lørdag 14. mai 2011

Varva ner inför varvet?

Det er den stora frågan den här veckan. Vanligvis skal løpingen begrenses betraktelig den siste uken før et løp, men med såpass varierende treningsmengde som det har vært de siste månedene er jeg ikke så sikker. Det blir naturligvis ingen 70-kilometersuke, men jeg vil hels løpe litt de fleste dagene. Det er uansett ikke et mål å perse i Göteborgsvarvet.
 Startbeviset vekker alltid spenning når det dukker opp i postkassa.

Årsakene til at jeg ikke har satt mål om å perse er:
A - Det er så vanvittig mye folk i dette løpet at man tidvis knapt kommer frem.
B - Løypa er ganske tøff.

Men er dette helt riktig?

Punkt A: I fjor startet jeg i startgruppe 18. Det var en av de aller siste startgruppene. Nesten alle de andre 40.000 løperne (som fullførte, det var drøyt 55.000 påmeldte) startet foran meg. I år er jeg i seedet gruppe; startgruppe tre. Før meg starter bare spesialgruppene; de beste løperne pluss en liten gruppe mennesker som har løpt alle Göteborgsvarvene fra starten i 1980. Disse gruppene er betydelig mindre enn de større oppsamlingsgruppene fra tre og bakover. Startskuddet for årets startgruppe går allerede et kvarter etter Elitegruppen, mot nesten to og en halv time etter i fjor. Det blir kanskje ikke så ille mange å løpe forbi. Kanskje jeg i stedet bør forberede meg på å i mye større grad bli forbiløpt...

Punkt B: Når jeg ser på løypeprofilen ser den egentlig ikke så gal ut. Den har et par topper (broene), og stiger litt på slutten, men stort sett er den ganske flat. Det var tungt i fjor, men det var også plutselig veldig varmt den dagen. Rekordmange måtte til sykehus på grunn av væskemangel, og bloggene jeg leste i etterkant vitnet om at det hadde vært tøft for de fleste. I år er det meldt nesten ti grader mindre. 17 grader er perfekt løpstemperatur.

Så, pers eller ikke pers? Det hadde vært deilig å slå halvmaratonpersen fra 2007 (1:38:47), ingen tvil. Men så var det dette med kvaliteten på treningen i det siste.

Å ta pers for Göteborgsvarvet er en klar målsetning.
Det burde være greit å slå disse tidligere tidene ettersom tiden i Fredrikstad ble 1:41:05 etter to ukers forkjølelse. Ok, Fredrikstad er flatere, men likevel. Kanskje målsetningen skal være å slå Fredrikstad-tiden. Halvmaraton-pers for året? Da er det forresten ikke så langt ned til all time pers heller... men da snakker vi nok om en del hat underveis i løpet. Perser er svært mye lettere å føre opp på en liste over målsteninger enn når de faktisk skal gjennomføres. Hmmm. Nå gjør jeg meg selv faktisk nervøs.

Kanskje det lureste er å ta en løpetur og tenke litt mer på dette. Lørdag morgen. Strålende vær. Blomstrende, grønt og den vakreste tiden på året. Det blir garantert en fantastisk dag for alle som skal løpe Holmenkollstafetten i dag - som for eksempel ektefellen. Lykke til!!

Janicke

10 kommentarer:

Endorfinlykke sa...

Så spennende! Blir nok et helt annet løp for deg denne gang, siden du er i en annen pulje. Lykke til, håper det blir en fantastisk dag!

Ingalill. sa...

Det blir nok en fantastisk dag som Marit sier, finner det litt surrealistisk med så mye folk, har litt trøbbel med å forestille meg hvordan det egentlig er.

Pers eller ikke jeg heier på deg.
Hadde du ikke vært så glad i sola skulle jeg danset for regn.

Silja sa...

Det blir morsomt å følge med deg, jeg gleder meg allerede masse, masse, til å høre om ditt varv ;-) Spennende!! Håper selvsagt at du har en knalldag hvor du knuser persen din men uansett hvilken vei det går så heier jeg på deg og ønsker deg et knallfint løp neste lørdag! :-) Spis og sov nok i forkant så går det nok veien sin skal du se!!!

Märtha Louise sa...

Spännande med så tidig pulje! Lycka till och kos deg på Sveriges baksida ;)

lettbent sa...

Marit: Det blir veldig spennende - og som du sier; et helt nytt løp. Tusen takk!

Ingalill: Mottar all heiing med stor entusiasme. Skal la meg motivere av det når jeg sliter som verst!

Silja: Tusen takk. Som sagt til Ingalill så skal jeg tenke på at noen heier på meg når jeg som mest har lyst til å bare stoppe opp og sette meg på en café og ta en stor duggfrisk øl i steden for å pese oppover avenyen. (c;

Märtha Louise: Baksiden ja, hehe. Som nordmann er jeg uhildet og liker både Stocholm og Göteborg veldig godt. (c;

Anna sa...

Spennende å se da, hvordan dette løpet utarter seg. Jeg starter ett par puljer bak deg, og har egentlig som mål å bare kose meg, nyte musikken og folkelivet. Så (ny) pers, den tar jeg i Oslo maraton i september. Skal dessuten på kjæreste-weekend med mannen i samme slengen, og skla det bli noe "kjæresteri" kan jeg ikke ta den helt ut i løpet ;-)

lettbent sa...

Kjærsteri skal man ta på alvor, så jeg støtter fullt og helt strategien din. Göteborg er da også et løp som virkelig kan nytes. Så mye musikk langs løypa er det ikke mange løp som kan skilte med. Det blir en fest uansett! Liker ikke det siste værvarselet, men det endrer seg igjen. (c:

Astrid sa...

Det blir sikkert en helt annen opplevelse å starte så tidlig! Og selv om du er glad i sol, virker 17 grader *mye* mer gunstig for et persforsøk... Jeg synes uansett persen din er helt hinsides rask, så jeg skal ikke si noe fra eller til, annet enn at jeg håper du får et supert løp, at du nyter folkelivet og musikken langs løypa, og at du blir fornøyd! Gleder meg til å lese rapport :-)

Espen sa...

Foreslår følgende opplegg.
Lørdag RACEDAY
Fredag FRI
Torsdag -FRI eller kort tur hvor du foreks kjører de første 2,5km som oppvarming (gjerne en løype med stigning først slik at når du snur får du slak nedover) så kjører du de neste 2,5km i overfart (10km fart).. Siden det er nedover så koster det lite og gir deg masse motivasjon og optimisme
ONSDAG - Kortintervaller. Min favoritt er å løpe 8x300m på bane med 100m pausejogg. De 300meterne kjører du kontrollert. Ikke MAX. Uansett om du kjører de kontrollert så er farten langt over halvmaraton fart slik at du får fartsfølelsen.

Jeg pleier alltid å ha disse før løp med god effekt. Meget god effekt! Kanskje litt for god effekt? På holmenkollenen åpne jeg i tempo som tilsvarer raskere enn 3km løp - så fartsfølelsen satt kanskje litt for bra etter de 300m :)

Selv dropper jeg denne oppladningen før varvet da beina mine er pinnestive + at det er et løp jeg ikke satser så mye på!

LYKKE TIL!

lettbent sa...

Espen: Tusen takk for tips. Jeg har tilpasset etter beste evne. Hadde allerede kjørt intervaller på mandag, så jeg tok en rolig ti-kilometer på onsdagen, og den siste oppkjøringsøkta som du foreslår for torsdagen kjørte jeg i dag tidlig. Jeg er klar, så får vi se hvordan morgendagen er. Lykke til!!