onsdag 13. oktober 2010

Traurig tankespinn - og imac

Ytterligere noen dager har gått, og etter lang venting i telefonkø til legekontoret kom jeg igjennom på tredje forsøk og fikk jeg endelig vite resultatet fra CT-scanningen. Helsesekretæren rapporterte at det ikke var noen funn. Det var en enorm lettelse, samtidig som en murring av usikkerhet for hvorvidt det hadde vært bedre om de fant noe begynte å kverne i bakgrunnen. Betyr "ingen funn" på denne undersøkelsen at jeg sannsynligvis er helt frisk? Eller betyr det at sannsynligheten for at det er noe verre - som ikke vises på CT - øker? Noe som for eksempel vil vises på dagens trippeldiagnostikk på Volvat? Jeg liker ikke hvordan denne ventingen påvirker hodet mitt, så det var ikke aktuelt å vente enda en halv måned på time gjennom offentlig helsevesen (og enda halvannen uke på svar?) så da blir det å betale "moroa" selv på Volvat.

Nå viste det seg at det var et funn på CT allikevel. Hjemme hadde det kommet et brev fra legen som fortalte om en cyste i en eggstokk. "Dette regnes antagelig som normalt", stod det. Regnes "antagelig" som normalt? "Antagelig"? Jeg liker ikke hvordan jeg har begynt å vurdere meningen bak ethvert ord. Cyster er normalt - jeg har naturligvis googlet - og dersom denne cysten var noe annet enn normal burde den vel ha blitt oppdaget på ultralyden jeg var på i mai eller september? Om den da ikke er en følge av noe annet... Værre?

Og slik går dagene... Joda, stort sett klarer jeg å la være å tenke altfor fatalistisk, men hver gang jeg får ny informasjon begynner den ihuga optimisten og den skremmende hypokonderen i meg å sloss om oppmerksomheten.

Legen har henvist meg videre til indremedisiner, så da blir jeg ikke ferdig med venting i dag heller. Hvis det blir lang ventetid igjen (alt over to uker) så kjøper jeg meg ut av køen på nytt. Har mest lyst til å ta en ny blodprøve og sjekke om verdiene fortsatt er for høye. For alt jeg vet kan de ha "normalisert" seg nå. Det blir jo bortkastet og dyrt - både for meg og øvrige skattebetalere - å fortsette med undersøkelser dersom jeg er helt frisk. Men først blir det uansett Volvat i dag. Heldigvis veies dagen opp på den positive siden også: min første Mac kommer i dag. Det blir helt rått! Gleder meg til dette som jeg gledet meg til julaften som barn.

Når det gjelder løping blir det nok fort fire komfortturer denne uka. Det er eksepsjonelt god terapi å trekke i løpeskoene igjen, så jeg "tar sjansen".

Janicke

6 kommentarer:

Silja sa...

Masse lykke til! Det jeg ikke helt forstår: en cyste på eggstokken fører til høye lever(?)verdier?? Javel.....ikke vet annet enn at jeg håper du snart kommer ut av denne spiralen med venting, optimisme, nedtur, opptur, venting, undersøkelse, ny optimisme......osv osv, for det er kjipt å gå sånn lenge!!! Masse lykke til!! Silja -som selv har gitt opp offentlig helsekø og som "gladlig" (her man noe valg liksom? nei!) kjøper seg ut av all elendighet ;-)

Ingalill. sa...

Jeg ville tatt en ny blodprøve, deretter gjort mitt beste for å holde meg googlefri - null funn på CT er en god ting, ville vært mye verre om de hadde funnet noe.
Lykke til!

(sier hun som ikke har vært til lege på 4år, men så snart jeg får skiftet fastlege skal jeg bestille time).

Astrid sa...

Krysser fingrene for at du finner ut av dette fortere enn svint! Men jeg er helt sikker på at den nye Mac'en kommer til å få tankene dine over på annet enn leverprøver og t.o.m. løping!(Ikke det minste misunnelig, nei ;) )

Espen sa...

Hei!
Har selv tatt CT eller MR eller hva det er av hodet for mange år siden. Fikk en diger pakke med a4 bilder (negativer) av skallen min i posten uten noe forklaring. Skal si det satt fantasien igang. Ekle bilder forresten =)

Uansett, jeg hadde også kjørt på med disse komfortøktene dine. Komfortjogg er lav puls. Siden du er så bra trent så er denne pulsen kanskje andre har når de går vanlig..

Konsentrer deg om de positive tilbakemeldingene du har fått og prøv å unngå eventuelle negative. Hjelper ingenting å tenke negativt uansett, men teori er enklere enn praksis!

Anne-Brit sa...

Fortsett med løping i komfortsonen og nyt den turen først og deretter Mac`en! Fortsatt lykke til med undersøkelsene

lettbent sa...

Silja: Nei - det virker litt merkelig at det skulle være noe sammenheng mellom den cysten og leveren. Får litt følelsen av at legen famler i blinde... Det var helt klart vært å kjøpe seg ut av køen. En halv måned med mye mindre bekymring.

Ingalill: Ny blodprøve skal tas i morgen eller neste uke!! Anbefaler ikke å gå til lege, det blir det jo bare bekymring av (c; Dette begynte jo bare med en "for sikkerhets skyld før maraton kontroll".

Astrid: Føler at det er på rett vei nå. Snart kan jeg yte fullt i løypa igjen. Mac er heeeelt som jeg har drømt det ville være.

Espen: Huff - veldig glad jeg ikke fikk de bildene i posten. Hadde antakelig trodd at alle kroppens organer var store kreftsvulster... Helt enig i at man ikke skal være negativ før det er bevist at man har grunn til å være det, men klarer ikke helt å leve etter mine egne idealer (der heller).

Anne-Brit: Yess, og takk. (c: