fredag 16. september 2011

Delta, eller bare løpe?

Innen maratonavreisen er det ikke bare løping man ideelt sett skal være i rute med. Jeg vil helst unngå å bruke dyrebar energi på "i-siste-liten-stress". Derfor er deltakerbrosjyren grundig lest, en ny ladning energigel anskaffet, flybilletter og hotellbooking dobbeltsjekket og løpesko og -antrekk så godt som avgjort når det nå gjenstår en drøy uke.

Stereotypi eller ei; Tyskerne er virkelig gode på orden. Jeg simpelthen elsker det. I deltakerbrosjyren finnes absolutt all informasjon man trenger med utførlige illustrasjoner og beskrivelser. Jeg vet nå nøyaktig hvordan jeg kommer til startområdet, hvor jeg skal stille opp, hvordan drikkestasjonene er organisert med vann, te (!) og frukt, samt eventuell personlig drikke dersom jeg velger å plassere ut egne flasker (ikke glass). Dette anbefales imidlertid ikke av arrangøren ettersom det sannsynligvis blir umulig å finne dem uansett.

Med eller uten musikk?

På ett område skapte dog brosjyren usikkerhet: Skal jeg løpe med eller uten musikk? Under overskriften Use caution on the course! oppfordres deltakerne om å løpe uten musikk, eller i det minste ha lav lyd. Begrunnelsen er at man skal kunne høre eventuelle varselrop fra andre løpere og funksjonærer. De poengterer også at man ikke må gå glipp av heiing fra tilskuernes og band langs løypa. Det er i grunn et godt poeng, for med en million tilskuere og over 70 live-band er det egentlig litt arrogant å stenge seg inne. Er det ikke?

De siste tre årene har jeg hatt en Spotify-spilleliste som heter Berlin Marathon (etterfulgt av et stadig høyere årstall). Innholdet har riktignok forandret seg underveis, men det har hele tiden vært planen å spille den listen under løpet. Inntil nå.

Med motiverende musikk mot ny pers i iForm-løpet.

I norske løp, hvor tilskuerne er få og ofte mer måpende enn heiende, er det ingen fare. Medbrakt musikk har båret meg frem i alle løp jeg har deltatt i hittil i år. Det eneste stedet jeg vurderte å trekke ut proppene var i Göteborg hvor man med rette kan snakke om løpsfest (ref. Kjetil Rolness’ ”Gode nordmenn løper ikke sakte”).

Det store spørsmålet er egentlig om jeg bare vil løpe igjennom maratonløypa i Berlin, eller om jeg faktisk vil delta fullt og helt i Berlin Marathon.

Foreløpig heller jeg mot å starte løpet uten musikk, men å ha musikken med. For sikkerhets skyld. 

Janicke

18 kommentarer:

Lille søster sa...

Synes det siste du skriver høres fornuftig ut!
Måtte le litt av at i norske løp er det mer måping enn heiing. Det var en dame som ristet på hodet og uffet seg da jeg løp forbi henne under jentebølgen. Ikke gøy.
Bra at du er godt foreberedt!

Tone sa...

Som maratondebutant i fjor i nettopp Berlin løp jeg uten musikk...hele vegen, og selv om jeg nok kunne trengt det på slutten spørs det om jeg da hadde fått med meg den norske gjengen som sang "Alt for Norge" og som gav meg energien jeg trengte de siste 2 km mot Brandenburger Tor...
Lykke til!! Det blir en festdag!
Hilsen Tone:)

Astrid sa...

Jeg har også vaklet litt etter at jeg leste den delen av programmet. Jeg har hele tiden tenkt å løpe med musikk, men ser samtidig poenget i å være fullstendig tilstede - det er jo tross alt noe veldig kollektivt vi er med på. Samtidig tror jeg litt musikk kan gjøre underverker i tyngre perioder. Så jeg skal løpe med ipoden på armen og høretelefonene rundt halsen, og prøve å bruke dem så lite som mulig :)
- Hvor mye gel har du tenkt å ha i lomma / hva er spiseplanen din (regner med at du er systematisk på det punktet også! :) )?

Veien mot Oslo Maraton 2012 sa...

Er det noen mulighet for å få høre "Berlin marathon"-spillelista? Kan du dele den? =)

Lykke til med løpet! Fin blogg!

lettbent sa...

Lille søster: Hoderisting er verre enn måping, men ikke helt uvanlig er jeg redd. Folk er forskjellige, og av en eller annen grunn forstår ikke enkelte hvorfor i all verden man sliter seg halvt i hjel gatelangs for å komme tilbake til startstedet. Veldig merkelig...eh... (c;

Tone: Jeg fikk gåsehud av "Alt for Norge" historien din. Noe slikt vil jeg absolutt ikke gå glipp av. Jeg gleder meg sååååå fælt til dette løpet, og synet av Brandenburger Tor på slutten av løpet er jeg overbevist om at kommer til å bli helt ... ja, jeg vet ikke hva.

Astrid: Med Tones historie (ovenfor) heller jeg enda litt mer mot å løpe uten, men jeg har uansett med telefonen, så da er det ikke noe styr å ha med proppene i tillegg. Jeg har så langt tenkt å ha tre gel'er. Tror egentlig ikke jeg får plass til flere i lommene...men det burde holde uansett. Frokost spiser jeg rett før avreise fra hotellet. Mulig jeg tar med knekkebrød eller havregryn for å slippe styr med å skaffe det jeg vanligvis spiser. Ikke dagen for å eksperimentere.

Og så ser jeg veldig frem til en fantastisk hyggelig middag på byen sammen med andre slitne løpere kl 18! (c:

Ingalill. sa...

Teoretisk høres det flott ut med heiarop og norsk allsang, men musikken er min løpskrykke, hadde aldri turt å stille uten -)

Tenk at det er så kort tid igjen!!

lettbent sa...

Veien mot...: Jeg kan godt dele spillelista. Inneholder mye rart/forskjellig samlet over flere år. Om du har Spotify kan du bruke denne linken: http://open.spotify.com/user/ja9que/playlist/186EFvydTN85HjqwcDBBqu

Er det din første maraton du skal løpe i 2012?

Ingalill: Teori og praksis kan være to vidt forskjellige ting, og det er vel grunnen til at jeg antakelig "safer" slik at jeg har mulighet til musikk. Om jeg skulle klare å løpe på 3:30 så er jo det fort nok for en maraton, men det er uansett tre-og-en-halv-time "alene" med sitt eget hode. Ikke alltid så gunstig... (c;

Anna sa...

Jo mer jeg løper, desto mindre bruker jeg musikk. Nå er unnataket tidlig, ensom, morgenløping langs Mosseveien (mye støy) og mølleintervaller(k-j-e-d-e-l-i-g).
Tidligere ville jeg protestert mot dette, men nå mener jeg at noe av opplevelsen blir borte med musikk. Mange bruker jo det som avledning fra tung pust m.m, men det hører jo til løpinga, smerten og peset. Det blir litt yoga-tenkning: være akkurat her og nå oppleve kroppen, ta til seg smerten/ gleden/ kjedsomheten, uten å avlede den.Våge å kjenne på og erfare også det som er ubehagelig. Og jeg tror at desto bedre form man er i, og jo mer dreven man er "i gamet", desto lettere og mer naturlig er nettopp dette. Så der stiller jo du rimelig sterkt :-)Men meg om det...

Veien mot Oslo Maraton 2012 sa...

Tusen takk for spillelista. Kommer til å benytte meg en del av disse sangene framover, når jeg trener.

Det er mitt første maraton jeg skal løpe i 2012 ja. Aldri løpt noe i nærheten av en slik distanse, så gleder meg veldig!

lettbent sa...

Anna: Jeg har erfart det samme som deg. Etterhvert som jeg har løpt mer har jeg oftere latt musikken være. Det er noe med å gå oppi det man gjør -og det er faktisk en form for yoga. Pulsen, pusten, roen, rytmen. I løp, når det skal løpes fort, har jeg imidlertid støttet meg til musikken - men kanskje det bare er fordi det er en vane.

Veien mot Oslo...: Bare hyggelig! (c: Spennende med første maraton. Føler meg litt der nå, det er så lenge siden sist. Det blir spennende å følge deg fremover.

Astrid sa...

Jeg vurderer å ta med et frossent brød og et glass peanøttsmør i kofferten - så er jeg trygg på frokosten akkurat den dagen :)

lettbent sa...

Ja, man får jo alt dette i Berlin også, men det er noe med å slippe å bruke tid på det - og å være mentalt beroliget. (c: Om en uke er vi der! Det vil si, jeg sitter på flyet.

Silja sa...

Jeg mener jeg har skrevet en gang tidligere (tror det var i forbindelse med iformløpet?) at jeg var mot musikk på løp nettopp av den grunn at jeg mener man er mer tilstede uten musikk..... men som det ble poengtert da så var det flere som mente de var mer fokusert med musikk. Så, det oppleves nok veldig individuelt.

For dere som er vant til å løpe med musikk og som har planlagt å løpe med musikk så er det helt klart ikke noe lett valg dere står overfor, det er tross alt et langt løp og dermed desto mer viktig at man har alle detaljer på plass!! FØR start ;-) Lykke til, håper du finner en fin løsning!!

Frk. Løpeskjørt sa...

Jeg løper med musikk i løp og på Sognsvann. Og hjemme når jeg løper alene. I skogen løper jeg nå stort sett sammen med noen, og da går det helt fint uten musikk. Selv om jeg trodde helt fram til august at jeg ikke evnet å løpe uten musikk.
På Gøteborgsvarvet hadde jeg musikk, men jeg hadde på lavt volum. Jeg måtte jo få med meg alt rundt meg. :o)
På Birkebeinerløpet er det ikke lov med musikk, så da er det ikke annet valg enn å løpe uten. :o)

Leif sa...

Hei! Musikk eller ikke? Vel,for min egen del bruker jeg musikk på mine lengre treningsturer, for å motvirke kjedsomhet. På mara-dagen derimot... da vil jeg helst være tilstede med alle mulige sanser. Med en erfaring på langløp som begrenser seg til EN gang (Berlin '09) må jeg likevel erkjenne at jeg ikke kan komme med veldig bastante anbefalinger... Mener dog å huske at jeg kunne hatt godt av en dose steinhard funk sånn etter 34-36 km for å holde tanker om smerte og slit unna. :-) Velger likevel å løpe uten musikk neste søndag, håper diverse bands holder positiviteten oppe.
Største usikkerheten nå er hvilken utgangshastighet jeg skal holde, er relativt bekymret for å (for en gangs skyld) møte denne "veggen" man snakker om. Får vel se an dagsformen antar jeg. Gels skal inntas fom. 50 minutter, hvert 20 minutt. Kommer til å bli litt lei av søtsaker, regner jeg med... Klar for øl etter målgang!
Ha noen fine oppladningsdager!

lettbent sa...

Silja: Ja, jeg husker du kommenterte det, og du har helt rett. Man må bare velge hvilke løp det er viktig å være "tilstede" i. Berlin Marathon er nok et slikt løp. iForm-løpet var motsatt, med unntak av akkurat da man løp gjennom målområdet. Antallet tilskuere i løypa kunne man telle på en (ok, muligens to) hånd/hender, med mindre man skal telle med de som satt på uteserveringen på den ene (brune?) puben/cafeen langs løypa. De var der for ølet, ikke løperne... (c; Jeg er stadig mer sikker på at det blir Spotify-fritt under BM.

Toneklone: Ja, tidligere var det nesten uaktuelt for meg å løpe uten musikk i det hele tatt, men sånn sett er det kanskje en fordel at jeg har blitt litt lei av musikken jeg har hatt i perioder slik at det har vært godt å la være noen ganger også. Da har jeg - tidvis - erfart at det er godt å bruke tiden til å "være uforstyrret i tankene". Jeg mener også å ha lest at musikken kan hindre den "meditive" løpsopplevelsen som man kan få ved å høre på sin egen jevne pusterytme og den stadige gjentakelsen av skrittene og bevegelsene forøvrig. Å oppnå den tilstanden, når man plutselig har løpt flere kilometer uten å "merke det" - vel, det er fantastisk.

Leif: Ok, nå ble jeg enda et hakk sikrere på at jeg løper uten musikk fra start, men at det ikke er så dumt å ha den med. Om ikke annet så kan det være godt å vite at den er der om jeg skulle trenge det.
Hvilken tid satser du på? Det beste er vel å ta sikte på å holde et jevnt tempo hele veien. Mitt mål er 3:30 og da må jeg jo holde 5 min/km hele veien - det vil si, egentlig litt under. Garmin får hjelpe meg med farten. Og så skal jeg henge meg på en av fartsholderne da.

Gels hvert 20. minutter etter 50 høres mye ut, men det er kanskje riktig? For min del betyr det 8 stk. Jeg har muligens tenkt litt for lite på akkurat dette men får ta med alle tubene jeg har og forsøke å stappe så mange som mulig i lommene...

Lad godt du også! Det skal bli så bra å komme igang med selve løpet!! (c:

Leif sa...

Hei, jeg har egentlig samme mål som deg, vil være fornøyd med å komme meg i mål under 3:30. Er dog en smule usikker på hvor mye under jeg skal sikte på. Gitt at køløping ikke legger for mye hindringer på jevn fart, og at dagsformen kjennes ok, tror jeg jeg vil forsøke å ligge på ca 4:50/km. Det har funket på trening, i alle fall på turer opp til 26km. De to lengre turene jeg har hatt (yep, i know, altfor få langturer...) har, bevisst, gått 15-20 sek langsommere. Jeg skal i alle fall forsøke å løpe jevnt. Å gå ut hardt for å skaffe seg en "buffer" har jeg skjønt er en klassisk nybegynnerfeil. I '09 løp jeg jevnt som en (Garmin)klokke hele veien, på ca 5:25/km, men da hadde jeg heller ikke sjanse til å øke farten de siste kilometrene.

Det er nok lurt, som du skriver, å kjøre noen få sekunder raskere enn 5:00/km for å være trygg på å snike seg under 3:30. Vi som løper litt bak Haile G og Paula R får jo sannsynligvis ikke akkurat idealsporet gjennom Berlin, så vår maraton blir fort noen meter (2-3-400?) lenger enn deres. Disse ekstrametrene tar jo også litt tid...
Sjekk denne linken for en illustrasjon av hvilken betydning avvik fra idealsporet kan ha: http://www.dcrainmaker.com/2009/03/racing-line-understanding-how-courses.html


Hyppig inntak av gel (tar med to Maxim-tuber på 100gr/stk, gir 8 doser) gjøres i frykt for veggen. Jeg aner ikke om dette er optimalt, har altfor lite erfaring til det, men det har funket greit på de få langturene jeg har hatt i høst. (Jeg ser at jeg brukte ordet "skal" i første kommentar om gel-inntak, det var absolutt ikke ment som en generell anbefaling, det er bare min plan:)) Kjenner jeg, etter dose 3-4-5, at det blir for hyppig så får jeg heller justere etterhvert. Alle planer er tentative, utviklingen på dagen vil avgjøre om de holdes...:)

lettbent sa...

Den køløping er et usikkerhetsmoment. Jeg tror jeg tar det med ro der i stedet for å begynne med slalom - det kan man fort brenne for mye krutt på. Morsomt at du sier at å legge opp til "buffer" er nybegynnerfeil. Må innrømme at jeg har tenkt tanken, men kom nå på bedre tanker, hehe. Jeg forsøker å legge meg på 4:55 - 4:59 og holde meg der hele veien.

Veldig interessant link om idealspor. Jeg har tenkt litt på det i senere løp og forsøkt å se langt frem og plassere meg i "beste linje". Ikke fordi det er så mye å vinne på det i et milløp, men fordi det er noe å tenke på som holder tanker om eventuelt ubehag borte. I en maraton er det klart at dette kan bety ganske mye. Noen fordeler får Paula og Haile ha - så får vi se hvor mye vi andre ødelegger for hverandre i så måte. (c:

Det som er vanskelig med næring er at den må tas før man føler behovet. Da er det lurt å velge noe som har funket før! (c:

Om en uke vet vi veldig mye mer om alt dette. Hjelpes...