onsdag 7. september 2011

Feig men frisk

Å trosse elementene, for det hadde i praksis vært det vi måtte ha gjort i går kveld, gir en ekstra boost. Så sant man kommer seg ut i første omgang. Å trave gjennom gater, stier og vanndammer med sammenbitte tenner og regnet piskende mot huden er rått. Sjelden føler jeg meg så sterk og tøff som akkurat da. Et deilig avbrekk fra den særdeles trygge plassen foran Mac'en hvor den største risikoen er å pådra seg musearm. Ille nok forsåvidt, men ikke akkurat noe som får adrenalinet til å flomme.

Jeg var klar for litt råskap i går kveld og lenge stod jeg imot ektefellens, og etterhvert barnas, oppfordring om å droppe økta med SkiLøperne. Det var først da forkjølelseskortet ble spilt at jeg i det hele tatt begynte å nøle: "Du må ikke risikere å bli forkjølet nå!" Det vekket uroen i meg. Å begi seg ut i ekstremvær (innser at dette knapt ville anses som vær enkelte steder, men på østlandetskalaen var det i den ekstreme enden) for å løpe gjennom kaskader av vind og regn som sikrer at ikke bare klærne, men hver eneste kvadratmillimeter av kroppen, blir mettet med vann, bare atten dager før årets hovedmål var kanskje ikke så lurt. Spesielt i disse tider hvor det hostes, nyses og snytes på alle kanter. Jeg skal ikke oppleve en ny, deprimerende nedtur i år.

Heldigvis tikket det stadig inn sms'er og meldinger på Facebook fra SkiLøpere som lot drittvær være drittvær og valgte soloøkt på mølla. Enkelte meldte også at de hadde vært forutseende nok til å løpe da solen skinte tidligere på dagen. Å avlyse økten av frykt for maratonspolerende sykdom føltes derfor litt lettere.

En løpetur på mølla innendørs når regnet pisker mot vindusrutene kan være koselig. Å sitte i sofaen med en stor kopp varm te når regnet pisker mo ruten er - selv om jeg er veldig glad i å løpe - enda bedre. Det er antakelig unødvendig å si det, men jeg endte i sofaen og nøt en store kopp med fløyelsmyk, honningsøtet te. Nydelig!

På samme måte som gårsdagen ble konvertert til hviledag ble dagen i dag konvertert andre veien. Tre serier på 4 x 300 meter. Det ble første gang jeg kjørte en økt med korte intervaller på mølle, og det var ikke optimalt. Mølla bruker for lang tid på å nå intervallfarten når intervallene bare skal vare i et drøyt minutt. Tilsvarende tar det for lang tid å returnere til hviletempo når pausen bare skal vare 45 sekunder. Neste gang velger jeg idrettsbanen.

I følge treningsprogrammet er det nå bare åtte treningsøkter igjen frem til Berlin Marathon. Dét er faktisk mer skremmende enn at det bare gjenstår 17 dager. For å kompensere for lav-treningsmengde-frykt har jeg derfor meldt meg på Årungen Rundt.
Årungen. Er det virkelig mulig å løpe rundt?

Løpet på 10,5 kilometer går i Ås, nabokommunen, og fikk god omtale i Kondis i fjor da det ble arrangert for første gang siden sekstitallet. Det er også barneløp, så minstemor Mia skal løpe rundt svanedammen og storesøster Maiken skal løpe 2,5 kilometer. Ettersom jeg ikke aner hvordan løypa er, er det vanskelig å sette et konkret tidsmål, men rundt 47 minutter burde være mulig. Tror jeg. Tror også at det er bra å ha et løp som tar fokuset bort fra Berlin noen dager til. Jeg skal nok rekke å bli nervøs nok uansett.

Janicke

9 kommentarer:

Silja sa...

Kortintervall på mølle er PHY; jeg har aldri prøvd ;-) Bare tanken på å kjøre 30x1min på mølle: GLEM DET!! Minimum er 4x4min for min del...

Årungen Rundt hadde jeg helt glemt; det blir sikkert kjempekult!! Masse lykke til og NYT løpet ;-)

Frk. Løpeskjørt sa...

Tror sofaen var det beste stedet å være i går. Bedre å være feig, men frisk. :o)

Lykke til på Årungen Rundt. Jeg skal løpe Årefjorden Rundt - høres jo nesten likt ut. :oP

lettbent sa...

Silja; Ja, det funker fint med 4 x 4, men det blir siste gang jeg kjører kortintervallene der. (c: Gleder meg til løpet - tror ikke jeg skal kjøre på høyeste gir men nyte litt mer denne gangen (sa hun).

Toneklone: Ja, akkurat nå foretrekker jeg å være feig. Får ta det igjen siden. (c: Årefjorden, hvor ligger den? I slekt med Årungen? (c;

Anna sa...

Intervaller på mølla er liksom et must, selv synes jeg det er mye lettere der enn ute mtp. fart. Men nå er møllene på SATS sikkert ett par hakk mer proffe enn de man kan ha hjemme, ergo reagerer de ganske kjapt. Noen har også spaker, så man slipper å trykke seg ihjel.
Godt å høre at selv du velger sofa fremfor trening; tror slike valg bare er til det gode; kroppen får hvilt samtidig som den blir passe rastløs og utålmodig fremfor neste økt.
Lykke til rundt Årungen!

lettbent sa...

Hehe, det med spaker høres smart ut. Fikk trimmet pekefingeren også med all trykkinga. Høyeste hurtigknapp er 12 og det holder liksom ikke på kortintervaller. Det ble en del trykk for å komme til maks (som er 16 på min mølle): 12,1 - 12,2 - 12,3...

Det som er fint med sofa er at den er aller best når man føler at det er "fortjent". Er for rastløs til å bli sittende for mye i sofaen, og nå er jo treningsprogrammet mye mindre krevende enn det har vært de siste ukene. Uvant men jeg skal nyte det også. (c:

Astrid sa...

Takk for tipset, Janicke - nå er Torfinn og jeg også påmeldt! Vi sees på lørdag! :-)

lettbent sa...

Hey, kult!! (c: Ses i Ås da.

Frk. Løpeskjørt sa...

Årefjorden er i Rygge, så det er nok litt unna Årungen. Er nok bare navnet som er likt. :o)

lettbent sa...

Regnet med det. (c: