fredag 30. september 2011

Veien videre

Et sted underveis i maratondebuten i New York, 2007 mistet jeg lysten til å løpe. Det tok nesten et halvt år før løpeskoene innbitt ble tatt frem igjen, og enda litt mer tid før løpegleden ble gjenfunnet. Jeg kjørte meg fullstendig tom på veien gjennom New Yorks fem bydeler og var svært fornøyd med å ha overlevd en maraton. Ferdig med det. "Been there, done that".

Fire år og en maraton senere ser alt veldig annerledes ut. Joda, jeg gikk fullstendig tom denne gangen også, men selv mens jeg sleit som verst på asfalten i Berlin tenkte jeg ikke: "dette vil jeg aldri gjøre igjen". I stedet for å miste løpsgleden er jeg mer sulten enn noen gang. Flere løp. Raskere. Bedre!
Jøss - smiler faktisk etter 42 km - om enn litt anstrengt.

Post-maraton-depresjon er ikke uvanlig, men kan forebygges ved å ha nye planer og mål klare. Man unngår motivasjonsdipp når det ligger små og store løpe-eventyr rundt neste sving. Jeg svever nok fjærlett på min marstonsky hele veien til Kina, for helgene fremover skal det løpes i både Fredrikstad (Fredrikstadmarka rundt), Oslo (KK-Mila) og Hønefoss (Hytteplanmila).

Ja, og så Kina naturligvis! Reisedatoer er satt (2. - 8. november), opplegg er under utarbeidelse, og forhåpentligvis går det greit å få visum. Kan knapt tro at det er sant!
Maratontraséen i Xi'an. 

Etter Kina blir det "hvilemåned". Leste et sted at man bør ha (minst) en hviledag per uke, en roligere uke per måned og en roligere måned per år for å gi kroppen tid til restitusjon og innhenting. Det virker klokt. Å redusere treningen samtidig som desemberstresset inntreffer virker dessuten som en glitrende vinn-vinn situasjon.

Januar blir måneden for å komme skikkelig igang igjen, og mot pers-forsøket i London skal jeg følge de ukene jeg rekker av Marathon.se's 26-ukersprogram. De siste to årene har jeg (mer eller mindre) fulgt maraton-programmet som skulle få meg i mål på 3:30. Denne gangen blir det programmet for 3:00. Ikke fordi jeg har ambisjon om å løpe en maraton på tre timer, men fordi det burde sikre (i den grad man kan sikre en maratontid) sub 3:30. Kanskje til og med ned mot 3:20?

Det var disse hårete målene igjen da. Får støtte meg til dette sitatet fremover:

"With ordinary talent
and extraordinary perseverance,
all things are attainable."
- Sir Thomas Foxwell Buxton

Janicke

14 kommentarer:

Nina sa...

Jeg har et ord: Imponerende!

Veien mot Oslo Maraton 2012 sa...

Gratulerer med vel gjennomført maraton i berlin! Må si jeg er imponert over hvordan du klarer å presse deg selv og holde motivasjonen i gang. Sikkert deilig å redigere din personlige rekord med din nye tid.

Keep up the good work! :)

Astrid sa...

En rolig desembermåned høres ut som en god idé - på alle måter! Så har man igjen masse løpelyst når januar kommer og nye treningsprogram skal prøves ut. 3:20, du er rå altså ;) - Veldig inspirerende!

Lille søster sa...

Høres veldig riktig ut! Det sitatet nederst var veldig bra.

Frk. Løpeskjørt sa...

Er det noen som kan klare det, er det du!

lettbent sa...

Nina: Om jeg klarer det blir jeg imponert selv. Å planlegge det koster ikke en kalori, hehe.

Veien mot...: Var i grunn ganske irritert over at jeg ikke klarte å presse meg nok i Berlin - tror det hadde gått greit nok å løpe hele veien dersom hodet hadde villet... Men, maraton handler visst mye om erfaring. Neste gang er jeg kanskje enda litt sterkere mentalt. (c:

Astrid: Ja, å bygge opp lysten er viktig. Så langt har det jo gått litt i perioder. Da blot det vinn- vinn-vinn da (mer tid, kroppen får hvile og sulten bygges opp). Høres bra ut.

Lille søster: Jeg falt for det sitatet. Det gir tro på at "hvem som helst" kan få til "hva som helst".

Toneklone: Takk, og jeg er sikker på at du kan oppnå det du vil/setter deg fore også. Du har så mye driv - og det er det som trengs. (c:

Anna sa...

Hårete mål er bra og spesielt når man er så ydmyk og realitetsorientert at man klarer å nevne de sammen med hvile.
Skal sjekke ut det nevnte maratonopplegget, selv om 26 uker med plan høres litt voldsomt ut.

Per Christian sa...

Takk for at du deler dine opplevelser med oss, veldig inspirerende! Er selv blitt bitt av "løpebasillen" siden 6 uker tilbake. En gammel venn vekket løper'n i meg og på bare noen uker med variert trening (intervall, motbakke m.m) er progresjonen overraskende positiv. Deltok på 1/2 maraton i Oslo forrige søndag med store forventninger og innfridde med ny pers (1.39.47) wow, gjett om jeg var happy! :-) Så i en alder av 36 er jeg i bedre form enn noensinne og blitt helt hekta på løping, så får jeg se når jeg blir 2 barns pappa om noen få uker se om jeg klarer å opprettholde den samme gløden som jeg har nå. Det blir ihvertfall Ikke mindre viktig og holde seg i form. Igjen, takk for en inspirerende blogg som jeg kommer til å følge videre og lykke til i Kina:-)

lettbent sa...

Anna: Ydmyk må man være, man vet aldri hva som lurer rundt neste sving. Det har jeg lært gjennom egen og andre bloggeres erfaringer. (c: Jeg bruker 26-ukersprogrammet som "veiledning". Må ta det på lyst og i forhold til øvrig timeplan også - ellers mister man fort løpegleden. Lurer på om jeg skal kjøpe betalversjonen av programmet. De er veldig detaljerte og gode.

Per Christian: Hei og takk for hyggelig tilbakemelding. Utrolig imponerende å løpe halvmaraton på sub 1:40 etter seks ukers trening!! Gratulerer! Du har tydelig fått til en god treningsmiks - eller så er du rett og slett et naturtalent! (c: For oss som er i øvre halvdel av trettiåra tror jeg det er ekstra viktig å holde seg i form. Det blir ikke noe lettere å komme igang senere. Og for langdistanseløp er vi egentlig i en veldig god alder. vi har flere år med muligheter til å ta nye perser - og det er jo veldig motiverende. Barn er ingen hindring, det handler om kreativitet og fleksibilitet. Så smått kan jeg la barna være hjemme alene litt nå, men før brukte jeg mølle (veldig bra å ha) når de sov. Det finnes jo veldig flotte løpevogner nå, kan sikkert kjøpes brukt på finn også. Hva er neste mål for deg (får inntrykk av at du også drives av det)? Sub 1:30 neste år? (c;

Per Christian sa...

Ha ha, jo takk :-) Har vel alltid likt løping og trent div. idretter gjennom årene men når det gjelder løping har det kun blitt den samme "runden" på 4-5 km i ny og ned. Enig angående barn, bare fantasien som setter grenser og med litt velvilje og kreativitet så får man til det meste. Løpevogn har jeg tenkt på og skal garantert anskaffes:-) Fortsetter jeg i samme modus fremover skal vel 1.30 være innen rekkevidde. Neste løp blir nøklevann rundt(10 km) til helgen. Helmaraton har jeg alltid tenkt at, nei det kan ikke være sunt for kroppen men nå...skal aldri si aldri;-)

lettbent sa...

Det høres veldig bra ut. Fascinasjonen med helmaraton er vel nettopp at det er litt på grensen. Hvor langt kan man presse seg, liksom. Om du fortsetter i den stilen du har begynt så vil det ikke forundre meg om du lar deg friste til å teste det ut. (c;

Anne-Brit sa...

Veldig motiverende å lese bloggen din, Janicke! Herlig med nye mål. Hvilket treningsopplegg er det du følger, det finnes jo så mange på markedet?

lettbent sa...

Jeg følger dem som ligger på marathon.se. De har opplegg for alle distanser på forskjellige tider, og jeg synes det er en god blanding av distanse, tempo og intervaller. Det er jo avgjørende å beholde mye av det som man faktisk liker best med treningen, og det synes jeg gjelder her. Skuler til andre program også når jeg kommer over dem, men foreløpig har jeg ikke blitt lokket over. (c:

Anne-Brit sa...

Takk for tipset, har vært inne der og kikket, men som sagt er det mange program ute og går. Fint å høre andres erfaringer.