fredag 14. september 2012

Etter fem kommer seks...

Det er en uke igjen til Oslo maraton. Nervøsiteten glimter til med ujevne mellomrom, men uten for alvor å vekke liv i flokken av sommerfugler. Denne uken har det i grunn vært et annet maratonløp som har fylt kropp og hode med sitrende spenning: Boston!

Boston Marathon er det aller eldste av de årlige maratonløpene og - gitt at man ser bort fra sendebudet Pheidippides' løp fra Marathon til Athen - alle maratonløps mor. Det har blitt arrangert hvert år siden 1897! 

Boston er også det eneste av de store maratonløpene som krever kvalifisering. For å få plass må man i løpet av et tidsvindu på cirka halvannet år før påmeldingsperioden ha løpt et (godkjent) maratonløp raskere enn en bestemt tid. Kjønn og alder styrer hvilken tidsgrense man har å forholde seg til. For min del (kvinne, 40 år når løpet går) var den 3:45:00. Registreringen skjer i tre bølger basert på hvor mange minutter raskere enn kvalifiseringsgrensen man har løpt. De beste først (minst 20 minutter raskere), så de neste (minst 10 minutter raskere) og så resten - så lenge det er ledige plasser.

Med rett over ti minutter å gå på til 3:45-kravet (Berlin 2011, 3:34:04)  var min mulighet bølge to. Registreringsprossen var grei, og prisen på USD 200 som forventet. De trekker heldigivis ikke beløpet før du eventuelt har fått tildelt en plass. Så var det bare å vente på svar.

Hvor stor sannsynligheten for en plass var hadde jeg ingen formening om. Passer det i det hele tatt med en tur til Boston i april? Har jeg råd til en slik "egoistisk" løpsreise til? Om det er alderen eller hva vet jeg ikke, men i de senere år har det skjedd noe: Det hoppes først, og så håndteres utfordringene om/når de materialiserer seg. Stort sett går det jo bra.

Et halvt døgn etter registreringen ligger det en mail fra arrangøren i innboksen; Med forbehold om at dataene jeg har registrert er korrekte er det bare å booke fly til Boston!
Så der er det altså. Litt overraskende har maraton nummer seks (sannsynligvis/forhåpentligvis) blitt lagt til i kalenderen før nummer fem er fullført. Boston Marathon 2013 blir i tillegg maraton nummer fire av de fem World Marathon Majors som jeg har fantasert om å komplettere. Etter Boston gjenstår i så fall bare Chicago, men den får vente til 2014. Tidligst!

Men først - det var dette med å leve i nuet - er det Oslo. Forberedelsene har vært bedre enn til noen av de foregående fire. Tallet på vekten er et par, tre hakk (minutter?) lavere (raskere?). Hvileperioden overholdes, godt hjulpet av at det har vært en ekstremt tettpakket uke. Næringsinntak og søvn tillegges litt mer betydning enn ellers, men absolutt ikke noe utover hva som vil anses som normalt.

Om Oslo Maraton-traseen ryktes å være kjedelig, så er det ikke til å komme unna at det er en stor fordel å skulle løpe et løp "hjemme". Å sove i sin egen seng i den vante tidssone, og å slippe flyreise og kostholdsomlegging de siste tiden før løpet føles beroligende. Det skulle ikke forundre meg om det er et minutt å hente på det også. Muligens? Med maraton vet man aldri; det er så mange ytre og indre faktorer som påvirker og trekker i forskjellige retninger. Så er det nok også det som gjør maratonløp så eksepsjonelt spennende.

Hmm, ser i grunn frem til neste lørdag nå. (c:

Lykke til med de siste forberedelsene til alle som skal løpe en av distansene neste lørdag - og ekstra lykke til til alle som løper Birkebeiner-løp eller andre løp denne helgen!

 Janicke

25 kommentarer:

Per Christian sa...

Åh, Boston Maraton! Det kan vel ikke bli større enn det hvis man elsker løping. Gratulerer med deltagelse:-) Har aldri løpt maraton men i 2014 har jeg en drøm om å være kvalifisert til en av de store (Chicago, Boston eller New York). De kvalifiseringstidene ser tøffe ut å nå men med mål og vilje SKAL det gå! Lykke til neste lørdag! Selv skal jeg ta PB på 1/2 maraton, kanskje jeg ser deg i forbifarten:-)

Anonym sa...

Gratulerer med Boston!

Leif sa...

Spennende! Og Boston må vel være den eneste større maraton som får Berlin til å føles som et motbakkeløp, siden de har et betydelig netto fall.

Kan forresten opplyse om at også New York er i ferd med å innføre kvalifiseringstider, systemet vil fases inn over de neste 2-3 år, istedet for garantier ved x-antall avslag i lotteriet etc. Tidene virker fullstendig uoppnåelige for min del (for menn 45-49 er det 2:58, ouch!) så her ryker nok min plan for 2014. Eneste håp er at de fortsetter med rene salg av plasser gjennom turarrangører, men hvordan fremtiden ser ut for dette systemet er ikke nevnt på hj.siden pt.

Lykke til med nr 5 neste helg! (Og med nr 3 på 5 måneder... skremmende bra! :-))

Anna sa...

He, he, alle andre synes det er stas med maraton i Boston, jeg synes det høres mest stas ut med tur til Amerika ;-)
Neida, Boston er jo stas, og det er noe for seg selv å delta i et løp der man må kvalifisere seg. Så gratulerer!
Og ang. penge - og tidsbruk; jeg antar at løping, jobb og familie tar det meste av din tid, så shopping (med unntak av treningstøy) blir det lite av. Noen unner seg en veske til 8-10000 til 40-års dagen, andre en løpetur til USA.

Espen sa...

Grattis med Boston! Digga den byen max!

Berlin er nok mye mer lettløpt enn Boston tiltross for en del nedovermeter i Boston. Nedovermeter gjør VONDT - dessuten går det oppover også av og til =)

De fleste kvalifiserer seg med en bedre tid enn hva de klarer å løpe på i Boston.

Boston var helt fantastisk synes jeg! Lykke til!

Selv skal jeg til Chicago i 2013 - eller muligens NYC hvis jeg fikser sub 1:19(kvalik krav) til neste år(noe som er lite trolig)

Espen sa...

Husk å booke hotell NÅ!
Jeg boode på CLUB QUARTERS. Perfekt beliggenhet.

Mia sa...

Gratulerer! Jeg og har lyst til å være med på et maratonløp i utlandet, etter jeg har debutert i "lille Oslo":)
Her er forresten nervene i høyspenn, har bare lyst til å løpe maraton (og bli ferdig med det) nå!

Astrid sa...

Så KULT!

Siri sa...

Kjempekult!

Og, skikkelig smart å ta vekk fokus fra Oslo Maraton nå. Det eneste som dominerer de tankene er jo bare tvil og usikkerhet likevel:-)

Go girl!!

ania sa...

Gratulerer med Boston. Hadde også lyst på denne, men har lang til å kvalifisere meg.
Når det gjedler penger..pytt da, jeg skal ut med ca 60.000 i desember for turen til Hawaii(vi reiser alle sammer og tar to uker ferie samtidig).Men de opplevelsene er av "once in a lifetime" kvalitet!!! Noe må vi mimre og fortele barnebarna om.
Oslo er kjedelig, men denne gangen skal det løpes på lørdag så vi håper på flere ivrige tilskuere. værmelding er perfekt; litt sol, svak vind og 14 grader! Kan ikke bli bedre. Det er bare nerver som kan ødelegge for deg. Lykke til

lettbent sa...

Per: Ja dette føles stort! Hadde ikke fått med meg at de andre også har begynt/skal begynne med kvalifisering. Da blir målene enda mer hårete, det er bare å stå på. Spennende med ny PB neste helg - lykke til! Hils da, om du løper forbi. (c:

Takk, Frode!

Leif: Netto fall er vel og bra, men jeg har også hørt at det er noen tøffe oppoverbakker underveis. Men det er fint med litt variasjon så man naturlig endrer steget underveis. Synes i grunn det er synd at de setter opp såpass tøffe kvalifiseringstider, det burde være mulig for flere av de maratondrømmende mosjonistene å løpe disse store løpene også. Håper turarrangørene får tilgang på plasser uten tidskrav ja. Fem av fem...sprøtt at de snart er i boks! Men så ble det litt "travelt" på slutten ja, hehe.

Anna: Tur til Amerika OG løpe Boston maraton der - det er kombinasjonen som trekker. Du treffer spikeren på hodet angående shopping. Dette får være 40-årsgaven til meg selv. Man må jo ha det, ikke sant?

Espen: Takk! Må gjen-lese dine Boston-opplevelser nå. Tror ikke jeg skal sette meg noe tidsmål i Boston, men heller gå for en god løpsopplevelse a la Stockholm (men forhåpentligvis litt bedre vær - om enn ikke like varmt som du fikk det). Fint om du løper foran og tester Chicago også, hehe. Men kvalikkrav på 1:19 i NYC? Halv? Eller mener du 2:19? Det er jo et sjukt krav! Tusen takk for hotelltips! Skal fikse fly og hotell asap!

lettbent sa...

Mia: Ja, ta det første først. Det er den beste tilnærmingen. Det er enormt mange flotte løp utenlands og det er ikke nødvendig å reise langt heller. Bare å begynne å drømme. Skjønner at du er nervøs. Blir det nok snart selv. Litt nerver skal man ha, men unngå at det tar energi. Det er jo egentlig bare en laaaang løpetur vi skal ut på. (c;

Astrid: Jepps, kjempekult! ((c:

Siri: Godt poeng - det var faktisk ganske god timing å få denne på plass nå. Takk!

Ania: Wow - Hawaii! Så utrolig herlig Det står på ønskelista mi også (med eller uten maraton). Vi lever visstnok bare en gang, så da må vi passe på å oppleve og nyte når vi kan. Og ja, forholdene på lørdag ser lovende ut for oss. Mulig jeg må begynne å tenke på hva det skal løpes i...

Peer Andersen sa...

Gratulerer med deltakelse i Boston. Det blir sikkert megakult. Jeg løper så sakte at jeg slipper å tenke på deltakelse i slike løp. :) Sikter meg heller inn på Holmestrand maraton i april 2013. Det ligger jo litt nærmere og er for meg er det bedre rent klimamessig. Shoppingmulighetene er dog ikke de samme som i Boston. Men først er det Frankfurt Marathon om 6 uker. Det blir spennende og min tredje maraton

lettbent sa...

Takk Peer. Det blir nok kult! Holmestrand stod på min mulig-liste også, men det blir det ikke av nå. Frankfurt har jeg også veldig tro på. Da er du i innspurten forberedelsesmessig da antar jeg. (c: Spennende!

Peer Andersen sa...

Jeg løp (deltok) i Frankfurt i fjor. Slet skikkelig med kramper siste 12 km, men jeg kom da meg til mål på et vis riktignok mer gående enn løpende. :) Ellers var Frankfurt helt topp. Fin løype og arrangement. Håper det blir like bra i år.

Forberedelsene har vært så som så på grunn av denne sykehistorien i juni og operasjonen i august. Har imidlertid fått trent bra siste tiden. Planen er en langtur i uken (20+ km, og helst noen opp mot 30) frem mot Frankfurt den 28. oktober. Målet er bare å fullføre, og det skal jeg klare. (tror jeg)

Thomas sa...

Gratulerer med Boston! :)

Løpemammaen... sa...

Gratulerer med Boston! Det er helt sikkert utrolig kult å starte sammen med alle de andre som også har greid kvalifiseringskravene. Tøft!

Og ja, førtiårsgave til deg selv er lov. Jeg vet hva min til meg blir ihvertfall :-)

lettbent sa...

Peer: Du har jo erfaring, så å fullføre fikser du garantert! (c:

Thomas: Takk!

Løpemammaen: Takk. Boston blir spesielt av mange grunner - blant annet fordi det er noen år siden sist jeg var i USA og om noe har jeg kun mellomlandet i Boston. (c: Hva blir din førtiårsgave til deg selv?

Løpemammaen... sa...

Min førtiårsgave til meg selv blir teknikktimer med Ingrid Kristiansen. Jeg fikk hjelp av henne i 15 uker da jeg trente meg opp etter siste fødsel. Vi kommuniserte ukentlig på mail. Hun planla treningsøkter for meg, jeg rapporterte til henne og fikk tilbakemeldinger på det jeg hadde gjort. Det var helt fantastisk lærerikt og veldig inspirerende. Lovet meg selv den gang at jeg skulle gi meg selv teknikktimer med henne ved en passende anledning. 40 år er definitivt en passende anledning. :-)

Unknown sa...

Har du fått bestilt hotell enda? Jeg bestilte i dag, og det var nok lovlig sent, for nuh koster det blod!.. :)
(ihvertfall hvis man skal bo _litt_ sentralt)

Men sånn er det bare.. :)

lettbent sa...

Skal du løpe Boston også? Så kult i så fall! Hva betaler man ikke for å løpe maraton?? Det var ikke mye å velge i sentralt i Boston. Brukte hotels.com og valgte til slutt ett basert på god kundeomtale - Onyx. Fem netter for meg og ektefellen (med vinsmaking visstnok) for 8.500 ca. Om jeg reduserte antall netter til fire økte faktisk prisen til over 10.000. Jaja. Lukke øynene og klikke "Bestill". Fly blir også noen lapper har jeg sett... Men til Boston skal jeg! (c:

Unknown sa...

Det ble 4 netter for drøye 10K for meg og min kone, men som du sier; Hva betaler man ikke for å løpe maraton?

Nå hviler jeg ut etter bra innsats i Berlin. Det er et fantatstisk løp i en fantastisk by! :)

lettbent sa...

Gratulerer med vel overstått Berlin-løp!! Dere var veldig heldige med været, men det er stort sett bra der til maraton. Har vært der de siste tre årene, og med unntak av 2010 har det vært sol og fint.

Vi får satse på at hotellene i Boston er gode, og så er det tross alt Boston! Den finisher-trøya blir et klenodium. :cD

SteinOve sa...

Hei Janicke; Gratulerer med plass i Boston Maraton. Skal selv delta i 2013 for første gang. Bor i Boston dette året og må benytte sjansen - løypa går ikke langt fra der vi bor i Brookline. Etter min mening er også Boston en av USAs beste byer på så mange måter. Legg inn litt tid til en løpetur langs Charles River, og løp innom campus på Harvard og MIT. Håper vi sees - skal prøve å ha på en "norsk" trøye. Stein Ove

lettbent sa...

Takk SteinOve! Gleder meg skikkelig til både turen og løpet. Har aldri vært i Boston før så det blir ekstra spennende. Noterer meg løpeturtipsene, de må testes. Veldig kult om vi ses der - kommer til å speide etter norske trøyer! (c: