onsdag 27. oktober 2010

2011 – nytt år, nye muligheter

Det er fortsatt et stykke igjen til vi takker av 2010. Hele 65 dager for å være nøyaktig. Løpssesongen er ikke egentlig over - det skal tilbakelegges flere kilometer i løpeskoene før den sekstifemte dagen opprenner – men på sett og vis endte løpssesongen 2010 den 22. september i år.

Den voldsomme skuffelsen er svelget unna, men en bitter ettersmak har hengt igjen og blusset opp nå som jeg snakker med, og leser om, andre som forbereder seg til deres store mål for året: New York maraton. Behovet for et eller annet å skylle unna det beske med har dermed blitt intensivert og nå resultert i en spenstig plan for løpsåret 2011.

Fortsette med treningsprogram
En av årets mange erfaringer er at treningsprogram er bra! Takket være Anders Szalkais programmer har treningen blitt mer variert både i type økt, mengde og intensitet. Szalkai har fortsatt min fulle tillit selv om den virkelige testen av treningsprogrammet (å gjennomføre løpet på den tiden maratonprogrammet la opp til) glapp i år. I 2011 skal jeg også passe på å følge de angitte tidene i større grad. Mindre lapskaustrening, jeg skal være mer bevisst på pulsområdene.

Mindre asfalt - mer lek
Asfalt er favorittunderlaget, men det er et ubestridt faktum at man skal være forsiktig med å løpe bare på asfalt. Neste år skal flere turer legges utenfor harde veistrekninger, og enkelte av turene skal gå over stokk og stein - rett og slett legge deler av noen turer utenfor oppgåtte stier. Det må da være litt gøy... Kanskje.

Tenker også på å forsøke å henge meg på Treningscampen en og annen gang - det blir mindre asfalt og faktisk også mer "lek" i og med at det er noe annet enn de vanlige treningsøktene.

Flere løp
I år ble det fire løp - og ett som ikke ble noe av. Neste år er jeg sulten på å ha nummer på brystet flere ganger:
  • Sentrumsløpet - målet må være å løpe bedre enn i fjor, det vil si raskere enn 44:57.
  • Göteborgsvarvet - vet ikke helt hva målet skal være, men med seedet plass bør det være mulig å klare ned mot 1:40 på tross av folkemassene.
  • SRM - mål om å være med på noen av disse løpene på Sognsvann, mest som trening.
  • Nordmarkstravern/halvtravern - litt usikker på om jeg egentlig har lyst til å ta dette terrengløpet igjen, men jeg setter det opp inntil videre. Mål: å løpe bedre i nedoverbakkene.
  • Berlin marathon - drømmemålet, under 3:30. Alle gode ting er tre - mistenker at det blir en veldig sterk opplevelse om jeg får karret meg i mål her.
  • Oslos bratteste - Motbakkeløp er populært, og jeg har blitt inspirert av andre bloggere som har testet denslag. Må testes. (takk for påminnelsen, Astrid)
  • Fredrikstadmarka rundt - løpet som Astrid har snakket så varmt om. Tror dette skal være et "koseløp" post maraton. Målsetning: ha det gøy.
  • Hytteplanmila - liker ikke kaffe, men boller høres bra ut. I følge Mosjonisten og andre skal dette være en løype for personlige rekorder, kan jeg klare under 42 minutter?
  • Follotrimmen ble vurdert i år, men etter at de første løpene ikke passet ble det glemt. Neste år skal disse løpene være en del av treningen.
Og så har jeg sikkert sagt at jeg skal være med på noen flere løp så jeg lar det være rom for det.

Nå har jeg en ørliten fantasi om å muligens kaste meg rundt og delta i Jessheim vintermaraton den 21. november dersom kroppen får godkjent-stempel av indremedisineren den 8. november. Det blir ikke noe drømmemål der, men det kan kanskje være et lite plaster på maratonsåret. For å unngå ny skuffelse lar jeg imidlertid være å tenke så mye på dette nå. Fokuset er på neste års bragder.

Inntil videre...

Janicke

8 kommentarer:

Runningman sa...

Hei Janicke!
Godt å se at du er godt igang med planleggingen for 2011, og må si det ser ambisiøst ut. Denne sulten etter å løpe litt mer med startnummer på kjenner jeg igjen. (Dessverre/Heldigvis...:-))

Du har jo forståelig nok litt ekstra oppdemmet konkurransebehov etter nedturen i september. Jeg krysser fingrene for at medisinmennene/kvinnene gir deg klarsignal til "normal" løpeaktivitet raskt! For med det programmet kan ikke eventuell vinter-hvilepause bli for lang...;-)

At andres umiddelbare planer om NYC gir deg ekstra kriblinger er også forståelig, særlig ettersom du vet hvor kult det er å delta der borte, evt. i andre store maraton'er. Jeg fikk tilsvarende tanker når Berlin gikk i høst. Eneste "trøsten" min var at årets vær var adskillig mindre meg-vennlig enn når jeg deltok i 2009. (Ok, regn og kjølig vær er sikkert bedre løpsmessig enn sol og 20-25 grader, som det var i 2009, men når det er snakk om å ligge på plenen foran Riksdagen etter fullført løp, med øl og mengder av selvtilfredshet, er sommervær å foretrekke...).
Og nå? Vel, er allerede påmeldt til 25. sept 2011, og mitt vanlige Berlinhotell er booket (rakk dette FØR det store rushet kom 1 uke etter at påmeldingen ble åpnet, og fikk dermed god pris, jippi!)

Lykke til videre, med helse, vintertrening, lettbent løpeglede og mac-nytelse/frustrasjoner (he-he).

2011? Bring it on!

RM

Unknown sa...

Du glemte Oslos Bratteste :P

Veldig inspirerende bloggpost. Jeg er definitivt med til Berlin!

lettbent sa...

Runningman: Så kult at du allerede er påmeldt Berlin! Jeg har sett mailer om at man nå kan melde seg på har kommet, men foreløpig ignorert dem. Håper jeg melder meg på den 8. november. (c; Har du valgt hotell i gamle øst eller vest. Har alltid bodd på østsiden av Brandenburger Tor, men i år hadde vi base i vest. Bra hotell, men trivdes nok bedre "på den andre siden".

Årets vær var skikkelig trist. For meg var det litt trøst i det, men jeg unnet naturligvis de andre løperne bedre forhold. Grått og trist og kaldt. Det blir jo en del mindre publikum også da. Satser på sol/lettskyet og 17 grader neste år; perfekt løpevær og perfekt drikke-øl-med-selvtilliten-på-topp-foran-Riksdagen-vær. (c: Har du satt deg noe tidsmål ennå? (kjenner jeg nesten er i ferd med å melde meg på nå). Lykke til med treningen! Maratonplaner gjør det lettere å holde ut de mørke/kalde/våte årstidene!!

Astrid: Oslos bratteste ja, visste det var nå. Redigerte den inn i innlegget. Tenker også å infiltrere Treningscampen en og annen gang, så jeg la til det også. (c;

Berlin neste år - skal vi bare melde oss på? (((c: (jeg er jo uansett vant til å sponse dem, dersom jeg ikke får startet)

Runningman sa...

Hei!

Jeg må nok innrømme at jeg har vært nokså riskoavers i hotellvalget. Igjen. Bor dermed i vest, like ved Gedächtniskirche. Jeg syntes at jeg fortjente å bo litt ekstra komfortabelt, når jeg først skal lide/glede meg gjennom 42 km, og på de kanter er det flere gode hoteller (mitt=Concorde).
Men jeg er sikker på at det er mer spennende å bo andre steder i Berlin. Det beste med nabolaget mitt er vel at det er kort vei til matetasjen i KaDeWe...:-)

Tidsmål? Vel, fjorårets gjennomføring (drøyt 3:50) var hemmet av en langtidsskade (klarer alltid å finne en unnskyldning...), så det opprinnelige målet om under 3:30 ble lagt i skuffen allerede midtsommeren 2009. Men pr idag er målet tatt frem igjen! Men alle planer er tentative...

Astrid sa...

Ja, la oss bare gjøre det! :-D

lettbent sa...

Takk kjære Astrid, for sparket i baken. For tredje år på rad er jeg nå påmeldt til Berlin marathon. 2011 skal være året med stor Å! Dette skal bli gøy! Deilig følelse... Vi har litt jobb foran oss nå, men det blir veldig mange gode opplevelser underveis. Og i slutten av september 2011 - da er vi noen veldig lykkelige løpere! (c:

Runningman: Ja, da ses vi i Berlin! Jeg stiller samme hva neste år. Når du bor på Concorde har du vel spist apfelstrudel på tradisjonsrike Café Kranzler da? Det er et bra område, men bærer litt preg av at pengene stort sett har blitt brukt på oppbygging av Øst. Bodde på Ellington sist. Veldig bra hotell rett rundt hjørnet fra Gedechtniskirche (forsøk å uttale den etter et par øl) og altså ikke langt fra Concorde heller. Mulig vi havner der igjen. Får tenke litt på det.

3:30 er et veldig bra (tentativt) mål. Man bør sette seg litt hårete mål, og så bare la være å bli for deppa om de ikke nås. (c:

Yiiihaa, Berlin here we come!

Mona sa...

Inspirerende lesing! Jeg er med til Berlin og er også oppfordret fra familiemedlemmer, med erfaring, å delta i motbakkeløp. Fint for bena sier de som kan det.

lettbent sa...

Veldig spent på motbakkeløp. Virker grusomt - men det er vel bare å trene på å løpe med masse syre... Sc:

Har forresten glemt at jeg også skal være med i et skirenn i 2011: Homenkollen Skimaraton. Det ble nesten 10 mil på langrennsski i vinter, men omlag 10 mil oppsummerer også langrennskarriæren frem til det. Men blir man utfordret så er det bare å hoppe på. Har litt teknikk å lære - og så må jeg skaffe meg et par ski. Sc: