i Oslo, jeg tar min første. Men i totalt hver vår ende av skalaen. Det er det som er så fint. Alle kan jo klare det, med litt forskjellige mål. :o)

lettbent sa...

ania: Du får prøve deg frem litt - kjekt å ha noen muligheter på inntak. (c:

Toneklone: Ah, alle tanker på under 3:30 gjør meg såå glad. Jeg har en lomme på løpeskjørtet, men der er det bare plass til maks et par gels, og som regel bruker jeg den lomma til et bankkort (kjekt å ha).

Oslo blir faktisk stort. Om jeg ikke er fullstendig utmattet skal jeg bli igjen i byen en stund og heie deg (og andre kjente som evt kommer etter) i mål!

kunnskapsriktrening sa...

Imponerende!! Kom over siden din, og likte den veldig :)

lettbent sa...

Takk! (c:

Espen sa...

Mitt tapeprosjekt med gel tuber har fungert dårlig de to siste maratonna pga andre gelflasker. Jeg leter selv etter nye løsninger nå og har bestilt meg en "gel" shorts fra runningwarehouse med 5 lommer.
Den finnes i kvinne og menn utgaver. Ellers har jeg også kjøpt meg gel belte.

Men det funka veldig bra på starten, så jeg vet ikke helt hva som skjedde. Jeg ser for meg at sikkerhetsnål på disse myke gelpakkene funker bedre enn å dobbeltsidig tape - så det er også et option jeg vurderer.

lettbent sa...

Hmm, det var litt nedtur. Må vurdere annen løsning da... Skulle hatt engangsbelte som man kunne kastet underveis. Jeg bruker de som er i litt hard plast (fra Tech Nutrition) - hadde håpet det ville fungere med dem. Får prøve meg frem på neste langtur.

Espen R sa...

Bare et lite tips (beklager hvis det oppfattes som reklame):
Dersom du bruker Generation UCAN og inntar en porsjonspakke med Energi før løpet, vil du trolig ha behov for kun en gel underveis som du kan lave av UCAN. En ny stivelsesbasert energiform gir energi over 2-3 timer.
Lykke til videre med løpingen!